Alergia de primavara

A avea o alergie seamana foarte mult, pentru cei mai multi dintre oameni,cu a avea o ruda sau un colaborator plicticos. De cele mai multe ori,reusesti sa eviti respectiva persoana dar, pana la urma, tot o intalnestisi intr-o astfel de situatie trebuie sa fii calma si sa iesi din impas.

In majoritatea cazurilor probabil ca vei fi in stare sa eviti factoriide declansare (triggers), dar trebuie sa stii ce trebuie sa faci dacaapare o reactie alergica. Tratamentele antialergice folosite in ziuade azi sunt foarte eficiente daca sunt utilizate in mod corect. Cel maiimportant lucru este ca, de fiecare data, sa iti consulti medicul.

Aproximativ 10% din populatia lumii sufera de diverse forme dealergii. Reactia alergica poate fi usoara, de exemplu stranutul, candmirosi o floare; dar poate fi de asemenea grava, ajungand sa punain pericol viata pacientului, daca acesta este, de exemplu, alergicla penicilina si alte substante sau la intepatura de albina. Inorice caz indiferent de forma (gravitate), alergiile au acelasisubstrat. Simptomatologia alergica apare atunci cand sistemul imunitar alorganismului suprareactioneaza sau reactioneaza aberant in prezenta uneisubstante straine, care nu se gaseste in mod normal in corp. Factoriicei mai frecventi de declansare sunt polenul, praful, alimentele,mucegaiurile. Altii includ proteinele animale sub forma de par, blana,celule descuamate ale pielii; substante care cauzeaza reactii alergiceale pielii, ca de exemplu: diverse extracte din plante, cosmeticele,bijuteriile si medicamentele.

Simptome
Cele mai frecvente simptome sunt: problemele de respiratie, iritatiilepielii impreuna cu stranutul, rinoreea apoasa (nas care curge),conjunctivita si prurit ocular (mancarimi ale ochilor), pete rosii,urticarie, prurit (mancarime) al tegumentelor. Pacientul poate avea unulsau mai multe simptome. Cele mai grave alergii pot cauza soc anafilactic -o reactie (similara in toate situatiile) rapida, foarte periculoasa caraspuns la ingestia de alimente la care persoana respectiva este alergica- ca de exemplu alunele sau fructele de mare - sau la muscaturile deinsecta.
Socul anafilactic poate fi periculos pentru viata pacientuluideoarece se produc modificari cardiovasculare - hipotensiune arterialagrava pana la stop cardiac sau obstructie completa si rapida a cailoraeriene si deces prin sufocare.

Tratament
Socul anafilactic si alte reactii alergice severe care ingreuneazarespiratia ori produc disconfort maxim sunt considerate urgente medicalesi necesita interventie de specialitate imediata. Daca ai avut intrecut o reactie alergica severa, e recomandabil sa porti la tine unkit pentru tratamentul socului anafilactic, cu care sa te tratezi incaz de urgenta. Fii sigura ca esti capabila sa iti administrezi singurainjectia din kit. Asigura-te, de asemenea, ca poti primi imediat ajutormedical sau exista cineva care sa te ajute. Pana la sosirea medicului,intinde-te cu picioarele mai ridicate fata de corp (torace) pentru acreste fluxul de sange la inima si creier. De mentionat ca desi acest kitnu se comercializeaza in Romania, utilitatea sa in tratamentul precoce alsocului anafilactic ma determina sa il mentionez in acest articol. Acestacontine o seringa preumpluta cu adrenalina si un dispozitiv care asigurainjectarea automata a unei cantitati determinate de adrenalina de catrepacient fara a fi necesare cunostinte speciale. Zona folosita cel maifrecvent pentru injectare este coapsa.

Preventia
Preventia este cel mai bun tratament pentru alergii, in masura in careacest lucru este posibil. Identificand exact la ce esti alergica, poti,in majoritatea situatiilor, sa limitezi reactia alergica fara ajutorulmedical. Daca stii la ce substanta esti alergica, evit-o ori de cateori este posibil. Citeste etichetele alimentelor pentru a vedea caresunt ingredientele acestora si a identifica prezenta posibililoragenti declansatori alimentari. La restaurant, intreaba personalul cecontine mancarea comandata. Daca esti alergica la medicamentele uzuale -penicilina, aspirina, algocalmin, xilina - poarta la tine un card sauorice altceva unde sa ai notata aceasta informatie pentru ca personalulmedical sa nu iti administreze aceste substante in situatii de urgenta.
Deasemenea, informeaza de fiecare data medicul care te consulta ca estialergica.

Medicamentele
Urmatorul pas in tratamentul alergiilor sunt medicamentele. Exista foartemulte medicamente care se elibereaza cu reteta sau fara si care ajuta laprevenirea sau reducerea reactiei alergice si/sau controlul simptomeloralergiei. Dintre acestea, cele mai cunoscute si mai frecvent prescrisesunt antihistaminicele. Efectul secundar major al acestora si principalulfactor care le limiteaza utilizarea este somnolenta; ele au acest efectsecundar in grade diferite, in functie de substanta activa pe care ocontin. Desi exista antihistaminice despre care se spune ca nu au efectesecundare, aceasta nu inseamna ca lipseste 100%, depinzand de fiecarepacient in parte. Cele care dau cea mai putina sedare sunt: loratadina,astemizolul, ebastin si terfenadina. Trebuie sa tii cont daca utilizeziantihistaminice pe cale sistemica (orala), pentru ca efectul de sedareiti poate afecta capacitatea de a conduce autoturismul sau de a efectuaactivitati care necesita concentrare mare.Alte produse utilizate sunt spray-urile nazale care potcontine antihistaminice (azelastin, levocabastin), derivaticortizonici (beclometazona, budesonid, tixocortol, fluticazon,mometazon). Principalul neajuns al acestora este ca efectulmaxim apare abia dupa o saptamana sau chiar mai mult. Altepreparate cu administrare locala sunt descongestionatelenazale (pseudoefedrina, efedrina, nafazolina, zilometazolina,oximetazolina). In cazul acestora utilizarea lor este limitatade efectul de "rebound", datorita caruia congestia nazala vafi si mai mare. Sunt recomandate pentru a fi utilizate pentruscurt timp.Un produs care ne poate ajuta foarte mult in preventia procesuluialergic este cromoglicatul de sodiu care se poate administra subforma de tablete sau spray nazal si este recomandat si la copiidatorita sigurantei mari in utilizarea acestuia. Este importantde subliniat ca acest produs este util si trebuie administratinainte de expunerea la alergen.Toate produsele mentionate se gasesc pe piata romaneasca subdiferite denumiri comerciale.Alt tratament posibil este desensibilizarea, care insa arerezultate controversate - trebuie aplicat pe o perioada foartelunga de timp pentru a se obtine un efect si trebui facuta numaisub control medical.
Daca iti administrezi un tratament fararecomandare medicala si acesta este ineficient, adreseaza-teimediat unui medic. Atentie, unele medicamente care se elibereazafara prescriptie nu trebuie folosite in cazul in care suferi dehipertensiune arteriala, diabet zaharat sau alte afectiuni. Pentrua evita inrautatirea evolutiei reactiei alergice fii sigura caurmezi intocmai recomandarile medicului tau.

Ce este polenul?
Pentru milioane de oameni polenul este o sursa de alergii. Polenurile suntparticule microscopice eliberate de plante sau parti din plante masculinesi purtate de curentii de aer, pasari sau insecte la plante sau partidin plante feminine pentru fertilizare. Florile nu sunt singurele sursede polenuri. Alte surse sunt: copacii, iarba , buruienile. In Romania,perioadele cu nivele ridicate de polen sunt din martie pana in septembrie,in functie de zona geografica. Este bine sa cunosti care este perioadacu nivel ridicat de polen din zona in care locuiesti.

Cum eviti alergiile in aceasta perioada?
Stai in incinte izolate cu aer conditionat cat mai mult posibil. Zilnic,pe toata perioada cu nivel ridicat de polen, pentru a preveni saulimita reactii alergice, administreaza-ti antihistaminice orale conformrecomandarilor medicale. Un picnic la padure este extraordinar dar polenularborilor, nu. Incearca sa eviti perioada de polenizare a arborilor dinzona pe care intentionezi sa o vizitezi si administreaza preventiv cu24/48 de ore inaintea excursiei antihistaminice orale. "Desculti in iarba"este titlul unui film celebru dar si o placere pentru multi dintre noi,din pacate nu si pentru cei alergici la polenul de iarba. Evita acesteplimbari in perioada cu nivel ridicat de polen. Este important sa stiica alergiile de sezon pot inrautati astmul alergic si uneori pot declansareactii alergice severe.

Sfaturi:
Cateva sfaturi care te vor ajuta sa eviti alergiile de sezon:
- redu activitatea in aer liber intre orele 5-10 dimineata, cand nivelulpolenului este foarte ridicat;
- stai in casa sau in incinte inchise ori de cate ori este posibil candnivelul polenurilor din zona in care locuiesti este mare;
- tine geamurile masinii inchise cand conduci.
Utilizeaza filtrele pentrupolen la sistemul de aer conditionat al masinii;
- incerca, daca este posibil, sa iti iei concediu in perioada in carein zona ta de rezidenta nivelul polenului este ridicat si deplaseaza-teintr-o zona cu nivel scazut de polen (de exemplu la plaja);
- evita sa primesti sau sa mirosi flori;
- evita excursiile la padure in perioada de polenizare;
- daca ai alergie la polenul de iarba, flori si in acelasi timp ai ogradina sau gazon, evita sa le ingrijesti, foloseste plante la care nuesti alergica sau esti doar intr-o mica masura.
In final, iti recomand sa ai o buna colaborare si comunicarecu medicul tau curent, caruia sa i te adresezi cu incredere oride cate ori apar modificari in evolutia bolii tale precum si laintervale regulate, pentru controale de rutina.

Articolul a fost realizat cu ajutorul doctorului Catalin Gavrila, medicspecialist medicina generala la American Medical Center (program luni -vineri, intre 8 - 20). Telefon: 092.641.845.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod