Reducerea mortalității infantile

Din 1990 până astăzi, rata mortalității infantile a scăzut semnificativ, de la 26,9 la 9,4 decese la o mie de nou-născuți vii. Cu toate acestea, România încă se clasează între țările europene cu o rată a mortalităţii infantile ridicată, respectiv de 9,4/1000 în ţara noastră, față de rata medie europeană de 4,1/1000.
În semestrul 1 al acestui an, s-au înregistrat 938 de decese ale copiilor sub un an, în scădere faţă de perioada similară a anului 2011, când se raportau 971 de decese. Există variații regionale importante, cuprinse între o rată maximă în teritoriu de  21,5/1000 și minimă de 3,6/1000.

„Aproape 40% dintre copiii născuţi prematur care nu reuşesc să supravieţuiască au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardio-vasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă cât mai multe maternităţi din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali”, a declarat  Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Salvați Copiii România a organizat marți, 13 noiembrie 2012, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, workshopul “Program prioritar de sănătate publică în România: reducerea mortalității infantile și a consecințelor prematurității”.
Dezbaterile comunităţii medicale reunite la acest workshop s-au finalizat cu formularea unui set de recomandări care vor fi înaintate pe căi instituţionale factorilor de decizie.

Mai multe informații la adresa http://www.salvaticopiii.ro/?id2=0001000100100002.

Prin proiectul ”Fiecare Copil Contează” desfăşurat de Salvaţi Copiii au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, printr-o componentă majoră de informare şi educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi, şi printr-o componentă de intervenţie, care presupune asigurarea unei alimentaţii sănătoase (suplimente nutriţionale) femeilor gravide şi copiilor cu vârsta de până la 5 ani.


În comunităţile în care s-a desfăşurat programul în 2011 şi 2012 nu s-au mai înregistrat decese în rândul copiilor cu vârsta mai mică de un an.

Până în acest moment, prin programul „Fiecare Copil Contează”, Organizaţia Salvaţi Copiii a donat echipamente medicale maternităţii Cantacuzino din Bucureşti şi maternitaţii din Adjud (judeţul Vrancea) în valoare de 172.500 de lei, Săptămâna viitoare, Salvaţi Copiii va face o nouă donaţie maternităţii din Piatra Neamţ.

Salvaţi Copiii derulează în prezent campania „Bun venit pe lume!” prin care îşi propune strângerea de fonduri pentru dotarea cu incubatoare a maternităţilor din 15 oraşe (Pitești, Constanța, București, Cluj-Napoca, Iași, Bacău, Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, Suceava, Piatra Neamț, Vaslui, Hunedoara, Reșița și Brașov).

Modalitățile de implicare sunt:
- Donații online la www.salvaticopiii.ro/bunvenitpelume
- Donații prin sms la 8864 (2 euro)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod