Nasterea prin hipnoza, substitut pentru anestezie

Este firesc sa-ti fie teama de momentul nasterii, mai ales daca este vorba despre prima sarcina. Incepi sa construiesti scenarii despre cum vei trece de acel prag important din viata ta, insa toate se invart in jurul ideii de durere, frica, anxietate. Nasterea sub hipnoza ofera o alternativa care-ti permite sa colaborezi cu durerea din timpul travaliului, utilizand abilitatile noastre interioare de a reduce nivelul anumitor senzatii.
Hipnoza, singurul anestezic utilizat in trecut

Oricat de ciudata ti se pare ideea de a naste sub hipnoza, trebuie sa cunoastem faptul ca pana la inceputurile secolului al XIX-lea, hipnoza a fost singurul anestezic utilizat in timpul nasterii. Abia in 1950, obstetricianul francez Fernand Lamaze a elaborat o serie de tehnici (pentru metoda Lamaze click aici) care au la baza principii imprumutate din hipnoza. Cercetarile stiintifice de-a lungul timpului arata ca nasterea sub hipnoza presupune mai putina durere, mai putine medicamente, mai putine interventii si un travaliu scurt, fiind utilizata la scara larga in alte tari.

De asemenea s-a demonstrat stiintific ca bebelusii care sunt nascuti fara teama sau disconfort pot sa aiba un IQ mai ridicat si incredere in propriile forte.


Cum ne ajuta hipnoza in timpul nasterii?

"In starea de transa hipnotica controlul mintii constiente este mutat asupra mintii inconstiente, care stie sa colaboreze cu organismul si sa-l ajute, mai degraba decat sa-l controleze, pentru a purta un travaliu cat mai normal si natural cu putinta", ne explica Sorina Voicu, psihoterapeut specializat in hipnoza clinica si terapie ericksoniana care mai adauga ca "femeia insarcinata nu mai simte acea nevoie de a fi in control, nu mai intra in panica atunci cand simte contractiile si nu se mai incordeaza pentru a incerca sa le stapaneasca. Ea se afla intr-o stare de relaxare profunda, asemanatoare cu reveriile pe care le avem in timpul zilei, atunci cand stam in pat si visam cu ochii deschisi (transe cotidiene) si astfel uterul produce contractii mai eficiente, fara a intampina rezistenta din partea muschilor inconjuratori".

Aceasta stare ne permite sa utilizam mai eficient capacitatile noastre interioare de a reduce nivelul anumitor senzatii - durerea, frica, anxietatea - si a le potenta pe altele - sentimentul de confort, relaxare si liniste interioara. Respiratia este ritmica, facilitand patrunderea unei cantitati mari de oxigen in organism si astfel "bebelusul si mama se simt mai bine, hormonii nasterii care determina contractia si inmuierea colului sunt secretati in cantitate mai mare, la fel si hormonii anestezici (endorfinele)", precizeaza psihoterapeutul specializat in hipnoza.

Despre managementul durerii, specialistul Sorina Voicu sustine ca acesta poate fi obtinut cu ajutorul unor tehnici prin care putem controla, modifica sau ocoli senzatia de durere.
"Controlul durerii se poate face imaginandu-si un panou cu butoane. Modificarea durerii se poate face atribuind o anumita forma, culoare, stare emotionala senzatiei de durere si apoi modificandu-le (din rosu devine albastru, din fierbinte devine rece, din ascutita devine rotunda, teama se inlocuieste cu curiozitatea, etc.). Ocolirea durerii se poate face evadand intr-un loc special creat de pacienta. Analgezia durerii reprezinta pierderea senzatiei de durere, anestezia reprezinta pierderea temporara a tuturor senzatiilor (doar pe perioada unei contractii si inlocuirea acesteia cu senzatia de amorteala)", adauga specialista cu precizarea ca pacienta alege care dintre aceste tehnici (sau combinatie de tehnici) i se potrivesc cel mai bine.


Autohipnoza sau prezenta unui prihoterapeut la nastere


Ai 3 optiuni la indemana daca vrei sa nasti cu ajutorul hipnozei: fie inveti autohipnoza, fie asculti un CD cu un scenariu de hipnoza, fie aduci un psihoterapeut cu tine in sala de nasteri care induce transa hipnotica si mediaza comunicarea ta cu medicul. "Aceasta ultima optiune este de preferat", ne spune specialistul, subliniind ca daca mama are o pregatire anterioara buna poate sa mentina starea de relaxare pe toata durata travaliului, iar pe durata contractiilor sa intre in transa hipnotica sau sa o adanceasca.

In cazul in care te indoiesti de capacitatea ta de a realiza aceste lucruri, CD-ul special conceput pentru a fi ascultat in timpul nasterii si care poate fi repetat la nesfarsit iti ofera sugestii de relaxare pentru a mentine acea stare.


Ce simte mama in timpul hipnozei?

Psihoterapeutul specializat in hipnoza, Sorina Voicu este de parere ca fiecare femeie percepe transa hipnotica in moduri diferite, insa ne ofera cateva repere practice ca sa stim care sunt senzatiile traite in acele momente "este cam ca atunci cand visezi cu ochii deschisi. Adica iti simti corpul complet relaxat, iar mintea ta zboara nu aiurea de data aceasta, ci este orientata catre un scop anume: fie asupra propriei respiratii, fie asupra unei tehnici de managementul durerii, fie asupra unui peisaj minunat, locul tau special in care te simti minunat si esti departe de orice senzatie de durere".


De asemenea, esti constienta de ceea ce se intampla in jurul tau, doar ca toate trec pe langa tine pentru ca starea de relaxare este mult mai placuta, mai adauga specialista.


Avantajele nasterii prin hipnoza

Psihoterapeutul specializat in hipnoza, Sorina Voicu precizeaza beneficiile pe care le aduce nasterea prin hipnoza:

  • elimina sau reduce incordarea, anxietatea si durerea inainte, in timpul si dupa nastere prin pregatiri anterioare, relaxare, anestezie hipnotica si sugestii posthipnotice de refacere dupa nastere. Majoritatea femeilor care au nascut cu ajutorul hipnozei au declarat ca au simtit in timpul travaliului doar senzatii de presiune si o usoara tensiune a uterului;
  • diminueaza oboseala fizica si mentala din timpul nasterii;
  • poate fi o optiune pentru gravidele care sufera de diverse alergii si nu pot apela la anestezie;
  • contractiile uterine nu sunt influentate (analgezicele exercita o actiune depresiva asupra muschilor uterului). Hipnoza nu interfereaza cu mecanismele normale ale travaliului, ci le faciliteaza;
  • reduce pierderile de sange, riscul de aparitie a complicatiilor si necesitatea interventiilor (cezariana, forceps);
  • reduce riscul de anoxie fetala (stare patologica provocata de lipsa cantitatii necesare de oxigen), deoarece nu produce o blocare a respiratiei sau a circulatiei sanguine intre mama si fat;
  • scurteaza prima etapa a travaliului cu cateva ore;
  • diminueaza trauma nasterii pentru bebelus.


Ce trebuie sa fac daca vreau sa nasc prin hipnoza?

Pentru o pregatire anterioara care se face acasa sau cu un terapeut sunt necesare in jur de 8 sedinte, urmate de inca 2-5 sedinte pentru aprofundarea tehnicilor de autohipnoza si pentru a acorda timp suficient mintii inconstiente sa se obisnuiasca cu etapele travaliului si cu modul in care trebuie sa reactioneze.

Conform normelor impuse de Colegiul Psihologilor din Romania, tariful minim pentru o sedinta de psihoterapie este de 50 ron, iar dupa parcurgerea primelor 8 sedinte, tu poti sa decizi impreuna cu psihoterapeutul daca mai ai nevoie si de alte sedinte.
De asemenea, tot tu esti cea care vei decide daca ai nevoie de ajutorul psihoterapeutului pentru a induce transa hipnotica in care se repeta nasterea ideala sau poti sa faci acest lucru singura, ascultand CD-ul pentru nasterea prin hipnoza.


Psihoterapeutul Sorina Voicu spune ca in aceste sedinte "femeia insarcinata va repeta in plan mintal nasterea ideala, in stare de transa hipnotica. Mintea inconstienta nu cunoaste diferenta dintre real si imaginar (ati avut vreodata un vis care parea ca si cum ar fi fost real?). Astfel, prin intermediul hipnozei si a tehnicilor de imagerie mentala avem oportunitatea de a experimenta nasterea perfecta si de a o repeta din nou si din nou in mintea noastra. Iar, atunci cand incepe travaliul propriu-zis organismul este obisnuit cu acesta si se comporta in acord. In timpul nasterii, organismul ramane relaxat, dar in acelasi timp in control, fiind familiarizat si pregatit pentru experienta nasterii".

Este recomandat sa incepi acest program de pregatire in ultimele 10 - 15 saptamani de sarcina, iar scenariul de pregatire pentru nastere prin hipnoza trebuie ascultat de 5-10 ori, o data pe saptamana.

In cazul in care vrei sa te pregatesti singura pentru nasterea prin hipnoza, trebuie sa incepi cu o documentare despre hipnoza, etapele travaliului si nastere. Trebuie sa intelegi ca ciclul „teama – tensiune – durere” intensifica durerea din timpul contractiilor, insa pe masura ce acestea devin mai puternice se produc mai multi hormoni anestezici care sunt secretati doar daca te relaxezi. Psihoterapeutul specializat in hipnoza precizeaza ca pentru aceasta ai nevoie de:

1. Un CD pentru pregatirea de nastere care contine introducere, invatarea tehnicilor de relaxare, de respiratie, parcurgerea nasterii cu toate etapele, programarea succesului ei, sugestii de intarire a increderii in sine, crearea imunitatii fata de povestile "negative" cu privire la nastere ce pot proveni din exterior. Acest CD dureaza aproximativ o ora si este absolut necesar pentru o femeie care doreste sa se pregateasca acasa pentru a utiliza hipnoza la nastere;

2. Al doilea CD special conceput pentru a fi ascultat in timpul nasterii (atunci va fi ascultat pentru prima data) nu are introducere si contine sugestii care ajuta pacienta sa-si mentina starea de relaxare, ritmul de respiratie profunda pe toata durata travaliului.
Acest CD este optional. Chiar si in cazul in care viitoarea mamica s-a pregatit acasa, ea poate intra in transa si poate face fata travaliului intr-un mod confortabil si fara acest al doilea CD, daca s-a pregatit bine si are suficienta incredere in sine.

Pentru a respira corect si a facilita patrunderea unei cantitati mari de oxigen in organism trebuie sa aplici cateva tehnici de respiratie in timpul travaliului si a nasterii despre care poti invata mai multe si accesand site-ul www.nastereprinhipnoza.ro

Pentru mai multe detalii citeste si:
Prima femeie din Romania care a nascut sub hipnoza
Ce este hipnoza?
De unde a "pornit" hipnoza?
Se poate trata obezitatea prin hipnoza?
Nasterea prin metoda Lamaze
La ce sa te astepti dupa o nastere naturala?
Nasterea prin cezariana: cand e recomandata?
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • tamara pe 23 Mar 2009, 16:28
    extraordinar

    ma bucur sa citesc ceva ce cu adevarat ar fi minunat. am doar o simpla intrebare: de unde sa gasim psihoterapeuti calificati??? specializati in nastere prin hipnoza....

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod