Alimentele care stimulează producția de colagen și combat ridurile

Alimentele care stimulează producția de colagen și combat ridurile

Colagenul susține și protejează stratul exterior al pielii, structura sa putând fi comparată cu cea a cărămizilor care formează un zid.
Pe măsură ce îmbătrânim, nivelul colagenului scade și se observă primele efecte, sub forma ridurilor și a pielii lăsate.

Pielea se subțiază din cauza pierderii de colagen, proces care este accelerat nu doar de înaintarea în vârstă, ci și de alți factori precum stres, poluare, fumat, consumul de alcool, expunerea la soare și alimentația nesănătoasă.

Vestea bună este aceea că producția de colagen poate fi stimuată cu o dietă adecvată. Colagenul este compus din amino acizi, prin urmare este important să incluzi în dieta ta alimente bogate în vitamine și proteine, inclusiv de origine vegetală.

Iată câteva dintre alimentele pe care să le consumi mai des pentru a stimula producția naturală de colagen la nivelul pielii:

Varză


Varza este unul dintre alimentele recunoscute pentru capacitatea de a crește producția de colagen.
Este bogată în vitaminele A, B, C și E. Varza roșie, în special, conține pigmenți care acționează ca antioxidanți puternici ce combat radicalii liberi și previn apariția prematură a ridurilor.

Avocado


Știm deja că avocado este excelent pentru sănătatea întregului organism, inclusiv pentru sănătatea pielii. Conține vitamina E, care combate radicalii liberi, și acizi grași omega 3 care cresc producția de colagen.

Citește și: Ce beneficii are argila cosmetică pentru piele și cum să o folosești corect

Pește


Acizii grași omega sunt esențiali pentru menținerea sănătății pielii, iar peștele gras, precum somonul, este una dintre cele mai bogate surse. Celulele de piele sunt înconjurate de membrane protectoare compuse din grăsime, iar omega 3 este esențial pentru susținerea acestor membrane exterioare.

Fructe și legume roșii


Fructele și legumele roșii conțin un antioxidant numit licopen, care acționează ca un protector natural împotriva razelor UV și în același timp stimulează producția de colagen.
Licopenul este antioxidantul care oferă culoarea roșie anumitor fructe și legume, una dintre cele mai bogate surse fiind roșiile. Acest antioxidant nu se pierde când roșiile sunt gătite, ceea ce înseamnă că mâncărurile în care adaugi roșii proaspete sau suc de roșii sunt o sursă bună de licopen. 

Fasole


Este cunoscut faptul că fasolea conține proteine vegetale, dar în același timp este bogată și în polifenoli, antioxidanți care protejează pielea și încetinesc pierderea colagenului. Este valabil în special pentru fasolea uscată, indiferent de tipul său (fasole albă, fasole roșie, fasole pestriță etc.)

Usturoi


Usturoiul conține sulf, acid lipoic și taurină, ceea ce ajută la încetinirea pierderii de colagen și contribuie la refacerea fibrelor de colagen afectate de trecerea timpului.
Efectele sale sunt mai puternice atunci când este consumat crud, comparativ cu varianta preparată termic.

Morcovi


Datorită conținutului de vitamina A, morcovii sunt excelenți pentru stimularea producției de colagen. Cresc elasticitatea pielii, ajutând la refacerea naturală a colagenului, având și capacitatea de a stimula circulația sanguină la suprafața pielii.

Semințe de in


Semințele de in sunt o sursă bogată de fibre și acizi grași omega 3. Organismul nu poate produce acești nutrienți, de aceea este atât de important să incluzi în dietă alimente care le conțin, precum semințe de in, cânepă și chia. Efectele asupra pielii au legătură cu acțiunea lor antiinflamatoare, care stabilizează nivelul de colagen și previne degradarea acestuia odată cu înaintarea în vârstă.
Semințele de in nu sunt de obicei digerate, de aceea ar trebui să le macini înainte de a le adăuga în smoothie-uri sau salate.

Soia


Boabele de soia și preparatele alimentare pe bază de soia sunt opțiuni excelente pentru stimularea producției naturale de colagen la nivelul pielii. Soia conține un tip de fitoestrogen (hormon din plante) numit genisteină, care crește nivelul de colagen și blochează enzimele care îmbătrânesc pielea.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod