Ce fac Evele de Dragobete?

Astazi, Dragobetele saruta fetele... cel putin asa se spunea in satele romanesti, acum ceva timp. Potrivit credintelor din strabuni, cei care participau la aceasta sarbatoare erau feriti de boli pe tot parcursul anului.

Astazi, Dragobetele saruta fetele... cel putin asa se spunea in satele romanesti, acum ceva timp. Potrivit credintelor din strabuni, cei care participau la aceasta sarbatoare erau feriti de boli pe tot parcursul anului.

In dimineata acestei zile, fetele strangeau zapada proaspata, pe care o topeau si apoi se spalau cu apa obtinuta pe cap si pe fata pentru a fi mai frumoase. In unele parti ale tarii, Dragobetele era sarbatorit si la data de 1 martie, pentru ca el este cel care prevesteste venirea primaverii.

Din pacate, in ultimii ani, acestei sarbatori nu i se mai acorda atat de multa importanta, fiind inlocuita cu Sfantul Valentin, acea sarbatoare importata de la americani, care nu are nicio legatura cu spiritualitatea romaneasca.

Dar voi, Evelor, ce faceti de Dragobete? Faceti ceva special? Va asteptati la cadouri din partea iubitului sau este o zi ca oricare alta pe care o petreceti fara prea mare valva?

Ana imi spune ca de Dragobete obisnuieste sa ii faca daruri iubitului ei.

"Noi suntem putin mai 'altfel', ca si cuplu. Facem lucrurile mereu pe dos... Nu tinem cont de Sfantul Valentin, iar de Dragobete si 1 martie ii daruiesc iubitului meu cadouri. Asa ne-am obisnuit! Si de fiecare data, aceste cadouri sunt facute de mine, niciodata cumparate. Sunt personale si pline de insemnatate sentimentala".

"Stiu ca este o sarbatoare romaneasca, dar m-am saturat de aceste obiceiuri. Dragostea o sarbatorim in fiecare zi; nu trebuie sa ii inchinam Sfantul Valentin sau Dragobetele, fiul Dochiei. Drept urmare, nu voi face nimic special. Voi face dragoste cu iubitul meu cu aceeasi pasiune cu care o fac in fiecare noapte", imi spune Daria.

Maria spera ca de Dragobete, Iulian, iubitul ei, sa o ceara in casatorie.
"Suntem impreuna de 3 ani si am o presimtire ca aceasta va fi surpriza lui pentru mine. Stiu ca tine la traditiile romanesti si chiar daca este o zi de marti, pentru noi nu exista trei ceasuri rele. Deci, de Drabobete, mai mult ca sigur, voi fi ceruta de nevasta. Ce poate fi mai frumos?!".

Mihai, care nu are iubita de 2 ani, spera ca in aceasta zi sa isi gaseasca jumatatea. "De doi ani ma simt foarte singur si as vrea sa ma simt iubit si sa fiu tinut in brate, macar in aceasta zi. Anul trecut am impartit ghiocei la Universitate... Pur si simplu, daruiam fetelelor pe care le vedeam cate in ghiocel. M-am simtit foarte bine! Sper ca anul acesta sa primesc si eu, macar unul...".

"Pentru noi, zilnic este Dragobete si Sfantul Valentin, pentru ca ne iubim la fel de mult ca la inceput.
Suntem impreuna de 3 ani, iar anul viitor ne vom casatori. In aceasta zi, nu imi doresc nimic special de la el. Daca el exista, imi este de ajuns. Viata mea este perfecta asa cum este, nu avem nevoie de o sarbatoare speciala", marturiseste Mihaela.

Miruna asteapta aceasta zi cu nerabdare, pentru ca va primi foarte multe flori si cadouri din partea iubitului ei. "Nebunia darurilor a inceput de ieri. Mi-a trimis la birou cateva buchete de flori imense, insotite de mai multe biletele in care imi facea declaratii. Sunt foarte curioasa cu ce ma va surprinde astazi..."

Dragobete, Sfantul Valentin, Craciun, Paste, zi obisnuita... trebuie sa sarbatorim dragostea si sa ne bucuram de ea. Dar daca te-ai decis sa inchini o singura zi dragostei si ai ales Dragobetele, cum o vei petrece? Ce cadouri iti doresti sa primesti sau sa daruiesti?  

 

Un articol de Nicoleta Tarantus

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Rodica pe 5 Mar 2009, 18:47
    deoarece e iteresant

    sunt si eu la fel

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod