Endometrioza - boala enigmatica

Endometrioza reprezinta, simplist vorbind, o afectiune ginecologica caracterizata prin prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine. Cu alte cuvinte, tesutul care in mod normal captuseste cavitatea uterina poate fi gasit, la anumite femei, in mod anormal, si in alte locatii situate extrauterin.

Localizarea acestor tesuturi ectopice poate sa fie atat in zone adiacente aparatului genital feminin (ovare, ligamente largi, ligamente uterosacrate, peritoneul pelvin, septul rectovaginal, vezica urinara, etc.), cat si in locuri absolut imprevizibile, precum ar fi Sistemul Nervos Central, plaman sau tesut miocardic.

Desi este o boala recunoscuta si descrisa cu destula acuratete de mai bine de 300 de ani, ea ramane inca cea mai controversata afectiune ginecologica si in prezent, lucru sustinut cu tarie si de catre formularile cu care este "alintata" endometrioza de catre majoritatea autorilor de articole, studii sau carti dedicate acesteia: boala enigmatica, o enigma invelita in mister, puzzle etc.

Endometrioza este o boala nu numai cu o modalitate de manifestare proteana, dar si un proces fiziopatologic contrastant. Este o boala benigna, insa are toate caracteristicile malignitatii: infiltratie locala, invazivitate si capacitate de diseminare remarcabila.

Ceea ce se stie cu siguranta la ora actuala despre endometrioza este faptul ca este o boala extrem de grava. Din pacate, ea nu este perceputa asa, nefiind o afectiune terminala precum cancerul si, in acelasi timp, nefiind inteleasa de multi dintre ginecologi, astfel ca ea este tratata, la ora actuala, ca un fel de Cenusareasa a ginecologiei.

Este, aparent, o boala incurabila - continua sa fie imprecis tratata, cel putin pana in prezent metodele de tratament fiind, in majoritatea lor, paleative si reconstructive. Medicamentele sunt inca folosite pentru tratamentul fazelor avansate ale bolii, desi nu exista nici o dovada a eficacitatii lor, iar histerectomia este inca practicata pentru tratarea unei boli care este prin definitie extrauterina.

Endometrioza are un potential invalidant urias, femeile afectate fiind stigmatizate din mai multe puncte de vedere:

fizic: leziunile in sine, aderente, distorsiuni arhitecturale si histologice ale organelor de reproducere;

emotional: dureri care uneori pot atinge limita insuportabilului, infertilitate si deci incapacitatea femeii de a-si realiza unul dintre telurile existentei sale, procreerea;

mental: iritabilitate, integrare deficitara in societate, constienta invaliditatii sale, cu consecinte majore asupra randamentului sau economic etc.;

alte manifestari pe cat de particulare pe atat de grave, precum crizele epileptice, hemoptizii sau aritmii cardiace, in functie de localizarea leziunilor.

Ceea ce nu se stie despre endometrioza este cauza aparitiei sale, acest lucru determinand de-a lungul timpului aparitia a numeroase teorii vizand etiopatogenia sa.

In materialul de lunea viitoare vei putea citi despre cauzele aparitiei acestei boli.
 

Comentariile 1-50 din 720

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gabriela pe 25 Mai 2023, 22:13
    Endometrioza

    Va rog sa imi trimiteti si mie cartile despre endometrioza, dieta si informatii despre crema cu progesteron natural si de unde se achizitioneaza. Multumesc

    0
    0

  • Maria pe 13 Feb 2018, 19:55
    Endometrioza

    Va recomand tratament cu iarba mare: https://www.planteea.ro/miere-cu-inula-m-400g-naturalia/

    0
    0

  • Cristina pe 27 Iul 2017, 23:32
    clinica Franta

    Sufar de endometrioza de foarte multi ani (peste 20). Am facut 4 operatii in tara, la clinici renumite! Inutile...acum endometrioza s-a extins si ar mai trebui o operatie, radicala! Daca v-ati operat in Franta, va rog mult sa-mi spuneti si mie numele doctorului si al clinicii! Va multumesc mult!

    0
    0

  • nico23 pe 6 Iun 2017, 10:17
    doctor endo

    Singurul specialist in endometrioza de la noi din tara este dr. Simedrea Voicu din Timisoara.

    0
    0

  • Laura pe 9 Feb 2017, 12:19
    Tratament naturist

    Buna, am scapat de endometrioza cu un tratament naturist recomandat de medicul Pavel Chirila de la clinica Naturalia. Va recomad sa incercati, la mine a functionat.

    0
    0

  • mariana pe 21 Dec 2016, 20:13
    endo

    Va rog frumos sa-mi trimiteti si mie cartile " Endometrioza Bibliei și Protocolul Violet ".Adresa balan_mary0@yahoo.com Multumesc foarte mult!Am nevoie urgent de ajutorul vostru.

    0
    0

  • nico23 pe 14 Iun 2016, 18:44
    regim endo

    repet, acest regim nu vindeca, doar reuseste oarecum sa nu revina agresiv boala. Acesti factori pot fi declansatori de boala. Si parerea mea e ca daca e caz de operatie, trebuie facuta la medic specializat in a opera endometrioza.

    0
    0

  • nico 23 pe 14 Iun 2016, 18:34
    regim endo

    Regimul de endometrioza din cartea zoiei brown, presupune diminuarea estrogenilor "rai" prin alimentatie si folosirea enzimelor pentru curatare. Trebuie renuntat la gluten, lactate, zahar alb, mancare procesata, parabeni, teflon, aluminiu...evitarea plantelor, fructelor foarte estrogenice...toate acestea ajuta oarecum sa nu progreseze agresiv boala.

    2
    0

  • Corina pe 1 Iun 2015, 14:25
    Pentru Angela si Criss

    Pentru Angela: Ti-am trimis cartea lui Zoe Brown, sper sa o primesti in bune conditii.Eu lupt cu endometrioza de la 24 de ani, acum am 36, am suferit 6 operatii, la ultima mi s-a facut histerectomie totala, cu mentinerea pe loc doar a ovarului drept.Nu am tinut constant dieta lui Zoe, deci nu pot sa ma pronunt daca este sau nu eficienta...am luat mai multe suplimente naturiste in toti acesti ani, insa fara un real folos, caci boala a evoluat.Sfatul meu, caci esti f. tanara, mergi la un medic specializat strict in endometrioza, te poate ajuta in gasirea unui tratament care sa te ajute. Pentru Criss: Contacteaza-ma, te rog, la adresa de mail corynna79@yahoo.com, pentru a discuta despre spitalul din Franta.

    2
    0

  • Angela pe 27 Mai 2015, 20:38
    adresa de e-mail

    Am uitat sa specific adresa de e-mail: angy_angel11@yahoo.com Multumesc :)

    2
    0

  • Angela pe 27 Mai 2015, 20:31
    Pentru Corina- Zoe Brown

    Buna Corina, fetelor care mai sunteti active. Numai ce am fost diagnosticata cu boala asta marsava la 25 de ani si dupa o laparoscopie cred ca tratamentul cu Diphereline nu ajuta...draga Corina te rog din suflet daca poti sa imi trimiti si mie cartea lui Zoe Brown, din intamplare am ajuns pe site-ul acesta si am citit despre ea. Si o intrebare, functioneaza tratamentul ei? te ajuta? Multumesc din suflet si multa sanatate la toata lumea!

    0
    0

  • criss pe 25 Mai 2015, 18:16
    Clinica Franta

    Buna. As fi interesata de clinica din Franta, cum se numeste?

    0
    0

  • Corina pe 27 Feb 2015, 13:24
    Pt.Twin

    Buna, Twin, am fost si eu operata pentru endometrioza la spitalul din Franta, in octombrie anul trecut. Astept sa imi scrii la adresa de mail corynna79@yahoo.com si iti dau mai multe amanunte.O zi frumoasa!

    0
    0

  • twin pe 12 Feb 2015, 15:17
    Clinica endometrioza Franta

    Pentru Sy Buna Sy, imi poti spune si mie te rog numele clinicii din Franta unde te-ai operat? Si la mine sunt probleme la nivel de colon si rect si as avea nevoie de cineva specializat pentru acest nivel. Te rog mult daca ma poti ajuta cu aceasta informatie.

    0
    0

  • Anda444 pe 4 Dec 2014, 14:07
    Endometrioza

    Buna! Am fost diagnosticata cu endometrioza. Trompele imi sunt infundate. A reusit cineva sa ramana insarcinata intr-o asemenea situatie? Ma tenteaza un tratament la Clinica Gynera, din ce am citit pe aici au medici foarte buni, dar nu stiu la care sa merg mai exact ( eu cred in chimia dintre medic si pacient).

    0
    0

  • Delia pe 16 Nov 2014, 15:43
    Rugaminte pentru Sy

    Buna Sy! Am fost diagnosticata cu endometrioza. Te rog mult, as putea intra in posesia datelor referitoare la clinica din Franta? (ellena_l@yahoo.com) Multumesc anticipat pentru raspuns! Toate cele bune! P.S. Imi poate trimite cineva cartea Zoei Brown?

    0
    0

  • Delia pe 16 Nov 2014, 15:34
    Rugaminte pentru Sy

    Buna Sy! Am fost diacnosticata cu endometrioza. Te rog mult, as putea intra in posesia datelor referitoare la clinica din Franta? (ellena_l@yahoo.com) Multumesc anticipat pentru raspuns! Toate cele bune! P.S. Imi poate trimite cineva cartea Zoei Brown?

    0
    0

  • sanatate pe 20 Oct 2014, 04:00
    endometrioza

    Ai dreptate Mihaela, pe site-ul iHerb e mai ieftin, doar ce am aruncat o privire. Fetelor, se tot vb de carta Zoei dar care ati urmat dieta si sfaturile avand doar cartea ei? ce rezultate aveti? Daca intereseaza pe cineva despre cum poate accesa tratamentul compensat la Dipherelin sau Zoladex, va scriu. Sper sa nu fie nevoie de astfel de tratamente, ci sa dea randament cartea Zoei, dar din experienta va spun ca am obtinut compensat Dipherelin-ul. Multa sanatate, merci corina.

    0
    0

  • sanatate pe 17 Oct 2014, 04:05
    sanatate

    Fetelor, a trecut un an de cand am scris aici, am trecut prin operatie clasica, ''rezolvandu-se'' intr-o singura operatie 3 prbl. si anume: sarcina extrauterina de pe trompa stanga varsta 3 luni dar in putrefactie de 2 luni, chistul endometriozic de pe ovarul drept si insulele endometriale din peritoneu stadiu 3. M-a pastrat Dumnezeu cu viata pana in acest moment, nu va descriu acum cat de grea a fost perioada, dupa operatie am luat 4 luni Dipherelin 3,75 groaznice pt mine, acum sunt la a 8-a menstruatie si bebe nu a venit inca, durerile au reaparut dar nu de aceeasi intensitate ca inaintea operatiei, si acum doresc 2 lucruri daca ma puteti ajuta. As vra si eu cartea lui Zoe, ca regim nu pra am tinut in ultima vreme tre sa recunosc, si inca nu stiu sigura ce dieta e mai buna. Al 2-lea lucru, daca stiti un specialist pe endo in Ungaria ca mi-ar fi mai aproape decat Bucurestiul si nu atat de costisitor. (anul trecut pe cele 9 internari prin tara, am cheltuit mai bine de 5000 de euro, va dati seama de ce vreau mai aproape). Scuze daca mi-ati scris intre timp si nu v-am raspuns, dar a fost teribil pt mine acea perioada. Mi se face rau cand stau mai mult la calc., ca de ex acum. Va pup, multa sanatate si credinta in Dumnezeu. trimiteti cartea pe adresa sovre.sovre@yahoo.ro, multumesc anticipat.

    3
    0

  • cris pe 9 Sep 2014, 18:51
    endo

    Buna. am descoperit recent ca si eu am aceasta boala. daca ar putea cineva sa imi trimita cartea lui Zoe Brown pe adresa aparaschiveic@yahoo.com v-as fi foarte recunoscatoare. Multumesc anticipat

    0
    0

  • Oana TD pe 23 Aug 2014, 11:46
    Endo

    Buna fetelor, daca imi poate trimite si mie cineva cartea cu dieta pentru endometrioza as fi vesnic recunoscatoare!! E-mail-ul meu: fufletel@yahoo.com Va pup!

    0
    0

  • Alina pe 22 Aug 2014, 19:31
    endometrioza

    mail;mirautaalina21@yahoo.ro

    0
    0

  • Alina pe 22 Aug 2014, 19:01
    endometrioza

    Buna,as dori si eu nr.medicului din Franta si regimul pt.endometrioza.Va multumesc.

    0
    0

  • Anca pe 15 Aug 2014, 14:11
    Nico_23

    Buna! Fetele care au urmat tratamentul d-nei Zoe, de la ce firma v-ati luat enzima, crema cu progesteron, Quercetin-ul si capsulele chinezesti Gui Zhi? Am tot cautat pe internet si nu stiu de la ce firma ar fi mai bune. Multumesc

    0
    0

  • Anca pe 5 Aug 2014, 18:03
    Carte Zoe Brown

    Va rog frumos sa imi trimiteti si mie cartea lui Zoe Brown, fetele care o au!!!! va rog mult. adresa mea e anca_neamt@yahoo.com. Multumesc

    1
    0

  • Anca pe 5 Aug 2014, 14:45
    carte zoe brown

    Buna ziua! As dori si eu sa imi trimiteti cartea lui Zoe Brown. Adresa mea de email e: anca_neamt@yahoo.com. Am depistat aceasta boala in 2011 si as vrea sa stiu ce sa fac sa nu mai recidiveze. Multumesc

    0
    0

  • loredana pe 4 Aug 2014, 15:10
    cartea Zoei Brown

    Buna ziua. As dori si eu cartea Zoei Brown, daca se poate. Va multumesc. Adresa mea: francaislo@yahoo.fr

    0
    0

  • mihaela pe 21 Iul 2014, 11:07
    Endometrioza

    Buna fetelor, Toate pastilutele recomandate de Zoe Brown pentru tinerea endometriozei sub control le-am comandat de pe site-ul http://www.iherb.com/?rcode=KQQ314 More la preturi mult mai mici decat se gasesc la noi in comert. Daca sunteti la prima comanda iherb.com,  daca faceti o comanda mai mare de 40$ si introduceti codul KQQ314, veti primi un discount de 10$ din valoarea comenzii. Daca faceti o comanda mai mica de 40$, veti primi un discount de 5$. Transportul e 6$ pentru comenzile mai mici de 40$ si 4$ pentru comenzile mai mari de 40$, cu conditia sa nu depasiti 1.8 kg. Coletul vine la posta locala.

    0
    0

  • me pe 4 Iul 2014, 15:21
    pt nico23

    Va rog sa-mi trimiteti si mie cartea lui Zoe Brown, adresa de email voicuaura28@yahoo.com. Multumesc mult!

    5
    0

  • aura pe 4 Iul 2014, 15:18
    carte Zoe Brown

    Buna fetele, Am citit cu interes postarile voastre, as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta sa intru in posesia cartii lui Zoe Brown. multumesc anticipat si sanatate multa!

    1
    0

  • mirauta alina pe 15 Iun 2014, 12:10
    endometrioza

    vreau si eu dieta sau cartea de zoe brown,va multumesc din suflet.mail;mirautaalina21@yahoo.ro

    1
    0

  • tutunaru cristina pe 11 Iun 2014, 09:40
    Cartea lui ZOe Brown

    Va rog din suflet sa imi trimiteti si mie cartea lui Zoe Brown , pt ca as vrea sa incerc regimul.Adresa de mail a mea este criss1909@yahoo.com.Va multumesc din suflet!!!!!

    0
    0

  • Oana pe 23 Mai 2014, 23:39
    Endometrioza

    Buna! As dori si eu cartea dr. Zoe Brown,adresa clinicii din Franta, numele doctorului si costuri. Adresa mea de email este oanavoicu11@yahoo.com. Va multumesc!

    0
    0

  • mioara gioaba pe 1 Apr 2014, 23:24
    endometrioza

    buna am aceeasi problema cu fiica mea ,este f tanara si doresc sa ajung in franta...te rog sa-mi dai si mie adresa si amanunte legate de costurile operatiei Sunt extrem de ingrijorata si nu mai stiu ce sa cred despre medicii din tara.....cati medici am consultat tot atatea pareri Multumesc din suflet

    1
    0

  • roxana pe 17 Mar 2014, 11:25
    endometrioza

    va rog sa-mi trimiteti si mie cartea si retetele despre care vorbiti, dar si adresa doctorului din Franta. eu m-am operat anul trecu si la 6 luni dupa mi-au gasit alte chisturi. am facut dipherelin si urmeaza sa merg la control sa vad daca si-a facut efectul...

    0
    0

  • roxana pe 17 Mar 2014, 11:22
    endometrioza

    am uitat sa precizez, adresa mea de contact este panoi.roxana@yahoo.com

    0
    0

  • mada pe 5 Mar 2014, 12:30
    buna sy

    buna Sy am o prietena care a fost diacnosticata cu aceast aboala poti te rog din suflet sa -mi trimiti coordonatele clinicii dinFranta sau coordonatele de acolo madalinaiagar@yahoo.com

    0
    0

  • Ionita Ioana pe 6 Feb 2014, 14:05
    Carte

    buna vreau si eu carte urgent, adresa de e-mail este im.ionita@gmail.com

    0
    0

  • Ionita Ioana pe 6 Feb 2014, 14:04
    carte

    Buna , vreau si eu cartea va rog din tot sufletul

    0
    0

  • elis pe 4 Feb 2014, 21:09
    pentru SY

    Buna Sy, sufar de endometrioza din 2009, am suferit 2 operatii la Cluj, acum sa agravat din nou, si as dori daca poti sa-mi trimiti pe e-mail detalii despre clinica din Franta unde te-ai operat tu, adresa, nr. tel. nume doctor, costuri, etc. Iti sunt recunoscatoare. Adresa mea de e-mail: vlas.elis@yahoo.com

    0
    0

  • elena pe 1 Feb 2014, 14:13
    endometrioza

    buna fetelor ! ma numar si eu printe femeile afectate de endometrioza si la fel am incercat si eu multi medici si care mai de cre isi dadeau cu parerea.ideea era ca la eco iesea ca am un chist de 8 cm si abia la tg mures un dr mi-a zis ca e un chist endometric si ca trebuie operat neaparat. neacceptand operatia am incercat si eu tratamente naturiste care nu m-au ajutat la problema asta (tratameente date de tudorita de la borca),am lasat timpul sa treaca si cand am ajuns la operatie datorita faptului ca era f mare chistul nu a reusit operatia laoaroscopic si ma taiat si abia atunci poate sa vada dr de ce grad e endometrioza cand te deschide (la mine era de gr 4 si erau toate lipite intre ele).am facut 6 luni diphereline 3.75(din iulie 2013 pana indecembrie 2013 ) la o luna jumatate de la ultima injectie de diphereline mi-a dat dr sa iau 10 zile duphaston ca sa imi vina ciclu si la 5 zile dupa duphaston mi-a venit adica 30 ianuarie 2014. in fine sper sa fie bine acum iau si picaturi de extract din muguri de zmeur ca sa nu mai las chisturile sa reapara si dupa 2 luni tre sa merg iar la dr. ce sfat sa va dau nu stiu, eu va spun doar prin ce trec si ce urmeaza sa fac, sper sa am rezultate ca sa fac un bebe. daca va pot ajuta putem vb elena_cristea_24@yahoo.com . multa sanatate va doresc

    0
    0

  • Elena pe 26 Ian 2014, 21:40
    Rugaminte pentru Sy

    Buna, Sy! Si eu as dori sa ma operez in Franta. Ai putea, te rog, sa-mi dai mai multe detalii (numele doctorului si al spitalului) pe adresa mea de mail elena0977@gmail.com Multumesc anticipat si numai bine!

    0
    0

  • miky pe 15 Dec 2013, 14:59
    tratament

    buna Din pacate boala aceasta ne ia mintile definitiv((tocmai am fost la doctor dupa tratament am incercat sa raman gravida ...dar don pacate fara rezultat...se pare ca ma asteapta a 3 a operatie (( pt ca sau format iar chisturile...incep sa cred ca nu mai avem scapare cu aceasta boala(((

    0
    0

  • Carmen pe 13 Dec 2013, 11:29
    Endometrioza grad 3-4

    salutare fetelor, Sunt si eu cu endometrioza gr3-4, operata de 3 ori laparoscopic ,de fiecare data a recidivat. In febr 2013 dupa ultima operatie totul a fost fff bine, am facut doua luni de Zoladex,iar dupa ce mi-a revenit ciclul mi-a si aparut un chist endo,a crescut de la o luna la alta,n-am rams gravida desi dr spunea ca sunt sanse mari, apoi am inceput sa iau anticonceptionale fara pauza,chistul s-a micsorat iar in noiembrie am facut FIV care nu mi-a reusit. Nici nu stiu ce sa mai fac si la ce dr sa merg, mi se pare ca majoritatea sunt superficiali . Ma gandeam la un tratemnt homeopat, a mai facut cineva ,are ceva rezultate concrete? Citeam pe aici de cartea sciitoarei Zoe Brown si de ceva dieta ...mi-o puteti trimite si mie ? Daca este as prefera in romana,daca nu e ok si in engleza.Adresa mea de email : mkarmen1981@yahoo.com Doamne ajuta tuturor !

    0
    0

  • anca pe 9 Dec 2013, 22:31
    nico23

    Draga nico23 am citit toate postarile tale, am citit si cartile. Azi mi-am comandat serapeptaza si voi cauta si indole 3 carbinolul. Reusita ta ma motiveaza enorm. Te felicit pt sarcina (poate ai nascut intre timp) si multumesc lui Dumnezeu ca te-am gasit dupa lungi cautari despre boala asta....

    0
    0

  • jana pe 8 Dec 2013, 12:40
    cartea lui Zoe Brown

    ma puteti ajuta si pe mine cu cartea lui Zoe Brown si numele dr din Franta un nr de tel,va rog foarte mult.Adresa mea este druganjana@yahoo.com

    0
    0

  • i.t pe 28 Nov 2013, 12:54
    pt Sy

    buna Sy, as dori si eu informatii despre clinica si dr din Franta. eu am fost operata cu 6 luni in urma de stenoza ureterala st in Austria ( pt ca la noi dr nu imi dadea sanse de reusita operatiei, imi scotea rinichiul iar in Austria operatia a fost un succes si rinichiul a fost salvat) iar dupa operatie si dupa analiza probelor recoltate s-a descoperit ca stenoza este cauza unei endometrioze. eu ma stiu si cu chisturi ovariene si un fibrom uterin. Te rog frumos daca vrei sa imi trimiti si mie informatii despre dr din Franta pe adresa de mail i.tupangiu@yahoo.com. multumes mult

    0
    0

  • Irina23 pe 26 Nov 2013, 21:40
    endo

    Buna fetelor...am citit mesajele voastre si mam regasit in multe din situatiile voastre. Am refacut analizele si acum astept o noua decizie a medicilor din Italia...ma simt la limita puterilor...nu ma mai recunosc din punct de vedere fizic...sunt obosita si ma misc greu, ma simt o batranica...daca are cineva carte, vas ruga sa mio trimeteti si mie si dieta pe care trebuie sa o urmez email:irinadanilina@yahoo.com, va multumesc si va doresc multa sanatateeee!!!!!!!!

    0
    0

  • Marius pe 13 Nov 2013, 23:16
    Eva Brown

    Ma puteti ajuta cu aceasta carte despre endometrioza chiar si in limba engleza..sotie mea are aceasta boala si cautam o speranta in plus pentru o vindecare mai rapida prin tratamentele naturiste. Multumesc, adresa mea de mail este phonesexpert@gmail.com

    0
    0

  • criss c pe 3 Nov 2013, 18:21
    intrebari pt Sy

    Am descoperit ca am endometrioza in feb. 2013. Nu am facut nici o operatie pana acum, desi mi s-a recomandat. As vrea sa merg in Franta, la medicul la care ai fost si tu. Te rog, daca poti sa-mi dai mai multe detalii pe adresa cojan_cristina@yahoo.com. Multumesc anticipat, multa sanatate tuturor si Doamne ajuta!

    0
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod