NexT Kids, program special pentru copii la Festivalul de Film NexT 2013

Festivalul Internațional de Film NexT găzduiește pentru cel de-al 4-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 12 ani. Compus, ca și la cele 3 ediții anterioare, din două etape: proiecția filmelor și jocurile derivate din temele sau personajele acestora, NexT Kids se va desfășura sâmbătă, 13 aprilie 2013, de la ora 11, la cinema Studio.
Anul acesta selecția de filme cuprinde 8 scurtmetraje din Franța, Spania, Portugalia, Rusia, Turcia, Germania și Iran. Micuții spectatori, dar și părinții și bunicii ce-i însoțesc, se vor bucura de cele mai diverse stiluri și tehnici de desen, animație,  montaj, precum și imagini de arhivă, unul dintre filme fiind rezulatatul unui concurs de “Reciclare Creativă” lansat de ARTE.   

Filmele din programul de anul acesta - Simfonia monștrilor, Viața unui creion roșu, Uriașul, Trece trenul, Ginjas, Păpușa, Joc de umbre și Rising Hope - campionul - ne povestesc cu ascuțită inteligență, emoție, tandrețe și umor despre joacă și prieteni, despre despărțiri, desen, competiții, modă și despre cei mai muzicali și grijulii monștri de pe planetă!

Anul asta jocurile care însoțesc proiecția de filme au fost pregătite împreună cu minunați prieteni ai NexT Kids.  Filmminimo, creator și producător de filme cu și pentru copii, au creat un mic atelier de animație cu omuleți și umbrele lor.
Sâmbătă vor fi alături de NexT Kids și prietenii de la Lumea lui Momo, o lume a creativității, a imaginației și a bucuriei, deschisă tot anul.

Cine a mai fost la NexT Kids știe că aici va întâlni și un musafir patruped, copitat, numai bun de mângâiat, poneiul Piwi! Iar stăpânii lui de la Povești cu cai vor povesti copiilor veniți la Festival despre călărie și hipoterapie, despre alți ponei și  căluți de-ai lor. Și am lăsat la urmă, bineînțeles, desertul. Special Nadyne va fi prezent la eveniment cu prăjituri ca-n filme!  

Iar cei mai buni prieteni, spectatorii sunt invitaţi să creeze ad-hoc o expoziție cu fotografii de vacanță sau de călătorie, alb- negru, ale bunicilor sau străbunicilor lor. Toți cei care doresc să contribuie la expoziție sunt așteptați cu fotografiile la cinema Studio, pe 13 aprilie.

 
Despre filmele de anul acesta:

1.    Ginjas - o producție Portugalia 2011, regia Zepe (José Pedro Cavalheiro) și Humberto Santana – un episod dintr-o serie de animații alcătuită din 26 de episoade de câte 2 minute în care sunt explorate resursele formale ale desenului și cinematografiei.
Personajul principal, Ginjas, un grup de foarte neîndemanatice Păsări Mici și o morocănoasă Pasăre Mare se pomenesc implicate în diferite incidente și de aici se stârnește o joacă cu forme și culori, contururi și fundaluri. Îl vom vedea pe Ginjas cel cu nasul albastru sâcâit de o linie curbă ce-și schimbă constant forma și se metamorfozează într-o succesiune de animale.  

2.  În Simfonia monștrilor, o producție Germania 2012, regia Kiana Naghshineh, veți face cunoștință cu trupa: patru monștri conduși de o fetiță mititică.

3.  Jocuri cu umbre este un film din Turcia, regizat de Sinan Sertel. Orice copil își dorește să se joace. Unii dintre ei se pot juca oricum. Alții au nevoie de vizită acelui om care face soarele să strălucească. Și totul se încheie cu un fericit şi jucăuș final.

4.  În Păpușa, o producţie din Federația Rusă, 2012, regia Evgenia Schlegel, vedem aventura unei fetițe ajunse în oraș.
Tentaţii se întâlnesc la fiecare pas. Singură, noaptea, în fața ferestrei unui magazin de haine. Nu trece mult timp și iat-o înăuntru probând o frumoasă rochie, dar ...

5. Uriașul este o co-producție Spania - Portugalia, 2012, regia Luis da Matta Almeida și Julio Vanzler. Un uriaș poartă o fetiță în inima sa. Inima sa este ca o mare fereastră de unde fetița descoperă și înțelege lumea în care trăim. Dar într-o zi va trebui să plece. Cu un bagaj de visuri și speranțe va începe să creeze o lume nouă pornind de la ce a moştenit de la tatăl ei.

6. Trece trenul – o producție Franța, 2012, regia Mickaël Muraz - este un film realizat de ARTE pentru proiectul «Reciclare Creativă», un film ritmat pe muzica celor de la Kletzmer Goy Band.

7. Povestea creionului roșu, un film iranian din 2012 în regia lui Ali- Reza Chitaei e un poem vizual, nici prea abstract, nici prea complicat pentru copii.


8. Rising Hope, o producție Germania 2012, în regia lui Milen Vitanov, spune povestea unui căluț de curse, cel mai rapid din lume, transformat brusc într-un învins. Dar cu ajutorul unui nou  prieten - un ogar de vânătoare - își regăsește speranța. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod