Combaterea celulitei prin masaj si automasaj

Celulita consta intr-o infiltratie cu grasime si apa a straturilor superficiale si profunde ale pielii. Desi cel mai frecvent celulita se asociaza cu obezitatea, la persoanele care depun efort fizic redus apare chiar daca nu sunt obeze. Ea se localizeaza in diferite regiuni ale corpului: ceafa, solduri si abdomen, regiunea lombara, coapse (in special in partea superioara si externa), partea de sus a bratelor, glezne, genunchi.

Ne putem usor da seama de prezenta celulitei in aceste parti corporale daca formand pliul cutanat, apar la suprafata pielii niste placarde neregulate. Ele nu sunt altceva decat conglomerate de celule grase si surplus de apa. De multe ori, la apasarea pielii, celulita devine dureroasa, intocmai ca o inflamatie, desi ea nu este un proces inflamator.

Celulita provocata de sedentarism nu necesita dieta alimentara ca cea din obezitate. Ea necesita in schimb masaj sau gimnastica sau miscarea sub diferite forme, foarte eficient fiind, spre exemplu, inotul practicat o ora-doua pe saptamana. Se remarca faptul ca celulita apare si la persoanele tinere, nu numai la cele mature si varstnice si ca, pentru prevenirea si tratarea ei, este nevoie de multa perseverenta si ingrijire a corpului prin metode diferite dintre care, de baza sunt masajul si automasajul. Celulita, ca si obezitatea, poate fi prevenita, iar daca s-a instalat, poate fi tratata pana la disparitie.

Pentru prevenire, se recomanda plimbarile in aer liber, gimnastica, inotul, reducerea ratiei alimentare, precum si tratarea unor eventuale tulburari endocrine (ovariene, tiroidiene, hipofizare), hepatobiliare (hepatite cronice, colecistite) sau intenstinale (constipatie) care favorizeaza adesea producerea celulitei.


In cazul in care celulita este deja prezenta, se intervine si mai complex. Pe langa respectarea indicatiilor de mai sus, se recurge neaparat la masaj. Desigur, masajul poate fi inscris si intre masurile de prevenire a celulitei, dar in caz de formare a ei mai este o metoda obligatorie de tratament. Masajul, fie ca ni-l face cineva, fie ca ni-l facem singure (automasaj), fie ca este manual, fie cu ajutorul aparatelor, trebuie aplicat dupa anumite reguli, altfel poate sa aiba efecte contrare. Se poate masa numai regiunea sau regiunile cu celulita ori intreg corpul, insistand mai mult acolo unde s-a format si dezvoltat celulita. Ultima forma este mai buna, deoarece, pe langa efectele locale, prin care vizam inlaturarea celulitei, se obtin si efecte generale, ca spre exemplu calmarea sistemului nervos, tonifierea musculaturii, activarea intregii circulatii sanguine, stimularea proceselor de oxigenare a tesuturilor si a celor de eliminare a substantelor toxice rezultate din activitatea muschilor, sistemului nervos.

Pentru a obtine aceste efecte, exceptand zonele cu celulita, care, asa cum spuneam, se vor masa mai mult, restul regiunilor corporale vor fi masate in medie timp de 4-5 minute. Deci un masaj general dureaza peste 30 de minute, dar trebuie sa avem grija sa nu depaseasca 45 de minute, maxim o ora, caci devine obositor. Masajul local se poate efectua timp de 7 pana la 20 de minute. Desigur, la inceput, durata sedintei de masaj local sau general este mai scurta, crescand insa progresiv cu 2-3 minute.
Intr-o cura se executa cateva serii, fiecare a 15-20 de sedinte, seriile fiind distantate intre ele printr-o pauza a 10-12 zile.

In timpul unei sedinte de masaj, musculatura pe care se aplica trebuie relaxata, iar miscarile efectuate intr-un ritm vioi si sutinut, pe cat posibil fara intrerupere. Pentru ca manevrele sa se execute usor, inainte de a incepe masarea regiunilor corporale (mana, gat, abdomen) se pune pe piele o substanta alunecoasa. Cel mai des se utilizeaza pudra de talc. Dar cum femeia tine la frumusetea pielii, iar talcul usuca pielea, cel mai potrivit este ca, dupa cateva sedinte de masaj cu talc, sa se intercaleze un masaj facut cu o crema hidratanta si hranitoare.

Masajul sau automasajul manual se poate executa fara greutate. Ca regula generala, trebuie sa se retina insa: intensitatea miscarilor va creste progresiv, iar sensul lor va fi in cel al circulatiei de intoarcere a sangelui catre inima (circulatia venoasa), mai simplu spus, de la periferie catre centru. Masajul manual se executa cu ambele maini, de obicei utilizandu-se alternativ; el cuprinde urmatoarele procedee: netezirea pielii prin alunecari usoare si ritmice ale mainilor (efleurajul), apasari, stoarceri, apucari sau ciupituri (framantatul sau petrisajul), frictiuni rapide, percutii executate cu muchia mainii sau prin palmuiri usoare (tapotamentul), presiuni sau apasari cu varful degetelor, cu palmele intinse sau cu pumnul strans, miscari oscilatorii ritmice (vibrajul), cernutul (se prinde de jos in sus masa de tesut musculo-adipos si se misca la fel ca sita in timpul cernutului).


Daca la origine masajul a fost o succesiune a acestor miscari, in functie numai de intuitia celui care il aplica, astazi aceste miscari se executa intr-o anumita ordine, dupa criterii bine fundamentate, pe specificul anatomic si fiziologic al regiunii masate.

Masajul feselor si soldurilor: dupa efleuraj, se insista cu petrisaje, frictiuni, bateri, procedee care ajuta la inlaturarea depozitelor celulitice si adipoase, dupa care se incheie tot cu efleuraj. Cat priveste masajul toracelui, cel mai bine este sa fie executat numai prin efleuraje si frictiuni, iar in zona sanilor aceste procedee sa se execute cat se poate de usor.

Masajul abdomenului: abdomenul este o regiune in care se depune frecvent grasime si se formeaza celulita. De aceea, trebuie masat cu regularitate. Se incepe prin efleuraj circular, in sensul acelor de ceasornic. Dupa aceasta urmeaza timpul 2, care consta intr-o apasare mai profunda, executata tot in sens circular, pentru care utilizam radacina mainii si palma, succesiv si ritmic. Timpul 3 consta in framantarea in profunzime a intestinului gros, in sensul in care circula continutul abdominal: din partea dreapta de jos in sus, apoi pe orizontala catre partea stanga (superioara) si, in sfarsit, in jos catre partea stanga inferioara. Miscarea de framantare se executa cu ambele maini suprapuse. Timpul 3 se termina cu frictiuni usoare circulare executate cu radacina palmei, tot in sens circular, in directia acelor de ceasornic. Timpul 4 cuprinde ciupituri, batai executate in toate directiile, iar timpul 5, vibratii usoare si efleuraj pentru relaxare.


Pe regiunile cu strat subcutanat redus sau cu varice (gambe), aplicam numai procedee de masaj usoare ca efleurajul, frictiunile superficiale, tapotamentele foarte fine, cu varful degetelor. Celulita mai poate fi foarte bine indepartata prin masajul efectuat cu aparate electrice. Acestea se gasesc in comert, insotite de prospecte de utilizare.

In general, oricare ar fi metoda de tratare a celulitei, este necesara multa atentie pentru a nu se reface. Persoanele cu predispozitie si care continua sa fie sedentare prezinta riscul ca, dupa un tratament reusit, sa faca recidive. De aceea, trebuie eradicate si cauzele: tratarea eventualelor tulburari endocrine si digestive coexistente si renuntarea la viata sedentara. Plimbarile in aer liber timp de 40-50 de minute zilnic, inotul de doua ori pe saptamana, gimnastica zilnica (dimineata pentru inviorare), drumetia la sfarsit de saptamana, sunt remedii excelente pentru a scapa definitiv de dizgratioasa celulita, care ne poate strica frumusetea corpului si ne face sa ne crispam la atingerea pielii de teama durerilor care s-ar putea declansa.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • galina pe 8 Mar 2009, 13:49
    celulita

    am inceput o cura de slabire acum ceva timp.intr-o luna si2 saptamani am scapat de 5 kilograme...problema e ca am slabit dar nu in zonele unde era nevoie...nu stiu cum sa scap de celulita de pe abdomen dar mai ales de cea de pe solduri!

    6
    0

  • mariana pe 6 Nov 2008, 11:33
    celulita

    am un baiat de 10 ani si jumatate si are 83kg si1,65 inaltime a fost gras de mic am fost cu el la medic si a spus ca nu are nimic ,nu maninca mult face miscare dar nu slabeste prea mult si cind nu poate iesi afara din casa din cauza ca e vremea rea pune la loc, pot sa îi dau ceai verde si de soc sau sai pun aparate de vibro-masaj.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod