6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

Facebook Twitter Comenteaza
6 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul acestei boli, riscul de deces fiind de 3 ori mai mare la noi faţă de media europeană.

 

Cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer la tinerele românce cu vârste între 15 şi 44 de ani. În fiecare an, aproximativ 60.000 de femei din toata Europa primesc diagnosticul de „cancer de col uterin” şi în jur de 28.000 de femei decedează din această cauză.

“Cancerul de col uterin înseamnă că pierdem 6 românce în fiecare zi din cauza acestei boli.

Dar mai înseamnă şi că în fiecare an avem zeci de mii de femei care suferă intervenţii chirurgicale şi terapii uneori cu impact asupra întregii lor vieţi şi cine stie câte alte femei trec prin stresul de a aştepta cu înfrigurare un rezultat la analize ce va confirma sau nu diagnosticul de cancer de col uterin. Unele familii nu pot avea copii sau au probleme în cuplu din cauza procedurilor terapeutice, iar sistemul de sănătate cheltuie bani care ar putea fi îndreptaţi în alte direcţii dacă aceste cazuri de cancer ar putea fi prevenite”, a declarat dr.
Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti.

Vaccinarea şi testarea periodică Babeş-Papanicolaou pot duce la reducerea cu 94% a riscului de a dezvolta cancer de col uterin.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod