Nici un caz de gripa confirmat pana in prezent in Romania

In ultima saptamana din anul 2007, nu au fost inregistrate cazuri suspecte de gripa, iar numarul de cazuri de pneumonie si IACRS se afla sub valorile maxime asteptate, comparativ cu valorile inregistrate in ultimele 5 sezoane neepidemice de supraveghere.
In ultima saptamana din anul 2007, nu au fost inregistrate cazuri suspecte de gripa, iar numarul de cazuri de pneumonie si IACRS se afla sub valorile maxime asteptate, comparativ cu valorile inregistrate in ultimele 5 sezoane neepidemice de supraveghere.

Aceste valori indica o evolutie normala pentru aceasta perioada a anului. Avand in vedere temperaturile extrem de scazute din aceasta perioada, pentru  saptamanile care urmeaza se estimeaza cresterea numarului de imbolnaviri atat pentru IACRS, pneumonii dar si pentru gripa.

In cadrul sistemului de supraveghere si control al gripei si infectiilor acute respiratorii, in perioada 1 octombrie 2007- 31 decembrie 2007, la nivel national s-au inregistrat: 60 cazuri suspecte clinic de gripa, dar care nu au fost confirmate prin diagnosticul de laborator; 500.408 cazuri de Infectii Acute Respiratorii (IACRS), cu o medie de 38.492 cazuri pe saptamana de raportare, la nivel national; 157.995 cazuri de pneumonii, cu o medie de 12.153 cazuri pe saptamana de raportare, la nivel national.

 
Avand in vedere ca in Romania, pana in prezent nu a fost raportata circulatia de virusuri gripale, precum si faptul ca in aceasta perioada Romania se confrunta cu temperaturi extrem de scazute iar riscul de imbolnaviri prin afectiuni respiratorii este crescut, Ministerul Sanatatii Publice, prin autoritatile de sanatate publica judetene va continua actiunile de vaccinare antigripala a populatiei si in lunile ianuarie si februarie.
Astfel, MSP va distribui, in  urmatoarele doua saptamani, cele 400.000 de doze de vaccin gripal ramase in Rezerva pentru Situatii Speciale. Aceste doze urmeaza a fi destinate cu prioritate persoanelor cu varsta de 65 de ani si peste, dar si persoanelor care se inscriu in grupele de risc – bolnavi cronici, adulti si copii, persoane institutionalizate, precum si persoanelor din zonele cu risc crescut de aparitie a focarelor de gripa aviara.

                  
De asemenea, avand in vedere caracteristicile climatice, specialistii in sanatate publica din cadrul MSP continua sa recomande populatiei sa continue sa urmeze sfaturile medicilor in vederea prevenirii imbolnavirilor prin gripa si infectii respiratorii:
 
1. Respectarea regulilor de igiena personala si folosirea batistelor personale;
2. Copii bolnavi nu vor fi trimisi in colectivitati – gradinite, scoli;
3. Evitarea deplasarii in spatii deschise si a expunerii la frig, precum si evitarea supraaglomerarilor umane. In cazul in care este necesara deplasarea in spatii deschise atunci este recomandata folosirea de mijloace de protectie adecvate(caciuli, manusi etc) si evitarea accidentarilor care pot determina fracturi, luxatii sau entorse;
4.
Consumul unei alimentatii bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume ;
5. Evitarea consumului de bauturi alcoolice;
6. Persoanele varstnice, in special cele cu afectiuni cardiace si respiratorii, vor evita deplasarile si frecventarea locurilor aglomerate care creeaza premisele decompensarii acestora in conditii de temperaturi scazute;
8. Incalzirea corespunzatoare a locuintelor si spatiilor inchise de locuit si evitarea utilizarii instalatiilor improvizate care pot duce la intoxicatii cu monoxid de carbon;
9. Evitarea expunerii prelungite a extremitatilor la temperaturi scazute, care poate duce la degeraturi. In acest caz este recomandata consularea unui medic si este de evitat automedicatia.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod