De ce să fii un promotor al curățeniei în orașul tău?

Ți s-a întâmplat să fii deranjată de deșeurile de pe străzile orașului tău? Te-ai gândit însă că schimbarea poate începe cu tine? Că prin puterea exemplului și prin implicarea în programe de voluntariat dedicate protejării mediului, cu toții putem trăi într-o Românie mai curată?

Ai fi poate surprinsă să afli că astfel de inițiative se derulează peste tot în țară, în comunități unde organizațiile non-guvernamentale, companiile și autoritățile locale și-au unit forțele pentru a proteja mediul printr-o colectare corectă a deșeurilor și prin reciclarea lor. Un exemplu este micul oraș Urlați unde, în această primăvară, Let’s Do It, Romania, în parteneriat cu P&G și brandurile sale, derulează un program de voluntariat și educație dedicat colectării deșeurilor, inițiativă care și-a propus să le ofere celor aproximativ 10.000 de locuitori un oraș mai curat.

Inițiativa completează acțiunile pe care autoritățile locale din Urlați le au deja în plan pentru comunitatea din Urlați. Acestea au făcut deja primii pași pentru ca locuitorii să poată colecta separat deșeurile și, mai ales, să ducă spre reciclat anumite materiale, astfel încât cursurile educative destinate elevilor din învățământul gimnazial sunt binevenite. Mai mult, în acest proiect vor fi implicate atât familiile elevilor, cât și alți membri ai comunității, într-un efort comun de a face din Urlați un oraș mai curat, mai frumos.  

Un lucru este clar: avem nevoie în învățământul din România de cursuri dedicate mediului. De ce? Iată doar câteva avantaje care ar trebui să fie suficiente pentru ca fiecare dintre noi să devină promotorul schimbării:

Pentru a fi un mândru ambasador al turismului

Turismul sporește economia unei țări și prosperitatea unui oraș, de pe urma căreia beneficiază locuitorii lui: afaceri profitabile înseamnă locuri de muncă stabile și salarii mai bune.

Turiștii sunt atrași nu doar de arhitectura unei destinații, ci și de frumusețea peisajelor pe care le întâlnesc aici.

Pentru sănătatea sa și a celor dragi

Știm cu toții că buna igienă ne ajută să rămânem sănătoși și să ne bucurăm astfel de o viață cât mai lungă. Putem începe de acasă, colectând selectiv deșeurile sau unindu-ne forțele cu ceilalți membri ai comunității în acțiuni de voluntariat destinate curățeniei.

Pentru protejarea mediului înconjurător și a biodiversității

Aruncarea deșeurilor, cum ar fi cutiile de plastic, ambalajele și multe alte lucruri care nici măcar nu ne pot trece prin cap, în parcuri, grădini și alte spații publice pot degrada mediul. Plasticul nu se descompune și are ca efect degradarea solului, prin urmare, a mediului înconjurator.

Astfel, ar trebui să evităm aruncarea deșeurilor în locurile publice și să folosim colectoarele de gunoi dacă vrem să contribuim la protejarea mediului înconjurator.

Pentru generațiile viitoare

Noi, generațiile actuale, suntem privilegiate: toate resursele pe care ni le dorim ne sunt accesibile. Dar, dacă vom continua să le folosim în cantități atât de mari și să aruncăm deșeurile unde se nimerește, vom distruge astfel rezervele și monumentele naturale, clădirile istorice și peisajele naturale. Generațiile viitoare nu vor avea nicio idee despre istoria și cultura noastră și nu se vor putea bucura de bogăția naturii, așa cum o facem noi astăzi.

Pentru dezvoltarea simțului civic

Preocuparea de a păstra un oraș curat dezvoltă simțul civic în fiecare din noi, ceea ce pe termen lung va determina îmbunătățiri majore ale calității vieții noastre, ca și comunitate.

Va stimula în fiecare dintre noi dezvoltarea unor calități precum responsabilitatea, preocuparea față de igienă, amabilitatea, inițiativa. Cum ar fi să avem vecini care să le manifeste în mod firesc?

Și, nu în ultimul rând, pentru a putea fi mândră să spui că orașul tău este acasă!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod