Ace de cojocul gripei

SANATATEA NOASTRA Vaccinul este o substanta produsa printr-o anumita tehnologie si care administrata organismului determina formarea de anticorpi pentru o anume boala care apare intr-un interval de timp mai mult sau mai putin bine delimitat. Anticorpii protejeaza organismul de acea afectiune. Sunt vaccinuri care asigura protectie de 100% in fata unei boli si sunt altele care protejeaza intre 80% si 90%. Persoanele vaccinate contra rujeolei nu mai fac aceasta boala si totusi unele fac forme usoare. Fac ceea ce spun specialistii "o schita de boala". In cazul vaccinului antigripal, protectia este de pana la 90%. Reactii "Sunt persoane care chiar dupa ce s-au vaccinat antigripal prezinta simptome aparent gripale, dar nu e gripa. Este o confuzie pe care o poate face omul obisnuit.
El confunda gripa cu guturaiul. Trebuie spus ca pentru siguranta de 100% in ceea ce priveste diagnosticul de gripa se face o analiza serologica speciala. Institutul Cantacuzino este cel care face aceasta analiza si precizeaza tipul de gripa izolat A, B..." , spune doctorul Gheorghe Enache, medic primar in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Victor Babes" din Bucuresti. Gradul de protectie asigurat de vaccin este in legatura directa cu rezistenta specifica fiecarui organism. Astfel, la un organism imunodeprimat (ciroza, diabet), gradul de protectie conferit de vaccin va fi mai redus. Vaccinul antigripal din momentul de fata este eficient numai in sezonul rece 2005-2006. Pentru aceasta perioada nu trebuie administrate mai multe vaccinuri. Daca vaccinul impotriva hepatitei se repeta la 5 ani, in cazul gripei, formula vaccinului este diferita de la an la an si de aceea trebuie facut anual.
Cine nu se poate vaccina? Bolnavii de cancer in tratament cu citostatice, cei cu insuficienta renala care fac hemodializa nu sunt vaccinati antigripal. In categoria persoanelor care nu se vor vaccina sunt incluse si femeile insarcinate. Toate virusurile provoaca malformatii ale fatului, dar mai ales virusul gripal. Este foarte important ca in perioada de sarcina femeia sa se fereasca de virusuri. Pericolul creste daca femeia gravida contracteaza virusul, oricare ar fi el, in primele trei luni de sarcina, cand se formeaza organele fatului. De asemenea, vor evita vaccinul antigripal persoanele alergice la oua. "De aceea, esential este ca fiecare persoana care vrea sa se vaccineze antigripal sa consulte mai intai medicul. El cunoaste bolile de care sufera si poate spune daca este bine sau nu sa se vaccineze.
Exista tentatia de a merge la farmacie si a lua vaccinul fara a avea o recomandare. Ceea ce este gresit", spune medicul Gheorghe Enache. Cine trebuie sa se vaccineze? Bolnavii cu diabet, cu ciroza hepatica, cu imunodepresie nu foarte severa pot sa se ajute cu acest vaccin impotriva gripei. Exista si marea grupa a persoanelor sanatoase care au nevoie de acest vaccin. Sunt persoane sanatoase, dar cu risc: personalul medico-sanitar, personalul din cazarmi, scoli, gradinite, internate. Iar in situatia de fata, in tara noastra, o prioritate a reprezentat-o populatia din localitatile cu focare de gripa aviara. Este recomandat vaccinul persoanelor care fac frecvent viroze respiratorii, celor cu afectiuni cardiace. Cand facem vaccinul? In cursul lunii octombrie pana la jumatatea lunii noiembrie putem sa ne vaccinam pentru a se forma anticorpii.
Mai ales ca gripa debuteaza in decembrie si sunt inregistrate cazuri in martie, chiar si aprilie. Persoana care se vaccineaza nu trebuie sa aiba o afectiune respiratorie si febra, o afectiune acuta, care se presupune ca intr-un interval scurt se rezolva. In timpul convalescentei la acea boala acuta se poate face vaccinul. Sunt posibile reactii adverse la vaccin. La 2-3 zile de la vaccinare pot aparea febra, mai mica sau mai mare, durerea de cap, eritem local (roseata), tulburari digestive
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod