Guma de mestecat

Ingrediente periculoase din guma de mestecat: citește eticheta!

Guma de mestecat are o mulţime de aditivi nocivi care au un efect negativ asupra sănătăţii, deoarece ei sunt ingeraţi de fiecare dată când mestecăm o lamă sau o pastilă.

Un studiu al asociaţiei pentru protecţia consumatorilor InfoCons atrage atenția că şi acest produs conţine o mulţime de aditivi nocivi. Specialiştii au verificat 34 de sortimente de gumă de mestecat comercializate pe piaţa din România. Rezulatele au arătat că 29% din aceste produse conţin un număr de 10  E-uri, iar alte 20% din produse conţin 11 E-uri. De asemenea, aici găseşti şi o listă cu sortimentele de gumă analizate şi conţinutul lor.

Potrivit studiului, E-urile prezente în aproape toate produsele analizate sunt sorbitol (E420), acesulfam K(E950), xilitol (E967), precum şi aspartam (E951) şi coloranţii  E171 şi E133.

Trebuie subliniat faptul că E171, adică dioxidul de titan, a fost clasificat de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen. Germania a decis să interzică acest aditiv alimentar.

Aceşti aditivi ajung în corpul nostru de fiecare dată când optăm pentru guma de mestecat.

Iată o listă cu ingredientele cel mai des întâlnite în majoritatea gumelor de mestecat de pe piaţă:

  • Sorbitol, xilitol, manitol, maltitol
  • Bază de gumă
  • Glicerol
  • Arome naturale şi artificiale
  • Uleiul de cocos hidrogenat și amidon
  • Aspartam – Acesulfam
  • Lecitină din soia
  • Coloranţi (oxid de titan, albastru 2 lac, roșu 40)
  • BHT
  • Acid malic, acid citric.

 

Ai citit vreodată eticheta unei gume de mestecat?


Cam asta cuprinde ea în general: îndulcitori sorbitol: E420i, manitol: E421, aspartam:E951, sare de aspartam-acesulfam, acesulfam K: E950; bază de gumă, agent de umezire glicerol, arome, emulsificator lecitină de soia: E332, antioxidant BHA, colorant: E141.

Care sunt cele mai periculoase ingrediente din guma de mestecat?

 

1. Aspartamul


Este una dintre cele mai nocive substanţe, folosită în numeroase produse. Aspartamaul a fost legat de toate bolile cerebrale majore, inclusiv de Alzheimer.

De asemenea, substanţa este considerată a fi un factor principal pentru alte boli precum diabetul, scleroza multiplă, astm, obezitate şi multe altele.

2. Baza de gumă


Se pare că este un mister din ce anume este constituită această bază de gumă cu exactitate. Însă, potrivit unui medic renumit în Statele Unite ale Americii, dr. Joseph Mercola, baza de gumă este un amestec de elastomeri, plastifianţi, materiale de umplutură şi răşină. Acetatul de polivinil, numit drept “lipiciul tâmplarului” sau “lipici alb” este un alt ingrediente care se găseşte în baza de gumă. Nici ceara parafină nu lipseşte, care este un produs secundar al petrolului rafinat.

Toate aceste ingrediente sunt asociate cu un risc crescut de cancer, scrie specialistul pe site-ul său.

3. Doxidul de titan


E171, adică dioxidul de titan, a fost clasificat de Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen, precum şi asociat cu boli ale sistemului imunitar, ast şi maladia Crohn. Este adesea folosit în guma de mestecat cu efect de albire a dinţilor.

4. BHT


Este un ingredient toxic şi care a fost interzis în unele ţări, deoarece afectează ficatul şi rinichii, aflându-se în strânsă legătură şi cu hiperactivitatea la copii. De asemenea, s-a dovedit a fi o substanţă cancerigenă, susţine specialistul citat. 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod