Echinaceea previne si inlatura raceala

Simti ca te pandeste o raceala? Exista un remediu natural simplu care actioneaza ca o piedica in calea racelii si a gripei. Radacina si florile de echinaceea sunt recunoscute pentru proprietatile vindecatoare a infectiilor. Despre beneficiile pe care le aduce sistemului imunitar, contraindicatiile si durata curelor cu echinaceea am discutat cu biolog - nutritionistul Livia Nena.
Studiile efectuate pana in prezent au dovedit ca echinaceea intareste sistemul imunitar, luptand impotriva simptomelor de raceala, gripa si alte infectii.


La ce e buna echinaceea?

Folosita inca din vremuri indepartate pentru tratarea diverselor infectii si pentru intarirea sistemului imunitar, in zilele noastre extractul de echinaceea este cunoscut si pentru efectele benefice pe care le aduce in caz de gripa, raceala si sindromul oboselii cronice.

Cercetarile au aratat ca echinaceea stimuleaza organismul sa produca mai multe globule albe, in special limfocite si o cantitate mare de interferoni (una dintre cele mai puternice substante anti-infectioase naturale). De asemenea, incurajeaza productia substantelor naturale care ajuta organismul sa lupte impotriva cancerului si a altor afectiuni.

Pe langa actiunea imunostimulatoare pe care o manifesta, echinaceea este recomandata persoanelor cu leziuni ale pielii (de exemplu, furuncul) si are efecte tonice, imbunatatind abilitatea ficatului de a reduce efectele factorilor toxici din mediu.
"Persoanele care prezinta leziuni ale pielii, mai ales cauzate de infectii bacteriene se pot bucura de efectele benefice ale acestei plante. De asemenea, fiind un reglator hepatic excelent, echinaceea ajuta la detoxifierea organismului, usurand foarte mult functia hepatica. Astfel, o cantitate de echinaceea administrata pe o perioada de 3 luni in anotimpurile reci are un puternic efect de drenare a ficatului si de stimulare intensa a activitatii sale", explica biolog - nutritionistul Livia Nena.


Care este doza zilnica recomandata?

Echinaceea poate fi administrata sub forma de tinctura, capsule sau ceai. Biolog - nutritionistul Livia Nena ne atrage atentia ca tinctura de echinaceea nu o poate lua oricine, specificand ca "persoanele cu probleme hepatice, ulcer, gastrita acida trebuie sa apeleze la capsulele cu echinaceea, in defavoareaza tincturii care le-ar putea dauna sanatatii".

O doza zilnica recomandata pentru adulti si persoanele varstnice este de 900 mg/zi ( adica cate 300 mg administrate de 3 ori pe zi).
Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 13 ani pot lua 400 mg/zi, iar in cazul celor cu varste mai mici trebuie urmat sfatul medicului pediatru. Dupa 14 ani, copiii pot sa ia echinaceea in dozele recomandate adultilor. "Se recomanda in cure de 2-3 saptamani, urmate de 1-2 saptamani de pauza. Este indicat sa facem cure mai lungi de tratament cu echinaceea pentru ca rezultatele apar mai lent si ele trebuie fixate", este de parere specialistul nostru.

Pentru racelile grave si gripa: se ia 1 lingurita de tinctura de echinaceea la fiecare 3 ore sau 1-2 capsule la fiecare 2-3 ore timp de 1-2 zile. Apoi se reduce doza la 2 linguri de tinctura sau 6 capsule pe zi.

Pentru infectiile cronice: se ia cate 1/2 lingurita de tinctura sau 2 capsule de echinaceea de 3 ori pe zi timp de trei saptamani. Se face o pauza de o saptamana inainte de continuarea tratamentului.


Care sunt efectele secundare ale echinaceei?

Este considerata o optiune destul de sigura, chiar si in cazul in care este administrata in doze mai mari.
Se pare ca studiile nu au indicat o toxicitate in niciun caz. Insa, exista unele persoane care sufera de alergii si care ar putea constata o reactie adversa la echinaceea - pruritul (mancarime) la nivelul ochilor si a gatului. "Dar nu prezinta niciun pericol pentru persoanele care sufera de cancer sau diabet, care trebuie sa aiba sistemul imunitar bine intarit", precizeaza Livia Nena.

In ciuda vestilor ca echinaceea ar putea fi daunatoare pentru femeile insarcinate si care alapteaza, cercetarile au demonstrat ca utilizarea acestui supliment pe perioada sarcinii nu creste riscul de aparitie a defectelor din nastere sau alte probleme legate de sanatatea fatului.  Ba mai mult "este mult mai indicat pentru o femeie insarcinata sau care alapteaza sa ia echinaceea in locul asprinei sau a altor medicamente administrate pentru tratarea racelii", ne spune biolog - nutritionistul Livia Nena.
 

Precautii

Specialistul nostru sustine ca in general, tratamentul natural cu echinaceea nu interactioneaza cu alte medicamente sau suplimente alimentare, insa atrage atentia persoanelor alergice care mai urmeaza si un tratament homeopat.
"Deoarece tratamentul homeopat impune o anumita rigurozitate, cel mai indicat este sa te consulti cu medicul homeopat care a prescris tratamentul".

Uneori poate sa intervina obisnuinta organismului, de aceea trebuie sa tii cont de importanta pe care o au pauzele in curele cu echinaceea.


Pentru cine este contraindicata?

Echinaceea este contraindicata persoanelor care iau tratamente imunosupresoare, in cazul bolilor autoimune (lupus eritematos, scleroza in placi autoimune, hepatita autoimuna, tiroidita Hashimoto).
  • leucemie, doar pe timpul tratamentului;
  • copiilor sub 2 ani;
  • persoanelor alergice.
In rest, echinaceea este o planta extrem de permisiva si se adreseaza strict sistemului imunitar.
 

Comentariile 51-64 din 64

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Liliana pe 16 Aug 2008, 14:22
    Tiroidita Hashimito

    Am tirosidita hashimoto si de aproximativ 3 luni, iau trat cu euthyrox 25 micrograme /zi , fac destul de des herpes si m-am gandit sa iau tratament cu echinaceea, va rog sa-mi spuneti daca este contraindicat tratamentul in cazul meu, multumesc.

    2
    2

  • constantin pe 1 Iul 2008, 23:07
    Intrebare

    Eu iau de doi ani tinctura de echinnaceea, ma simt foarte bine, dar as vrea sa stiu cum se prepara ceaiul din aceasta planta. Am plantat in curte echinaceea, am destula floare uscata dar nu stiu ce cantitate de planta sa pun si cat ceai pot consuma pe zi. Daca cineva ma poate lamuri in aceasta problema ii raman vesnic recunoscator. Multumesc din tot sufletul, anticipat celui care ma va lamuri.

    5
    2

  • cornelia pe 6 Iun 2008, 12:12
    echinaceea

    Fetita mea in virsta de 9 ani are diabet zaharat insulino dependent de la 6,5 ani.Poate sa faca o cura cu echinaceea pentru intarirea imunitatii.In ultima perioada raceste mai des, dureri de git si febra. Multumesc

    8
    0

  • angela pe 28 Mai 2008, 10:08
    echinaceea

    eu racesc foarte des avand ulcer duodenal,am tinut regim si am imunitatea scazuta.ce sa iau?tinctura,capsule sau ceai?

    6
    4

  • simona pe 17 Apr 2008, 15:55
    Copii

    Vroiam sa va intreb care este doza zilnica recomandata de echinaceea pentru un copilas de 2 ani si jumatete, si ce anume ar fi mai recomandat: tinctura sau pastilutele.

    6
    0

  • SILVIA pe 7 Apr 2008, 10:08
    ALAPTARE

    DUPA DOUA LINGURITE DE ECHINACEEA AM AVUT O DURERE GROAZNICA INTR-UN SAN - MI S-A "INFUNDAT" UN CANAL. APOI AM UITAT VREO SAPTAMANA SA IAU TINCTURA SI CAND AM LUAT DIN NOU, ACEEASI PROBLEMA.

    8
    0

  • ROCSSY pe 20 Feb 2008, 20:24
    BRAVO!!!

    SUNT FOARTE MULTUMITA DE ECHINACEEA. DE CAND LE IAU NU M-AM MAI RACIT. AM INCREDERE IN ACESTE MEDICAMENTE!!!

    0
    0

  • dana pe 18 Feb 2008, 00:29
    Ajutor

    Nu stiu ce sa-i mai dau fetei mele de 2 ani pentru imunitate? Vreau un sfat care sa dea roade.

    8
    0

  • iulia pe 6 Dec 2007, 13:28
    Echinaceea

    Daca hemoglobina este mica, sub limita normala este indicata de administrat echinaceea, mai ales la copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 10 ani.

    3
    0

  • MIMI pe 18 Nov 2007, 20:32

    COPILUL MEU URMEAZA SA LI SE FACA LA SCOALA VACCINUL ANTITETANUS,ANTIDIFTERIC,ANTI RUJEOLIC.INTREBARE POATE LUA TABLETE CU ECHINACEEA PTR.COPII?COPILUL ATE 7 ANI SI TREI LUNI.IMI POATE CINEVA SA-MI RASPUNDA?VA ROG POATE PRIMESC UN RASPUNS VA MULTUMESC!!!!!!!!

    1
    3

  • Antoaneta pe 11 Oct 2007, 09:06
    Diabet

    Si totusi fiind diabetica tip,2 pot administra pastile care contin echinacee ????????????

    0
    1

  • Lavinia pe 8 Oct 2007, 13:29
    Echinaceea contraindicata la diabet?

    Daca echinaceea intareste sistemul imunitar ,de ca ar fi contraindicata la diabet? Pe flaconul cumparat diabetul nu apare la contraindicatii.

    0
    0

  • nina david pe 8 Oct 2007, 13:16
    echinaceea

    fac de 4 ori pe an cura de echinaceea,atat eu cat si copilul meu si am observat ca intr-adevar este f.eficienta impotriva recelii.o recomand cu incredere si celorlalti.este un mod bun de a scapa de antibiototice sau alte medicamente.

    0
    0

  • ADRIANA pe 8 Oct 2007, 08:48
    Echinaceea

    eu consider ca este un bun remediu ptr.gripa si oboseala,am luat in fiecare primavara-toamna,capsule

    1
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod