Katie Holmes, o actrita cu un viitor promitator...

A intrat din ce in ce mai mult in atentia presei si a publicului de cand ea si actorul Tom Cruise si-au anuntat logodna. S-a spus despre povestea lor de dragoste ca ar fi o schema pentru atragerea publicitatii, avand in vedere ca amandoi actorii au lansat recent doua pelicule: Cruise - "War Of The Worlds", iar Holmes "Batman Begins". Insa cei doi par a fi cu adevarat indragostiti, dovada numeroasele manifestari publice de devotament reciproce. Oricum ar fi, este clar ca Holmes este una dintre actritele tinerei generatii care mai are inca foarte multe de aratat in show-biz...

Katie Holmes a reusit sa atraga atentia gratie talentului ei actoricesc, dar si datorita impresiei placute pe care o lasa publicului larg. Este una dintre putinele vedete relativ "normale" in gesturi si comportament. Nu iese in evidenta prin atitudini exagerate sau extravagante si ramane aceeasi persoana decenta care si-a imaginat mereu ca este. Si-a pastrat legaturile cu prietenii - celebritatea nu pare sa ii afecteze stilul de viata: "Am pastrat legatura cu foarte multi dintre prietenii mei din liceu. Cand sunt acasa, ne intalnim. Este foarte ca lumea!"

Desi nu putem spune ca este o frumusete iesita din comun, are acel ceva care te face sa iti doresti sa o vezi mai des. O frumusete subtila, naturala, sarmanta, pusa in valoare de un stil vestimentar simplu si clasic. Desi colectia ei de jeansi si topuri este impresionanta, actrita simtindu-se cel mai bine in haine lejere, Holmes stie sa fie feminina si atragatoare. Celebritatea i-a dat ocazia sa isi puna in valoare trasaturile si corpul cu ajutorul unor tinute ale unor case de moda de prestigiu, asa cum sunt Calvin Klein, Prada, Dolce & Gabbana si DKNY.

Insa Holmes nu este doar un "chip dragut". Desi iti lasa senzatia ca ar putea poza oricand intr-o revista dedicata mireselor, Katie are cateva trasaturi care lasa impresia de nehotarare permanenta - poate ca anii in care a filmat pentru serialul de succes dedicat adolescentilor, "Dawson's Creek" (tradus la noi prin "Cei mai frumosi ani"), si-au pus amprenta asupra vedetei. In film, Holmes interpreta rolul baietoaicei Joey Potter, o foarte buna si silitoare eleva si studenta, care isi doreste foarte mult sa atinga succesul prin forte proprii, avand insa o fire indecisa, conservatoare si adesea rigida.

In fapt, acesta este serialul care a propulsat-o pe Holmes in lumea celebritatilor. "Dawson's Creek" s-a filmat timp de sase sezoane, insa putini dintre colegii ei din distributie au reusit, asa cum a facut ea, sa se mentina in preferintele publicului si ale producatorilor. Katie a castigat prin munca grea increderea acestora, care i-au acordat credit si pentru alte productii cinematografice, de data aceasta pentru marele ecran. Asa se face ca actrita a ajuns sa joace in unele filme destul de bune, care, desi nu au avut un foarte mare succes la box-office, cel putin au asigurat cinefilii ca "fata asta mai are multe de spus"...

La numai 26 de ani, Katie Holmes afiseaza o maturitate adesea socanta. Are in fata ei o cariera promitatoare si traieste o poveste de dragoste de care se bucura cu toata fiinta. In fapt, numai asa stie Katie sa se bucure de viata...

Devotamentul pentru cariera...

Katherine Noelle Holmes s-a nascut prematur, cu doua luni mai devreme decat era "programata", in data de 18 decembrie 1978, in Toledo, Ohio. Parintii ei, Martin (avocat) si Kathleen (gospodina) cred ca personalitatea puternica si ambitia care o caracterizeaza pe fiica lor provine probabil din lupta pe care a dus-o inca din pantecele mamei, pentru a sosi pe lume. Fiind cel mai mic membru al familiei - Katie mai are trei surori si un frate (tot avocat) - statutul ei de "alintata" familiei era asigurat. Vedeta a declarat in acest sens: "Este chiar amuzant sa fiu cea mai draguta si cea mai mica. Imi este destul de greu sa ma dezobisnuiesc sa nu mai fiu tratata asa."

Sprijinul familiei sale a fost si este inca extrem de important. Katie pretuieste sfaturile familiei si tine intotdeauna cont de parerile parintilor sai: "Familia are grija mereu de mine. Am trei surori mai mari, care muncesc de le sar capacele. Cu totii ma sprijina in cariera, dar stiu ca ceea ce conteaza cel mai mult in viata sunt copiii si familia."

In adolescenta a urmat cursurile unei scoli de modeling. La varsta de 16 ani, profesoara ei a invitat-o sa participe la o competitie de modeling, impreuna cu alte cateva colege din clasa ei (Holmes a urmat cursurile unei scoli catolice, de fete - educatia ei, din acest punct de vedere, este conservatoare, actrita precizand ca este extrem de credincioasa). A participat la o conventie de modeling din New York, unde a cantat si a recitat un monolog din "To Kill A Mockingbird", din 1962.

La sfarsitul perioadei petrecute in New York, Holmes castigase deja mai multe premii. Insa a renuntat la modeling, deoarece nu i s-a parut o meserie suficient de provocatoare. Astfel incat, la varsta de 17 ani, Katie a plecat in Los Angeles, unde a sustinut auditii pentru mai multe filme - adolescenta fusese remarcata la conventia respectiva de catre un "cautator de talente" care i-a propus sa urmeze o cariera actoriceasca. Katie a fost incurajata de mama sa in acest sens, in ciuda scepticismului tatalui ei. Din fericire, dupa numai o auditie ratata, a fost distribuita in pelicula "The Ice Storm" (1997), regizata de Ang Lee, in care a jucat alaturi de Tobey Maguire. Personajul pe care l-a interpretat a fost Libbets Casey, o bogatasa din New York, care este urmarita de doua dintre personajele principale. A fost un rol mic, dar care a reprezentat debutul in cariera ei actoriceasca.

Dupa ce entuziasmul realizarii primului film s-a mai stins, Katie a inceput sa trimita casete demo pentru serialele-pilot aflate in plan de productie. La acea vreme, juca intr-o piesa pusa in scena la liceul catolic de fete pe care il urma, piesa "Damn Yankees" - personajul ei era Lola. Regizorul Kevin Williamson a intrat in posesia casetei ei demo si, impresionat de performanta tinerei (caseta fusese realizata in beciul familiei Holmes, cu mama lui Katie interpretand personajul masculin Dawson Leery din serialul "Dawson's Creek"...), i-a cerut sa vina imediat la Hollywood, pentru o proba live.

Katie a refuzat insa - nu a vrut sa isi lase colegele in "pom" exact in seara premierei proiectului teatral pentru care lucrasera atat de mult, astfel incat le-a cerut producatorilor o amanare. Greu de crezut ca un incepator in ale meseriei de actor isi permite luxul de a da cu piciorul unei asemenea sanse... Insa Holmes si-a asumat acest risc. Spre norocul ei, interpretarea data personajului Joey Potter placuse atat de mult, incat echipa din spatele serialului a decis sa o astepte pe Katie sa finalizeze participarea in piesa "Damn Yankees".

Ca urmare, actrita a primit rolul. Regizorul a declarat chiar ca era perfect convins ca si-a gasit, in sfarsit, actrita pe care o cauta de atata timp... Acesta a descris prima intalnire cu Holmes: "Nu voi uita niciodata ziua in care, dupa saptamani de cautari a actritei potrivite pentru rolul Joey, am gasit caseta lui Katie. Dupa ce am vizionat-o, toata lumea din incapere a ramas fara cuvinte..."

In perioada primului an de filmari pentru serialul tv, respectiv in 1998, Katie a mai jucat in trei filme: "Disturbing Behavior", "Teaching Mrs. Tingle" (1999), regizat tot de Kevin Williamson, si "Go" (finalizat in 1999). Cu acest din urma film a obtinut premiul pentru categoria Cea mai buna actrita debutanta la premiile MTV Awards din 1999.

In anul urmator, 2000, a jucat alaturi de Michael Douglas in "Wonder Boys", un film care a prins foarte bine la public si a placut, de asemenea, si criticilor. Katie a interpretat personajul Hannah Green, o autoare publicata si o femeie indragostita de Douglas, pe care incearca sa il seduca. Tot in 2000 a mai jucat in "The Gift", iar in 2002 a avut un rol mic in "Phone Booth", unde si-a facut aparitia alaturi de Colin Farrell.

Primul sau rol principal a venit in anul 2002, o data cu "Abandon", unde a jucat rolul unei studente, Katie Burke, care este bantuita de misterioasa disparitie a iubitului ei, in urma cu doi ani.

In mai 2003, serialul "Dawson's Creek" se apropia de final, dupa sase ani. A fost o despartire dulce-amara pentru toti membrii distributiei. Obisnuita sa se afle in Carolina de Nord zece luni pe an, pe durata filmarilor - actrita chiar si-a cumparat o casa in acest stat - tranzitia spre o alta "viata" parea destul de greu de realizat. Insa fiecare actor avea acum posibilitatea sa arate mai mult.

Holmes a povestit: "Am avut niste circumstante minunate in Wilmington. Da, am devenit celebri aproape peste noapte, dar ne aflam intr-un orasel si intotdeauna am stiut cum sa ne comportam. In restul timpului, in afara filmarilor, ne simteam bine impreuna, cu adevarat. Timp de sase ani am stat ca intr-un balon - mergeam la lucru in fiecare zi, cumva izolati de restul lumii. Nu eram fotografiati sau ceva de genul asta. Puteam sa ne certam, sa ne jucam, sa mergem la pub-urile locale imbracati in pijamale..."

Katie a demonstrat ca poate mai mult in luna octombrie, cand a realizat doua filme: "Pieces Of April" si "The Singing Detective", doua proiecte duse la bun sfarsit in numai o luna. "Pieces Of April" este un film minunat despre April (Holmes), oaia neagra a familiei, care vrea sa organizeze o masa perfecta cu ocazia Zilei Recunostintei, inainte de trecerea in nefiinta a mamei sale.

Lucrul pentru "Pieces Of April" i s-a parut extrem de recompensator vedetei: "Intotdeauna mi-a placut o poveste buna. Imi plac filmele care ma fac sa simt, care ma pun sa gandesc, filmele care au speranta. Simt ca pelicula aceasta lasa loc pentru multa speranta la final. In fiecare scena se petrec foarte multe lucruri, mai ales la nivel emotional, asa ca filmarile ma tin 'agatata' de poveste. Asta este ceea ce caut in proiectele pentru marele ecran."



"The Singing Detective" este un musical "negru" in care personajul principal (Robert Downey Jr.) este un scriitor internat intr-un spital pentru afectiuni dermatologice si care "scrie" in minte un adevarat roman despre seductie si crima. Katie Holmes o interpreteaza pe asistenta Mills, care are grija de toate toanele si nevoile pacientului. Avand in vedere ca este un musical, actrita danseaza si face play-back in foarte multe dintre scenele peliculei.

"The Singing Detective" a fost extrem de distractiv de realizat, cel putin pentru tanara Katie: "Era ca si cum nu as avea nici o povara pe umeri. Trebuia sa port haine si halat de asistenta, sa fac play-back si sa ma 'giugiulesc' cu Robert Downey Jr., asa ca a fost distractiv suta la suta! A fost minunat. A fost grozav sa joc cu el. Am avut ocazia sa stau in preajma unor dansatori de pe Broadway, care au experienta de 20 de ani in meseria lor, asa ca imi spuneau povestile lor. A fost o experienta minunata si amuzanta, de vara."

In anul 2004, Holmes a aparut in filmul "First Daughter", in care este fiica presedintelui american (Michael Keaton), Samantha. Cea mai mare dorinta a personajului este aceea de a merge la colegiu fara supravegherea permanenta a garzilor de corp si a serviciilor secrete...




Ce spune Katie despre aceasta experienta? "Filmul acesta a venit imediat dupa ce terminasem de filmat 'Dawson's Creek'. Am simtit ca este genul de pelicula care ii 'alimenteaza' pe fanii serialului. M-am gandit: 'Ei bine, ar putea fi o idee buna.' Imi place ideea de poveste de basm. Sunt destul de 'fraiera' atunci cand este vorba despre lucruri din acestea, romantice. Imi place sa am roluri mai intunecate sau extreme, dar uneori este chiar dragut sa mergi la filme frumoase, care te lasa sa evadezi, sa fii fericit si... atat."


"Batman Begins", regizat de Christopher Nolan, este cel mai recent lansat proiect al vedetei, care infatiseaza inceputurile seriei cu acest super-erou. Personajul lui Katie nici macar nu exista in cartea de benzi desenate originala. Insa acest lucru nu a impiedicat-o pe tanara talentata sa isi realizeze personajul cu mult devotament - Rachel Dawes, o prietena din copilarie a lui Batman: "Nu am avut personajul de benzi desenate din care sa ma inspir, dar a fost ca si cum as fi creat orice alt personaj 'scris'. Si scenariul a fost atat de bine realizat, incat aproape ca tot ce aveam nevoie era acolo."

Despre personajul sau, Holmes crede ca este extraordionar: "Este o femeie extrem de puternica. Este dura, sincera, spune exact ceea ce simte si nu isi cere scuze pentru acest lucru. Vrea sa faca ceva, sa schimbe lucrurile si imi place sa vad personaje de acest tip. Imi place sa vad si sa joc femei puternice." In film joaca alaturi de Christian Bale, Michael Caine si Liam Neeson. Nu are de-a face cu nici un fel de cascadorie in aceasta productie cinematografica: "Este mai mult un rol bazat pe dialog. Nu imi place sa fac cascadorii. Nu sunt genul acesta de fata. Imi place sa fie mai usor..."

Pentru anul 2005, la CV-ul actritei s-a adaugat si pelicula "Thank You For Smoking", aflata in stadiu de post-productie, iar anul 2006 o va gasi pe Holmes in postura personajului Ella Mae din pelicula "Shame On You".

Holmes nu a renuntat definitiv la cariera in televiziune. Ba, mai mult decat atat, acest episod al vietii ei i s-a parut fascinant. Actrita a promis ca, daca proiectul potrivit ii va aparea in cale, nu va ezita sa mearga mai departe cu acesta in televiziune: "Cu siguranta m-as intoarce. Nu chiar acum, pentru ca inca imi mai revin. Este extrem de obositor sa faci un serial de televiziune. M-am distrat de minune jucand in 'Dawson's Creek', dar am plecat de pe platou gandindu-ma: ce mi-ar placea sa fac acum? Nu imi aduc aminte. Nu am avut hobby-uri timp de sase ani..."

Cariera inseamna enorm pentru tanara actrita, ea precizand in acest sens: "Stiu ca suna aiurea, dar intotdeauna mi s-a parut ca imi privesc cariera din afara corpului meu, cumva... Nu pot pune pe hartie ceea ce simt si abia astept sa le povestesc nepotilor mei! Este extraordinar."

Despre relatia cu Tom Cruise...

Au curs valuri de cerneala in intreaga lume despre aceasta poveste de dragoste... Actori, celebritati, jurnalisti, oameni obisnuiti, toti au avut cate ceva de spus despre cei doi actori... Insa ei continua sa fie la fel de fericiti si indragostiti, indiferent daca s-a spus despre ei ca se afiseaza in ipostaza de cuplu doar pentru a atrage atentia asupra filmelor pe care le-au lansat recent. Actrita a precizat ca incearca sa treaca cu vederea aceste lucruri, deoarece este "atat de fericita": "Criticile acestea nu ma ating deloc. Exista atatia oameni care se bucura cu adevarat pentru noi, incat este minunat. Suntem atat de fericiti, incat nu imi pasa deloc de critici."

"Ce iti place la Tom?", a fost intrebata actrita. "Este cel mai uimitor barbat pe care l-am intalnit. Cel mai inteligent, cel mai generos. In afara de asta... Extraordinar. Il iubesc", a declarat entuziasmata vedeta. Gesturile de afectiune publica pentru care Cruise a fost aspru criticat (asa cum a fost "topaiala" pe canapeaua din talk showul lui Oprah Winfrey, luna trecuta, cand starul striga ca este indragostit de Katie...) i se par extrem de romantice lui Holmes. In fapt, actrita recunoaste ca asemenea gesturi o emotioneaza profund...

Relatia lor nu pare sa tina cont de diferenta de varsta de 16 ani (Cruise are 42, iar Holmes doar 26)... Nici macar de diferenta de inaltime, stiut fiind faptul ca actrita este cu mult mai inalta decat starul hollywoodian. Colegii de breasla ai celor doi au spus ca, daca vor reusi sa treaca peste acest din urma aspect, atunci frumoasa lor poveste are toate sansele sa supravietuiasca...

Dragostea vedetei pentru starul din "War Of The Worlds" merge si mai departe: "Imi plac toate filmele lui Tom. Imi plac toate filmele lui. Il iubesc pe Tom." Nu am vrea sa credem ca iubirea este atat de oarba, deoarece nu chiar toate aparitiile pe marele ecran ale actorului au fost atat de fericit alese...

Insa cei doi sunt fericiti si asta este tot ceea ce conteaza. Si probabil ca ne vom astepta cat de curand la anuntarea nuntii lor. In definitiv si la urma urmei, dupa ce Cruise a cerut-o de sotie in decorul fantastic al Turnului Eiffel din Paris la atat de scurt timp dupa ce se cunoscusera, nu ne-ar mira sa avem de-a face si cu o nunta-fulger!...

Stiai ca?...

A refuzat rolul principal din "40 Days And 40 Nights" (2002), din cauza unor neintelegeri pe marginea programului de filmare.

A dat proba pentru rolul Ellie Christianson din "Wicked" (1998), dar Julia Stiles este cea care a castigat auditia, pana la urma.

Ar fi trebuit sa apara in trei episoade din sitcom-ul "Friends", in 1994, dar a fost nevoita sa renunte din cauza unor neintelegeri pe marginea programului de filmare.

A dat proba pentru rolul Buffy Summers din serialul tv "Buffy The Vampire Slayer" (1997), dar era prea tanara pentru a juca in film.

Rolul pe care si-ar fi dorit sa il joace: Sydney, in "Scream 3" (2000).

A fost votata "Papusa anului 1998" de catre publicatia "Expressen Fredag" din Suedia.

In 1999 a fost aleasa una dintre "Cele mai tari 21 de vedete sub varsta de 21 de ani".

A intrat pe locul 35 in topul "Cele mai sexi 102 femei din lume", realizat de revista "Stuff" in anul 2002.

A absolvit Academia Notre Dame, o scoala romano-catolica din Toledo, Ohio.

A avut o relatie cu actorul si colegul ei din "Dawson's Creek", Joshua Jackson, pe durata filmarilor din primul sezon al serialului si o parte din cel de-al doilea. Il considera ca fiind prima ei dragoste si au ramas in continuare foarte buni prieteni.

In decembrie 2003, ea si actorul Chris Klein s-au logodit. Logodna a tinut pana in martie 2005. Cei doi au avut o relatie timp de cinci ani...

S-a logodit cu Tom Cruise in data de 17 iunie 2005. Holmes declara la un moment dat: "Orice fetita viseaza la nunta ei. Obisnuiam sa visez ca ma voi marita cu Tom Cruise"...

Si-a cumparat o casa in Wilmington, Carolina de Nord, locatia unde s-a filmat serialul "Cei mai frumosi ani". Aici si-a petrecut, timp de sase ani, cate zece luni pe an.

O mica trupa din Japonia a compus o piesa despre ea, intitulata "Katie".

A cantat cantecul "On My Own" din "Les Miserables" intr-un episod din "Dawson's Creek".

Artistul britanic de muzica underground Firexit are doua cantece care fac referire la Katie: unul intitulat "K H" (initialele numelui ei) si un altul intitulat "The Reason I Can't Have Her", care contine si fragmente din piesa "On My Own", interpretata in serialul care a consacrat-o.

Ii place sa alerge intre 5 si 6 km de cateva ori pe saptamana, pentru a-si limpezi gandurile. Insa, in ciuda acestui lucru si a faptului ca provine dintr-o familie "atletica", recunoaste ca a fost intotdeauna "groaznica" la sport...

Primul film pe care l-a vazut a fost "E.T." (1982).

Primul concert pe care l-a vazut a fost unul al solistei Whitney Houston.

Filmul ei preferat: "My Best Friend's Wedding" (1997).

Ii place sa fie ocupata si isi gaseste mereu pasiuni: "Este important sa fii creativ. Pictez, iar mama o sa ma invete sa creez haine. Cred ca este important ca oamenii sa aiba pasiuni."

Are trei surori mai mari: Tamera, Holly, Nancy, si un frate mai mare, avocat: Martin Jr.

"Imparte" ziua de nastere cu Brad Pitt, Casper Van Dien, Christina Aguilera, DMX, criticul de film Leonard Maltin si legendarul regizor Steven Spielberg.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod