Socul termic

Evita sa intri brusc in apa, dupa o expunere prelungita la soare sau efort fizic mare! Dupa ce ai petrecut ore intregi la soare si te-ai incins de la caldura nu te gandi sa te arunci in apa deoarece poti sa faci soc termic (hidrocutia). Cum poti evita acest pericol si cum se manifesta simptomele lui, afla in randurile de mai jos.
Hidrocutia este o consecinta grava, insa evitabila, a placerii de a te arunca in apa imediat dupa expunerea solara. Este vorba despre un soc termic, frecvent intalnit vara si care apare in urma unei diferente foarte mari intre temperatura corpului si cea a apei.

Daca ai stat mult la soare, corpul trebuie sa "evacueze" caldura stransa si realizeaza acest lucru prin transpiratie si vasodilatatie (o dilatare a vaselor sanguine). Ritmul inimii este mai accelerat pentru a ajuta la acest proces de "racire". Astfel ca ideea de a te arunca rapid in apa poate sa fie adesea destul de riscanta pentru organismul tau. De ce? Pentru ca se realizeaza o racire brusca, vasele sanguine se contracta, circulatia cerebrala este oprita, ajungandu-se la pierderea cunostintei.


Nu te arunca in apa imediat dupa plaja!

Permite-le mecanismelor termoreglatoare sa stabileasca un echilibru intre temperatura externa si cea a corpului. Nu intra in apa in urmatoarea ora dupa ce ai terminat cu plaja, deoarece exista un risc ridicat de hidrocutie in acest interval. De asemenea, evita sa intri in apa imediat dupa ce ai mancat sau daca ai consumat alcool.

Persoanele varstnice, supraponderale, precum si copiii sunt mult mai expusi la soc termic.


Principalele simptome

Deoarece hidrocutia nu apare intotdeauna instantaneu, trebuie sa acorzi atentie maxima semnalelor pe care ti le poate da organismul si sa iesi imediat din apa.

1. Dureri de cap;
2. Frisoane si tremuraturi;
3. Urticarie;
4. Tulburari vizuale si auditive;
5. Senzatie brusca de oboseala;
6. Stare de agitatie;
7. Crampe.


Cum poti evita socul termic?

1. Intra in apa progresiv, pentru a-i da timp corpului de a se acomoda cu temperatura scazuta;
2. Umezeste ceafa, pieptul si spatele cu putina apa inainte de a intra efectiv in apa;
3. Cosuma zilnic multe lichide;
4. Nu intra in apa imediat dupa ce ai luat o masa copioasa;
5. Evita o expunere prelungita la soare;
6. Nu consuma bauturi alcoolice inainte de a te scalda;
7. Intra in apa cu un insotitor si numai in zonele supravegheate
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod