Matthew McConaughey, un tip bine si un actor la fel de bun...

Poate ca numele sau nu iti spune foarte multe lucruri... Imaginea sa insa da. Este un tip bine, pe care cu siguranta l-ai remarcat in comediile romantice "How To Lose A Guy In 10 Days" (2003), "The Wedding Planner" (2001) sau "Ed Tv" (1999). Este genul de barbat care arata bine orice i-ai face si oricum l-ai imbraca (sau dezbraca...). Desi rolurile sale nu sunt (inca) de Oscar, este apreciat de catre producatori, regizori si colegii de breasla ca fiind unul dintre actorii de renume de la Hollywood, considerat a fi "mostenitorul" lui Paul Newman. Zambetul cuceritor si ochii albastri cu siguranta i i-a "furat"...

Te va mira sa afli ca nici macar nu si-a dorit sa devina actor. Prima lui alegere in cariera a fost avocatura, specialitate pe care, de altfel, a si urmat-o la Universitatea din Texas, la Austin. Pe ultima suta de metri si-a dat insa seama ca actoria este ceea ce isi doreste sa faca si si-a schimbat specializarea. Mai departe, drumul i-a fost deschis spre Cetatea Filmelor...

Actorul povesteste despre aceasta schimbare de planuri: "Nu am visat sa ajung actor. Pana la 21 de ani nici macar nu stiam daca se pot scoate cu adevarat bani din meseria asta. Mi-a luat ceva sa ma conving ca se poate. Insa m-am distrat atat de mult realizand primul film, incat m-am simtit ca si cum as scapa nepedepsit de ceva de care nu meritam sa scap. Dupa ce mi-am terminat facultatea si mi-am luat licenta, am inceput sa lucrez ca asistent de productie si, in paralel, incercam actoria cu degetul. Parea sa mearga - am inceput sa fiu angajat si de aici a pornit totul...".

A castigat rapid faima dupa ce a jucat in productia sa cinematografica de debut, "Dazed And Confused", regizat de Richard Linklater in anul 1993. Insa filmul care l-a propulsat cu adevarat spre celebritate este "A Time To Kill" din 1996, la care se adauga si "Lone Star", realizat in acelasi an. Succesul obtinut de aceste pelicule il indicau pe Matthew McConaughey ca fiind unul dintre cei mai "fierbinti" si charismatici tineri actori de la Hollywood.

Un actor care a vrut sa devina avocat...

Matthew David McConaughey s-a nascut in data de 4 noiembrie 1969 in Uvalde, Texas, dar a crescut in Longview, acelasi stat. Este cel mai mic dintre cei trei fii ai lui Kay, o profesoara suplinitoare, si ai lui Jim, un afacerist in domeniul petrolier. A absolvit liceul local in anul 1988, exceland in sport si fiind numit de catre colegii sai din ultimul an "Cel mai aratos baiat".

Pentru ca nu a dat nici un semn ca l-ar interesa afacerea cu petrol a tatalui sau (la care s-au alaturat mai tarziu cei doi frati ai sai, Pat - devenit apoi reprezentant comercial si Michael Rooster - actual actor) si pentru ca simtea nevoia unei schimbari de peisaj, a plecat in Australia, unde a stat si a muncit timp de un an.

Reintors in America, s-a inscris la cursurile Universitatii din Texas, la Austin, dorindu-si initial sa devina avocat. Dar, dupa ce a descoperit, inainte de unul dintre examenele finale, o carte inspirationala a lui Og Mandino, "The Greatest Salesman In The World", si-a dat seama ca trebuie sa se specializeze in cinematografie. Ceea ce a si facut...

Si-a inceput cariera in anul 1991, facandu-si aparitia in filme studentesti si in reclame aparute la televiziunile locale. De asemenea, a regizat si scurt metraje, cum ar fi "Chicano Chariots", in 1992.

La un moment dat, cand se afla in barul unui hotel din Austin, s-a intalnit cu directorul de casting si producatorul Don Phillips, caruia i-a solicitat o slujba de asistent de productie. Insa Phillips l-a prezentat regizorului Richard Linklater, pentru urmatorul sau proiect. La inceput, Linklater a crezut ca Matthew este mult prea aratos pentru a interpreta rolul unui tip care alearga dupa fete de liceu, in drama "Dazed And Confused" din 1993. Insa l-a distribuit in acest film dupa ce actorul si-a lasat sa creasca barba si mustata. La vremea respectiva, McConaughey era deja absolvent al Universitatii din Texas, avand "la mana" diploma de licentiat in productie de film.

Personajul sau trebuia initial sa rosteasca numai trei replici, dar rolul a crescut pana la 300 de replici, dupa ce regizorul l-a incurajat sa improvizeze mai mult. Matthew a reusit sa "obtina" un oarecare grad de imoralitate cu replici de genul: "Asta imi place mie la liceence: eu tot imbatranesc, ele raman la aceeasi varsta."...

Phillips a declarat despre McConaughey: "Sa recunoastem - Matthew are cele trei lucruri care te fac un adevarat star: trebuie sa fii destept, trebuie sa ai talent si fetele trebuie sa isi doreasca sa se culce cu tine. El inscrie la toate trei categoriile, dar, in acelasi timp, este un tip care isi pastreaza calmul si este extrem de modest."

Dupa aceasta pelicula, Matthew a jucat roluri secundare in numeroase filme, mai mult sau mai putin de calitate, facandu-si aparitia si in "The Return Of The Chainsaw Massacre" (1994), unde a interpretat un ucigas sadic si nebun, insetat de sange, iar in "Boys On The Side" (1995) a fost iubitul lui Drew Barrymore.

Acest din urma film i-a adus o oarecare recunoastere, pregatind terenul pentru filmul din 1996, "Lone Star", regizat de John Sayles. McConaughey a facut o buna impresie in acest rol mic, dar decisiv, al mult iubitului serif al orasului, Buddy Deeds, ceea ce a dus mai departe la distribuirea sa in filmul lui Joel Schumacher, "A Time To Kill", adaptarea din 1996 a romanului lui John Grisham. Aici a jucat rolul unui tanar si idealist avocat, alaturi de Sandra Bullock, Samuel L. Jackson si Kevin Spacey. Desi pelicula nu a primit critici grozave, Matthew a reusit sa atraga atentia asupra sa.

La auditiile pentru acest rol i-a "batut" pe Woody Harrelson, Brad Pitt si Val Kilmer... Iar regizorul Joel Schumacher a afirmat la evenimentul de lansare a peliculei ca Matthew ii aminteste de tanarul Marlon Brando: "Este original suta la suta. Nu cunosc pe nimeni ca el. Are o integritate innascuta si, da, o eleganta care iti sare imediat in ochi. Cu toate acestea, se vede ca exista si o latura periculoasa si usor extravaganta a personalitatii sale."

Succesul si atentia presei l-au luat prin surprindere. Ca sa scape de jurnalistii insistenti, a plecat 15 zile in Peru. Actorul povesteste: "Intotdeauna am visat la asta. Am vrut sa navighez pe Amazon inca inainte sa stiu unde se afla. In primele trei sau patru zile a trebuit sa ma lupt cu monstrii mei interiori, sa imi infrang temerile. Apoi am invatat sa ma bucur de calatorie, care poate fi destul de salbatica si neasteptata uneori."

Filme din ce in ce mai multe si mai bune...

Urmatoarea sa aparitie a fost cea din "Contact" (1997), regizat de Robert Zemeckis, in care a jucat alaturi de Jodie Foster (filmul a fost finalizat chiar inainte de trecerea in nefiinta a marelui astronom Carl Sagan, autorul cartii dupa care a fost realizata aceasta adaptare pentru marele ecran). Vazand ca este candidat la "postul" de Baiatul de Aur al Hollywood-ului, pozitie intarita si de aparitia sa din luna august 1996 pe coperta revistei "Vanity Fair", McConaughey a urmat aceasta linie de succes, in mod paradoxal, cu o serie de productii de mica amploare, filme aproape neobservate. Asta pana cand a obtinut un rol in pelicula lui Steven Spielberg, "Amistad" (1997), o poveste bazata pe fapte istorice reale, despre sclavii africani care s-au revoltat impotriva autoritatii in anul 1839. Pentru acest rol a primit suma de 1 milion $...

In anul 1998 a facut din nou echipa cu Linklater pentru "The Newton Boys", un film despre faimoasa familie de spargatori de banci, realizat in orasul natal al lui Matthew, Uvalde. Din distributie au mai facut parte Ethan Hawke, Skeet Ulrich si Vincent D'Onofrio. De asemenea, in aceasta perioada a scris, regizat si a jucat in scurt metrajul de 20 de minute "The Rebel" (1998). Mai mult decat atat, starul a facut echipa cu iubita sa din viata de zi cu zi, Sandra Bullock, ajutand-o la debutul sau regizoral, scurt metrajul "Making Sandwiches", care a fost lansat in acelasi an.

In clipa in care a fost distribuit in filmul lui Ron Howard, "Ed Tv" (1999), Matthew McConaughey se afla deja in atentia presei de ceva vreme... Criticii remarcasera ca, in ciuda faptului ca este extrem de atragator si ca, pe deasupra, mai are si foarte mult talent, totusi actorul nu reuseste sa isi aleaga rolurile care sa il puna cu adevarat in valoare. Insa decizia de a participa in filmul "Ed Tv", in care personajul sau, un barbat care nu iese cu nimic in evidenta, permite unei retele de televiziune sa realizeze un show reality tv cu el, filmandu-l non-stop, s-a dovedit a fi una ceva mai fericita. Filmul a avut un relativ succes la box-office, actorul fiind laudat pentru interpretarea sa extrem de haioasa si sensibila a barbatului care nu stie in ce se baga... Pelicula a fost apreciata cu critici pozitive si, pana la sfarsitul anului, starul era deja "curtat" pentru o serie de proiecte, inclusiv cele ale propriei companii de productie, J.K Livin'.

In octombrie 1999, McConaughey a devenit faimos si intr-un alt mod, dupa ce s-a opus arestarii sale, efectuata de catre politia din Austin, Texas. Autoritatile au primit reclamatii din cauza zgomotului excesiv de puternic ce se auzea din resedinta actorului - acesta canta extrem de tare la tobe bango... Mai mult decat atat, politistii l-au gasit pe Matthew in casa oferind vecinilor un recital in... costumul lui Adam... Desi si-a petrecut o noapte in arest, autoritatile au renuntat la acuzatiile initiale de consum de droguri - marijuana, mai exact...

Despre acest incident, Matthew isi aminteste amuzat: "Toata lumea a inteles si a acceptat partea haioasa a povestii. Orasul Austin cu siguranta s-a distrat pe cinste! Daca nu as fi fost dezbracat, nu ar mai fi fost amuzant. Am fost primul care am inceput sa rad. Dar, la fel, ma gandeam: 'La naiba, nu vreau sa stau in inchisoare. Asta o sa o enerveze la culme pe mama!'"

A platit o amenda de 50 $ pentru tulburarea linistii publice, dar nu a renuntat sa cante la aceste instrumente, fie imbracat, fie dezbracat (chiar daca de data aceasta cu perdeaua trasa...). Spune ca il relaxeaza: "Nu stiu daca sunt bun la ceea ce fac, dar suna ok pentru urechile mele."

Anii 2000 il gasesc mai ocupat ca niciodata...

Dupa ce s-a angajat in misiunea de a-i infrange pe nazisti in thriller-ul despre cel de-Al Doilea Razboi Mondial, "U-571", regizat in 2000 de catre Jonathan Mostow, actorul si-a "indulcit" performantele, facandu-si aparitia in comedia romantica "The Wedding Planner" (2001), pentru care a primit 5 milioane $. O comedie usoara, in care a avut-o drept partenera pe Jennifer Lopez si care nu l-a ajutat foarte mult sa isi puna in valoare talentul de actor de comedie sau de tragedie. Chiar si asa, McConaughey a ramas in atentia publicului, iar un asemenea film a reusit sa atenueze parerea pe care oamenii deja incepusera sa si-o formeze despre comportamentul sau bizar.

Presiunea de a lucra pentru filmul "U-571" a fost insa semnificativa. McConaughey a declarat: "Pelicula 'U-571' este una extrem de serioasa, iar responsabilitatea realizarii ei a fost una uriasa, deoarece se bazeaza pe evenimente reale si, ca atare, este de asteptat sa apara unele conflicte."

In schimb, filmarile pentru "The Wedding Planner" au fost mult mai relaxante: "A fost un film mai usor si nu atat de structurat ca acela anterior. Am obtinut rolul iubitului, cavalerul pe cal alb. Fiind o comedie romantica, am avut mai mult spatiu pentru improvizatie. Personajul meu este doctor, dar nu este o persoana pe care profesia o defineste. Este un film in care este vorba mai degraba despre relatiile de dragoste si despre felul in care cei doi pot ramane prieteni dupa despartire." Si, da, Matthew a pastrat o foarte buna si frumoasa relatie de prietenie cu fosta sa iubita, Sandra Bullock, la a carei casatorie cu Jesse James, un star de televiziune, a si fost prezent.

Ii place foarte mult aura care inconjoara nuntile, chiar daca nu are planuri pentru propria casatorie: "Cand preotul intreaba daca cineva are vreo obiectie cu privire la casatorie sau cunoaste vreun motiv pentru care cei doi nu pot fi uniti pe veci, intotdeauna am avut dorinta aceasta uriasa de a ridica mana. Pana acum, am reusit sa ma abtin. Nu am nici cea mai vaga idee ce fel de nunta as putea avea... Si, da, mai intai trebuie sa gasesc o fata care sa vrea sa se casatoreasca cu mine..." Credem ca acest punct al problemei a fost rezolvat, avand in vedere evolutia relatiei sale cu Penelope Cruz...



Rolul unui avocat indraznet din pelicula din 2001, "13 Conversations About One Thing", l-a determinat sa isi reevalueze felul in care priveste viata. Iar criticii de film au fost nevoiti sa isi schimbe parerea despre actorul excentric... In acelasi an, Matthew a facut din nou echipa cu colegul sau din "U-571", Bill Paxton, in pelicula "Frailty".

La sfarsitul anului 2001 si la inceputul lui 2002, starul a primit, in sfarsit, aprecieri favorabile din partea presei, dupa ce a sarit in ajutorul a doua femei care au lesinat la Festivalul de Film de la Toronto, precum si in ajutorul unui inginer de sunet care a suferit o criza in timpul realizarii unui interviu pentru emisiunea "Access Hollywood", avand ca tema participarea sa in filmul "Reign Of Fire" (2002). Acesta este un thriller SF, in care joaca rolul unui vanator de dragoni. Desi aceasta productie cinematografica nu a starnit decat un interes moderat din partea criticii si nici la box-office nu a facut valuri prea mari, actorul principal a revenit in bunele gratii ale publicului.

Matthew a decis apoi sa revina pe marele ecran intr-o lumina ceva mai blanda, jucand alaturi de Kate Hudson in comedia romantica "How To Lose A Guy In 10 Days" (2003). Pana in acest moment, Matthew considera ca acesta este filmul sau care a avut cel mai mare succes la public. In 2005 a jucat impreuna cu Penelope Cruz in pelicula "Sahara". Acesta este, de fapt, si filmul care le-a "facut cunostinta" celor doi actori, in prezent iubiti. Planurile lui McConaughey pentru viitorul apropiat nu sunt de neglijat: pentru anul in curs a finalizat productia "2 For The Money", filmeaza pentru "Failure To Launch" (2006), filmele "Tishomingo Blues" (anuntat pentru 2005) si "The Loop" (lansare in 2006) - in care joaca tot alaturi de Penelope Cruz - se afla in stadiu de pre-productie, iar tot in acest an si-a anuntat participarea in "Hammer Down" si "Dear Deliah".

Faima si iubite pe masura...

Un barbat bine cum este Matthew McConaughey nu putea sa aiba decat relatii cu femei frumoase. Si nu a dus niciodata lipsa dragostei in viata sa... In prezent, se intalneste cu Penelope Cruz, inca din vara anului 2004, dar printre femeile care au avut un rol in viata sa sentimentala se numara si Ashley Judd, Sandra Bullock - au avut o relatie cu intreruperi timp de doi ani si au ramas prieteni buni, si Patricia Arquette - povestea lor de dragoste a avut loc in 1994. A avut o relatie si cu o chelnerita cu 10 ani mai tanara decat el - Michelle Smith a fost partenera sa la Premiile Oscar din 2003.

Despre Penelope Cruz si relatia lor nu are decat cuvinte de lauda: "Traiesc si respir prin intermediul ei. Stiu ca fiecare clipa care trece ar fi mult mai frumoasa daca as fi alaturi de ea 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana... Nu poti sa dormi, pentru ca vrei sa te trezesti dimineata si sa o vezi sau nu poti sa dormi, pentru ca este langa tine, in pat, si nu vrei sa adormi si sa nu o mai vezi."

Cei doi s-au cunoscut pe platoul de filmare a peliculei "Sahara", insa povestea lor romantica a inceput abia dupa finalizarea productiei. Cei doi au fost fotografiati impreuna in Maroc, unde au avut loc filmarile, insa Matthew a declarat ca erau doar prieteni buni la inceput. Au devenit iubiti abia dupa ce lucrul la film s-a incheiat: "Cand am devenit un cuplu? Asta s-a intamplat dupa film. Am lucrat impreuna si nu era nimic romantic la faza asta, apoi am devenit prieteni si am inceput sa iesim mai mult, iar asta s-a transformat intr-o relatie foarte frumoasa. Pana acum, toate bune."

Chiar daca relatia lor merge asa de bine, Matthew nu se gandeste inca la insuratoare: "Deocamdata am cinci degete care nu poarta nici un fel de inel... Viata este frumoasa, iar Penelope si eu suntem bine asa cum suntem." Actorul recunoaste ca el si Cruz traiesc momente de exceptie, "dar ca termenul 'mariaj' nu a fost inca pus in discutie."

Un barbat care intelege ca in viata exista si dezamagire...

Este un tip care se descrie pe sine ca fiind "un fel de cowboy" - este un spirit rebel si liber si prefera sa aiba intotdeauna alternativa de a sari in masina si de a pleca in excursii in intreaga tara. Duce o viata relativ normala, iar texanii ii respecta spatiul si viata private. Cand se afla acasa, merge in locuri in care este considerat a fi un "localnic", astfel incat nu atrage atentia unor eventuali "intrusi".

O poveste interesanta este si cea legata de numele sau. Matthew a crescut in spiritul religiei metodiste, iar mama sa a ales special pentru el un nume biblic. Actorul isi aminteste zambind: "Cand eram la gradinita, un baiat a venit la mine si mi-a spus: 'Hei, Matt, hai sa ne jucam.' Mama l-a auzit si mi-a spus sa nu mai raspund niciodata in viata la numele 'Matt'. Si nu am mai facut-o, pentru ca mamei nu i-ar fi placut."

Mama sa este si acum uimita de alegerea profesionala facuta de fiul ei: "Este atat de onest in tot ceea ce face si cu propria persoana, incat faptul ca reuseste sa isi iasa din 'piele' si sa devina altcineva ma uimeste. Insa cand coboara in strafundurile sufletului sau, nu mai poti ajunge la el. Mi-e mila de femeia care il va avea pentru ea. Ochii lui pot fi atat de patrunzatori..."

Fratele sau, Michael Rooster, este cu 17 ani mai mare decat el, iar Pat, celalalt frate, doar cu sapte ani mai mare. "Inca insista sa imi spuna cat de usor am obtinut eu totul", rade McConaughey.

A invatat foarte multe despre schimbarea norocului. Si-a facut foarte mari sperante pentru "Ed Tv" (1999), o satira despre televiziune ce evoca temele din "The Truman Show" (1998). Aici a jucat rolul unui "nimeni" care devine subiectul unui documentar live: "Filmul asta a fost promovat, a avut un buget considerabil si cu totii am crezut ca va fi primit foarte foarte bine. Am experimentat eu insumi acest succes care iti pica pe cap peste noapte, care nu era cu nimic diferit fata de ceea ce a simtit Ed. Asa ca a fost si un rol interesant de jucat." Nici "Amistad" (1997) al lui Steven Spielberg nu a dat lovitura la box-office, asa cum se astepta.

"Acestea au fost dezamagiri pentru ca noi am crezut ca am facut niste filme bune. Dar nu poti face nimic in asemenea situatii, asa ca de ce sa iti pierzi timpul ingrijorandu-te care va fi soarta productiilor in care joci?", a explicat actorul. De altfel, filosofia sa in ceea ce priveste cariera este urmatoarea: "Fii calul de cursa lunga. Eu ma aflu in cea de-a treia runda dintr-o lupta cu 15 runde." Regizorul John Sayles, care a realizat si pelicula "Lone Star" din 1996 a lui McConaughey, a confirmat despre Matthew: "Tipul este o prezenta extrem de puternica. Nu exista nimic histrionic la el. Nu poate fi usor intimidat."

Avem nevoie de eroi. Iar Matthew McConaughey este unul dintre ei: are acel tip de masculinitate care nu te ofenseaza prin aroganta si o ambitie care nu este revoltator de exagerata. Este un tip care stie ca reusesti in viata numai pe cont propriu: "Cred ca, daca te bazezi pe Destin, soarta se intoarce impotriva ta si te musca de fund. Responsabilitatea apare atunci cand iti creezi propria lume. Fie ca este vorba despre oamenii care te inconjoara, fie ca este vorba despre locurile pe care alegi sa le vizitezi, lucrurile pe care decizi sa le faci, trebuie sa fii responsabil. Cu cat esti mai responsabil, cu atat norocul iti surade. Este ca un cerc. Se intoarce mereu la tine."

Stiai ca?...

Dupa ce a stat un an in Australia, a adoptat accentul specific, de care a reusit cu greu sa scape.

Prima lui aparitie actoriceasca a fost intr-o reclama pentru un brand de bere.

A fost prima alegere a producatorilor pentru rolul principal din "Titanic" (1997).

In pelicula "A Time To Kill" (1996) a fost distribuit initial in rolul lui Kiefer Sutherland, Billy Ray Cobb, insa, dupa ce a citit scenariul, a decis ca prefera rolul Jake Brigance. Astfel ca i-a solicitat regizorului Joel Schumacher o auditie-test privata.

A calatorit in Peru dupa ce a terminat de filmat "A Time To Kill" (1996).

Sportul sau preferat este golful.

In 2005, "In Touch Weekly" a publicat un sondaj in urma caruia McConaughey a fost ales starul cu pieptul cel mai bine lucrat...

Are in proprietate un ranch de 1.600 de acri de pamant in Texas, pe care l-a achizitionat cu 500.000 $.

Are o resedinta in Malibu, cu vedere la Oceanul Pacific, pe care o imparte cu Miss Hud, cainele sau de companie, o corcitura de Chow cu Labrador.

Tatal sau a murit in urma unui infarct in august 1992.

Este un fan al muzicii lui John Mellencamp. In pelicula "A Time To Kill" a purtat un tricou al turneului lui Mellencamp, "Whenever We Wanted".

S-a nascut in aceeasi zi cu Sean 'P. Diddy' Combs.

A fost insotit la Premiile Grammy din 2005 de catre Penelope Cruz. Cei doi s-au cunoscut pe platourile de filmare pentru "Sahara" (2005).

A calatorit prin America timp de o luna in rulota sa, promovand filmul "Sahara". Matthew isi pretuieste foarte mult independenta si libertatea de miscare pe care i-o da aceasta rulota. Prefera sa calatoreasca astfel, avand tot confortul la dispozitie, chiar daca serviciile nu se compara cu cele ale unui hotel de cinci stele... Mai mult decat atat, a declarat ca uraste hotelurile si chiar a plecat impreuna cu Penelope intr-o excursie cu rulota.

Pana la cinci luni, mama lui Matthew, Kay, nu a stiut ca este insarcinata si a crezut ca sarcina este, de fapt, o tumora!
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adina pe 21 Apr 2008, 21:33
    ultima barfa...

    Este adevarat ca Matthew McConaughey este in Romania si ca filmeaza pentru un nou film?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod