Sapunuri naturale, facute de tine!

Visezi la sapunuri naturale, care iti hranesc pielea si o curata fara sa o usuce? Ei bine, le poti "fabrica" singura, la tine acasa, cu ingredinte naturale, fara coloranti sintetici si fara substantele daunatoare care se gasesc in unele sapunuri din comert.
Visezi la sapunuri naturale, care iti hranesc pielea si o curata fara sa o usuce? Ei bine, le poti "fabrica" singura, la tine acasa, cu ingredinte naturale, fara coloranti sintetici si fara substantele daunatoare care se gasesc in unele sapunuri din comert.

Pe langa faptul ca faci ceva economie si obtii sapunuri naturale de infrumusetare, poti face din asta o adevarata pasiune.

Orice sapun are la baza soda caustica (hidroxid de sodiu) si grasimi, animale sau vegetale. O reteta clasica de sapun natural facut in casa contine urmatoarele:

- 850 ml ulei de masline
- 300 ml ulei de palmier
- 300 ml ulei de cocos
- 480 ml apa
- 200 g soda caustica
- 40 ml uleiuri esentiale sau mai mult, in functie de preferinte

Poti inlocui uleiurile cu oricare alte tipuri de uleiuri sau grasimi vegetale, precum unt de shea, ulei de susan, glicerina vegetala, ulei de soaia si lista poate continua.
Foloseste intotdeauna retete pentru sapunuri care specifica exact cantitatea fiecarui ingredient.

Atentie! Asa cum probabil ca stii, soda este o substanta foarte toxica, pe care trebuie sa o manevrezi cu foarte mare atentie. Pentru a realiza sapun in casa, ai neaparat nevoie de o pereche de manusi de protectie din cauciuc si de o pereche de ochelari de protectie.

Alte ustensile care iti vor fi necesare sunt: un cantar de bucatarie, un blender de mana, un vas din inox in care sa faci sapunul, o spatula din plastic sau inox cu care sa-l amesteci si o forma in care sa il torni, la final.

Sapunuri naturale: Pasul 1


Primul pas este realizarea solutiei de soda caustica si apa. Respecta exact cantitatile de apa si soda prevazute de reteta pe care o folosesti. Torna soda in apa, putin cate putin, apoi amesteca cu o lingura cu coada inalta, din inox sau plastic.

In timp ce soda se topeste, se vor degaja vapori toxici, deci nu este indicat sa stai aplecata asupra vasului in timp ce amesteci.
Nu turna niciodata apa peste soda pentru ca va avea loc o reactie chimica foarte puternica!


In timpul procesului de dizolvare, solutia va avea o temperatura ridicata, asa ca va trebui sa o lasi deoparte pentru cateva minute, pana se mai raceste putin.
Pune deoparte toate ustensilele si vasele care au intrat in contact cu soda, pe care apoi sa le speli. Eviti astfel orice pericol.

Pasul 2


Daca la realizarea sapunului folosesti grasimi solide, precum untul de shea sau glicerina vegetala solida, pune grasimea in vasul de inox in care vei prepara sapunul, pe care il asezi apoi pe aragaz, la foc potrivit. Amesteca pana ce grasimea se topeste, apoi opreste focul.

Adauga peste grasimea topita celelalte uleiuri (la temperatuta camerei). Atunci cand adaugi solutia de soda caustica si apa, temperatura grasimilor din vas ar trebui sa fie in jur de 100 de grade C.

Pasul 3


Asigura-te ca ai la indemana toate ingredientele pe care vrei sa le mai adaugi, precum uleiuiri esentiale, coloranti naturali, parfum etc., dar si toate obiectele necesare: linguri, spatule, cani pentru masurat etc.

In aceasta etapa, blenderul va fi "vedeta". Adauga putin cate putin peste uleiurile din vas solutia de apa si soda.
Foloseste blenderul pe post de lingura si amesteca incet, fara sa il pornesti.


Sapunuri naturale: Pasul 4


Odata ce solutia de soda a fost adaugata peste uleiuri, reactiile chimice au inceput si de acum va trebui sa amesteci constant. Aceasta este una dintre cele mai importante etape ale fabricarii sapunului si poate fi comparata cu realizarea maionezei.

In timp ce amesteci cu blenderul pe post de lingura, porneste-l in etape scurte de cateva secunde. Pentru inceput, aprinde-l pentru 3-5 secunde, apoi amesteca cu blenderul oprit. Continua sa amesteci si vei observa ca lichidul capata o consistenta cremoasa.

Daca ar trebui sa amesteci fara blender, asa cum se intampla in trecut, tot procesul ar dura aproximativ o ora. In prezent, datorita tehnologiei, sapunul tau va avea o consistenta cremoasa in numai 1 minut.

Sapunuri naturale: Pasul 5


Dupa ce amestecul devine usor cremos, poti adauga uleiurile esentiale, colorantii, petalele de flori sau chiar bucati de fructe uscate. Mai amesteca putin pentru ca aromele sa se raspandeasca uniform.

Acum tot ce mai ramane sa faci este sa torni sapunul in forme si sa il lasi la racit, pana a doua zi.
Cand sapunul este suficient de tare, il poti scoate din forma si il poti taia.
Sapunul tau nu poate fi folosit chiar de a doua zi. Are nevoie de cel putin 4 saptamani pentru ca toate reactiile chimice sa se incheie.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Comentarii (24)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • roxana pe 6 Sep 2015, 11:16
    intrebare intrebatoare

    cum e NATURAL, daca e cu soda caustica???????????????

    2
    1

  • jeni pe 19 Ian 2015, 17:22
    raspunss

    Buna ziua as avea si eu o intrebare ff interesanta pentru mine,aici pe acest blog se spune ca temperatura uleiurilor poate sa atinga chiar 100 grade,inschimb pe reteta realizare sapun de DOMNA DANIELA PARASCHIV se spune ca uleiurrile trebuie sa aiba o temperatura intre 38-43 grade,eu am incercat sa realizez sapun natural,dar la tem de 38.43 grade iese prea moale;; Intrebarea mea este cum este corect sa-mi iasa sapunul bine Va multumesc

    1
    0

  • Dorin-uleiuri pe 17 Sep 2014, 11:02
    Vand ulei de nuca de cocos

    Vand ulei de nuca de cocos extravirgin. Este un ulei extras din pulpă de nucă de cocos prin presare la rece. Spre deosebire de alte uleiuri aflate în comerţ acesta nu este supus unor tratamente precum cele de desmucilaginare, decolorare, deceruire, dezodorizare. Pret 25 de lei / 335 ml Mai multe detalii pe www.e-uleiuri.blogspot.ro

    0
    0

  • Ruxandra pe 25 Iun 2014, 17:50
    Sapunul Natural al Bunicii

    Sapun facut in casa, 100% natural, fara coloranti si substante daunatoare ce hraneste pielea apoi lasand-o fina si catifelata la atingere. Acest sapun este ideal pentru orice tip de piele, inclusiv cea a copiilor. Facut in gospodaria bunicii, dupa o reteta din stramosi ce isi are originea la poalele muntilor Fagaras, acest sapun bio, are toate ingredientele pentru a obtine o piele ca de bebelus in acelasi timp omorand toate bacteriile existente. Puteti chiar sa faceti cadouri originale.La cerere, dumneavoatra veti primi sapunul gata impachetat intr-un mod special si bun de daruit mai departe. Sapunul se vinde la bucata, o bucata avand cca 100g, dar la cerere, se pot vinde si bucati mai mari. O bucata – 4 Lei. Pentru intrebari si comenzi : 0727088225 sau ruxandra@tiffany-art.ro

    1
    0

  • alexa pe 26 Oct 2013, 21:13
    este o afecere profitabila?

    a facut cineva o afacere din munca cu sapunuri la domiciliu? as vrea si eu sa mi fac o mica fabricuta si as fi interesata daca merge? poate cineva sa mi lase pareri si experiente, va rog pe louie_shor@yahoo.com. Multumesc mult

    2
    1

  • Daniela pe 18 Iun 2013, 23:49
    soda

    La cat este de toxica nu se poate fara soda?

    3
    3

  • turcanu gina pe 5 Mai 2013, 13:02
    glicerina solida

    fetelor,am multe retete de sapunuri naturale dar aic inRomania nu stiu de unde sa cumpar glicerina solida.Daca stie cineva furnizoriuima poate contacta la nr de telef.0755387214 sau Email gina.turcanu@facebook.

    2
    1

  • Clau pe 17 Mar 2013, 12:36
    sapun

    In locul uleiului de palmier se poate folosi grasime animala (untura de porc)?

    6
    1

  • gina turcanu pe 13 Mar 2013, 21:30
    glicerina solida

    stie cineva deunde pot procura glicerina solida(,nu sapun cu glicerina )? am retete din carti cumparate din Italia si au la baza glicerina solida.

    3
    0

  • alecs pe 10 Ian 2013, 01:34
    sapun

    unde se pot gasi aromele si colorantii? ce fel de coloranti se folosesc?

    6
    1

  • mihaela pe 27 Iul 2012, 11:44
    sapun de casa

    Gabriela ,poti cumpara sapun de casa super tari de pe breslo Charis, e o doamna ,Alexandra ,care face sapunuri de calitate

    6
    0

  • mihaela pe 27 Iul 2012, 11:39
    sapun de casa

    Valeria poti sa nu pui deloc ulei de palmier ,dar atunci trebuie sa schimbi cantitatea de soda si de apa

    2
    0

  • valeria pe 25 Iul 2012, 15:45
    Ce as vrea sa stiu...

    Cu ce as putea inlocui uleiul de palmier?

    2
    0

  • gabriela pe 28 Iun 2012, 07:26
    Doresc sa cumpar sapun natural 0732256402

    Doresc sa cumpar sapun facut in casa

    4
    1

  • NATA pe 12 Mai 2012, 16:59
    Sapunuri naturale

    salut!,sunt din Republica MOLDOVA SI MA INTERESEAZA FOARTE MULT ACEST SUBIECT,VREAU SA-MI INFIINTEZ O AFACERE CU SAPUNURI NATURALE,DESI LEGILE AMBELOR TARI INTR-UN MOD OARECARE DIFERA,VA ROG SA MA AJUTATI.AS VREA SA STIU CU CE SA INCEP AFACEREA DATA,E ADEVARAT CA PENTRU FIECARE RETETA DE SAPUN TREBUIE CERTIFICAT DE LA MINISTERUL SANATATII?,CINE A INCEPUT ASEMENEA AFACERE ROG SA MA AJUTATI CU UN SFAT.VA MULTUMES ANTICIPAT ADRESA MEA DE EMAIL-nataportaresco@mail.ru

    8
    2

  • ioana pe 16 Mar 2012, 18:00
    sapun de casa pentru haine

    va rog sa-mi trimiteti o reteta traditionala cu tot felul de grasimi care nu le mai pot folosi si de obicei le arunc. bunica mea facea dar a murit si nu am apucat sa invat toate secretele de la ea

    5
    5

  • Ioana pe 29 Ian 2012, 22:19
    sapun lichid/gel de dus

    Eu as vrea sa intreb daca pot face sapun lichid, fara soda si fara spuma; compozitia fiind glicerina + ulei? Banuiesc ca glicerina este alunecoasa atunci cand o pui pe piele?

    8
    5

  • cristina pe 22 Ian 2012, 15:44
    sapun casa

    tot eu sunt sapunul meu e facut numai cu uleiuri ce ati lasa pielea catifelata si colorat numai cu plante medicinale sau chiar din consumul nostru de zi cu zi.de ex cel mai frumos e cel cu dovleac.eu nu prea stau pa acasa der ma gasiti la nr de tal 0786311732

    3
    3

  • cristina pe 22 Ian 2012, 15:38
    spunuri naturale

    fetelor am si eu sapun de vanzare cu 3 ron bucata facut dupa o reteta speciala care miroase 'delicios,

    8
    4

  • Raluca pe 17 Oct 2011, 19:55
    Ulei de cocos

    Buna ziua Eu am ulei de cocos de vanzare pentru cele interesate Este solid, fabricat in Austria , perfect pentru cosmetice de casa si sapunuri Pret 18 lei/ 500gr sau 34 lei /kg Pentru doritoare pot fi contactata la adresa de mail : raluca.zdrobis@gmail.com sau la yel 0727 424 661 Multumesc

    1
    1

  • Mirela pe 5 Iul 2011, 18:26
    am incercat si eu sa fac sapun de casa :)

    Fetelor am incercat sa fac sapun de casa cu cafea si ulei aromat de brad. Am turnat sapunul in forme de prajitura si pot spune ca are o culoare crem-maronie. Insa sapunul meu nu face spuma... unde am gresit?!

    11
    3

  • Ondina pe 4 Mar 2011, 13:48
    sapun natural

    buna...am incercat si eu aseara sa fac sapun....si azi cand m-am uitat la el:( stiu k trebuie sa il las in jur de 24 de ore inainte sa il scot din forme) avea un miros nu tocmai frumos, mai bine zis mirosea exact cum miroasea atunci knd atunci knd facea bunca mea sapun..bleahhh...oare asa ar trebui sa miroase? eu am facut un un sapun exfoliant cu cafea si lavanda:) si asa o sa miroasa sapunul meu :((

    14
    3

  • Cristina pe 15 Sep 2010, 11:45
    Sapunuri naturale, facute de tine!

    ... inca nu am inceput sa-mi prepar sapunurile de casa, insa am toate ingredientele pentru a le pregatii!...din pacate nu am blender si vroiam sa stiu daca se poate sa folosesc un tel, bineinteles ca nu ma astept ca operatiunea sa dureze numai 5 minute, dar sunt curioasa daca asa se poate ajunge la acea pasta?...si as dorii sa mai aflu cum pot testa PH sapunului dupa?...multumesc! ....va

    13
    2

  • cristina.stoica pe 25 Iun 2010, 12:51
    Sapunuri naturale

    Si eu folosesc sapunuri naturale de cativa ani si nu mai am probleme cu pielea uscata :) iar impotriva celulitei sapunurile cu lufa sunt excelente. Nu sunt prea indemanatica si nici n-am asa mult timp la dispozitie sa ma apuc sa imi prepar eu singura sapunurile asa ca le iau de la Cristinne Cosmetics. Preturile sunt sub cele ale sapunurilor handmade naturale existente pe piata si pentru ca este criza conteaza si acest aspect. Incercati si voi aceste sapunuri.Sunt pur si simplu grozave :)

    4
    10

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod