Fereste-ti ochii de soare!

Se vorbeste mult despre pericolul pe care il reprezinta soarele pentru pielea noastra, dar prea putin despre modul in care razele UV...
Se vorbeste mult despre pericolul pe care il reprezinta soarele pentru pielea noastra, dar prea putin despre modul in care razele UV ne afecteaza ochii. Pe tot parcursul anului, dar mai ales vara, nu iti uita ochelarii de soare acasa, iar atunci cand ii cumperi fii exigenta, alegandu-i pe cei potriviti.

Daca nu ne protejam ochii, radiatiile ultraviolete ne pot afecta vederea. In general orice expunere prelungita creste riscul de aparitie a conjunctivitei, a oftalmiei, a cataractei precoce si a afectiunilor corneei. Singura solutie sunt ochelarii de soare care ne protejeaza corespunzator ochii.

Alegerea lentilelor-filtru este esentiala.
Nimic nu este mai daunator pentru ochi decat sa fie protejati eronat. Acesta este cazul ochelarilor gadget: lentilele sunt colorate si de aceea pupila se dilata. Cum ele nu filtreaza suficient razele UV, sau aproape deloc, acestea ating in mod direct retina. Acest gen de ochelari, cu lentilele din plastic si modele foarte atragatoare se adreseaza in general copiilor.

Ochelarii de soare nu se aleg in functie de modelul ramei sau de culoarea lentilelor, ci de factorul de protectie UV al acestora. Exista cinci indice de filtrare de la 0 la 4, iar ochelarii trebuie sa aiba mentionat acest indice.
Unii ochelari asigura o filtrare de 100% a razelor UV.

Este indicat sa eviti ochelarii prea mici si sa-i alegi pe aceia cu rame suficient de mari pentru a-ti proteja si coltul ochilor. Fii atenta la ochelarii fotocromatici care, desi sunt foarte confortabili sunt prea putin adaptati conditiilor extreme ca cele de la munte sau mare. O alta modalitate de a-ti proteja ochii este sa porti o palarie de soare cu boruri largi.

Cei mai afectati sunt:


Copiii


Inca nematurizati, ochii lor sunt cei mai afectati de razele UV. La 13 ani spre exemplu, 605 dintre radiatii ajung pana la retina. Doar incepand de la 25 de ani cristalinul incepe sa le opreasca in mod eficient.

Batranii


Incepand de la 50 de ani, ochii devin mai fragili, capitalul lor solar fiind deja afectat la acea varsta. Anumite tulburari de vedere fragilizeaza ochii si impun precautii marite.
Mai ales cataracta, care duce la orbire, impune purtarea unor ochelari foarte puternici.

Conducatorii auto


Datorita razelor soarelui si refexiilor luminoase, ei risca sa fie orbiti de lumina, aceasta putand fi una dintre cauzele accidentelor. Muncitorii in aer liber sunt expusi permanent razelor soarelui si trebuie sa isi protejeze ochii cat mai des cu putinta.

Turistii


Cu cat creste altitudinea, cu atat sporeste si numarul razelor UV, fara a mai vorbi de reflexia zapezii. Fara o protectie adecvata, cornea este in pericol si risca sa se arda. La mare, nisipul si apa reflecta razele soarelui si le accentueaza gradul de pericol.

Purtarea ochelarilor de soare pe intreg parcursul anului nu poate fi decat benefica.
In oras, ei evita orbirea pentru ca razele soarelui se reflecta in cladirile si fatadele albe, precum si in edificiile imbracate cu geamuri sau oglinzi.  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod