Anotimpul rece creşte riscul de depresie

Anotimpul rece creşte predispoziţia apariţiei depresiei sezoniere, însă tulburările afective sezoniere sunt şi un semn al unei depresii majore sau al unei tulburări bipolare, conform Asociaţiei Americane de Psihiatrie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia afectează la nivel mondial aproximativ 350 de milioane de oameni, fiind o afecţiune care încă se confruntă cu prejudecăţile unei societăţi în care stigmatul bolii mentale împiedica mii de pacienţi să urmeze tratamentul corespunzător, care începe de fiecare dată cu o vizită la medic.

Anotimpul rece creşte predispoziţia apariţiei depresiei sezoniere, ţinând cont şi de faptul că Asociaţia Americană de Psihiatrie consideră că tulburările afective sezoniere sunt, de fapt, un semn al unei depresii majore sau al unei tulburări bipolare, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.

Astfel, majoritatea celor care prezintă tulburări afective sezoniere suferă de tulburări depresive majore, iar un procent de 20% au deja sau pot dezvolta tulburări bipolare.

Depresia sezonieră afectează mai mult femeile decât bărbaţii şi apare de obicei după vârsta de 20 de ani. Simptomele specifice încep prin greutate la trezirea de dimineaţă, somnolenţă pe parcursul zilei, dificultatea de a suporta temperaturi scăzute, nevoia de a mânca mai mult în special carbohidraţi şi fast food, retragerea în sine, evitarea activităţilor amicale, sociale şi chiar familiale, dificultate în concetrarea atenţiei şi realizarea eficientă a sarcinilor zilnice, tendinţa de a dormi mai mult, dar fără creşterea nivelului de energie şi de aici lipsa motivaţiei şi tendinţa spre amânare.

Tot din acest context derivă şi simptomele complexe ce se agravează pe măsură creşterii stării de angoasă şi anume: anxietatea, starea permanentă de tristeţe, izolarea faţă de cei din jur, pierderea încrederii în sine sau pesimismul.
În următoarea etapă apar schimbări la nivelul organismului, precum durerile frecvente de cap, de stomac, ameţeală, insomniile sau hipertensiunea. Toate acestea sunt semnele unei afecţiuni reale ce nu trebuie neglijate, întrucât netratarea lor poate avea efecte negative pe termen lung, inclusiv transformarea într-o depresie cronică.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod