Top 5 afecţiuni care te îngraşă

Acumularea kilogramelor în plus poate să fie determinată de anumite afecţiuni şi medicamentele necesare pentru tratarea lor. Iată care sunt cele mai frecvente boli care pot să favorizeze îngrăşarea.

Acumularea kilogramelor în plus poate să fie determinată de anumite afecţiuni şi medicamentele necesare pentru tratarea lor. Iată care sunt cele mai frecvente boli care pot să favorizeze îngrăşarea.

 

Statisticile arată că 25% dintre români sunt obezi, iar 50% au probleme cu kilogramele în plus, prevalenţa fiind mai mare în rândul femeilor. Obezitatea este un important factor de risc pentru bolile de inimă, diabetul de tip 2 şi anumite tipuri de cancer. Potrivit specialiştilor, există două tipuri de obezitate:

  • - Obezitatea de tip 1 nu este cauzată de o afecţiune, în marea majoritatea a cazurilor motivul îngrăşării este consumarea alimentelor în exces şi lipsa exerciţiului fizic
  • - Obezitatea de tip 2 este provocată de o afecţiune, astfel încât te poţi îngrăşa chiar dacă mănânci puţin. 

 

Iată care sunt cele mai frecvente boli care favorizează îngrăşarea

 

1. Suferi de hipotiroidism

Hipotiroidismul sau tiroida inactivă este o afecţiune care afectează în special femeile, în jurul vârstei de 45 de ani. "Simptomele sale variază în funcţie de tipul şi severitatea afecţiunii şi includ: creştere nejustificată în greutate, oboseală, constipaţie, intoleranţă la frig, menstruaţii abundente sau subţierea firului de păr", aflăm de la specialistul în nutriţie Lygia Alexandrescu.

 

2. Suferi de stări depresive

Depresia provoacă o creştere a nivelului de cortizol, hormonul stresului, atât la bărbaţi cât şi femei. Însă studiul apărut în publicaţia medicală ScienceDaily arată că riscul de obezitate este prezent doar în cazul femeilor.

Tratarea din timp a depresiei poate reduce nivelul de stres şi riscul de obezitate, susţin specialiştii.

 

3. Suferi de sindromul ovarelor polichistice

În cazul bolii polichistice ovariene, ovarele sunt acoperite cu o capsulă groasă, fibroasă pe care foliculul ovarian în creştere nu reuşeşte să o rupă, aflăm de la dr. Cătălin Haiduc, medic specialist în obstretică-ginecologie la Gral Medical. 40-50% dintre femeile care se confruntă cu această afecţiune au probleme cu greutatea.

 

4. Suferi de sindromul Cushing

Apare atunci când organismul este supus la o cantitate exagerată de cortizol, un hormon implicat în reglarea metabolismului. Potrivit specialiştilor, creşterea în greutate este cel mai frecvent simptom în cadrul sindromul Cushing.

 

5. Suferi de diabet zaharat de tip 2

Multe persoane cu diabet zaharat de tip 2 se străduiesc să îşi menţină greutatea corporală în limite normale. Totuşi, majoritatea terapiilor prin care se poate obţine controlul glicemic au drept rezultat creşterea în greutate.

Motivul pentru care insulina duce la creştere în greutate este acela că stimulează celulele să preia mai multă glucoză, care se acumulează sub formă de ţesut adipos, în loc să rămână în sânge.

 

 

Ce trebuie să faci?


În primul rând, diagnosticarea şi urmarea unui tratament adecvat pentru afecţiunea de care suferi sunt esenţiale. Ceea ce poţi să faci este să ai mare grijă la alimentaţia ta zilnică şi să eviţi excesele alimentare. Întreabă-ţi medicul cu privire la alimentele pe care le poţi consuma în siguranţă în funcţie de afecţiunea cu care te confrunţi pentru a evita pe cât posibil acumularea unui număr mare de kilograme în plus.

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • inuta. pe 20 Iul 2011, 22:12
    vreau sa ma ingras!!!

    ma ajuta si pemine cineva cu ceva sfaturi de ingrasat ca oricit n-as minca sau as minca tot slaba sunt desi cind eram pe la vreo 15-18 ani eram normala acum am 1,60 si 42 kg 21 ani si multi imi spun ca sunt prea slaba,desi vad si eu deja asta, help please

    1
    0

  • VASILICA64 pe 12 Mar 2011, 10:03
    supraponderea,,,,

    placut,,articol,,,f,,bun,,,multumesc,,,,,

    0
    1

  • mara pe 5 Mar 2011, 11:08
    hipotiroidism

    Ba e adevarat, eu sufar de hipotiroidism si ma lupt cu multe kg in plus

    1
    1

  • ana1 pe 28 Feb 2011, 14:44
    pfiuuuuu

    ala e hipertiroidism.... ce spui tu e un paradox.....(dor).

    6
    0

  • dor pe 28 Feb 2011, 10:16
    prea general

    sufar de hipotiroidism si, din contra, slabesc, nu ma ingras. la fel si in perioadele de stres, dau jos fara sa vreau. de sarbatori am slabit vreo 3 kg!! mancand! dar am trecut printr-o perioada de stres.

    4
    4

  • alina arghirescu pe 28 Feb 2011, 07:44
    APRECIERI !

    FELICITARI PENTRU ACEASTA LISTARE DE AFECTIUNI CE AR TREBUI SA LE CUNOASCA MAREA MAJORITATE A FEMEILOR CARE PUN INGRASAREA SUB UN SEMN DE INTREBARE ! IATA RASPUNSUL SI MAI MULT DECAT ATAT,UN SFAT PENTRU A MERGE LA MEDIC,DEOARECE ACESTE DEZECHILIBRE DUC LA BOLI GRAVE UNEORI ! VA SPUN IN CUNOSTINTA DE CAUZA ! FELICITARI INCA O DATA !

    10
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod