LAVINIA RADUCANU - O ADEVARATA INVINGATOARE ( A CANCERULUI SI A PREJUDECATILOR RASIALE)

Canta cu proteza vocala (corzi de silicon) si este numita de presa franceza ( “Le monde” ) “Vocea de cristal a Europei”. Isi da master in musical (Timisoara) si doctorat in muzica de teatru ( Tg. Mures) , dirijeaza un taraf barbatesc desi cutumele ancestrale ale etniei ar fi obligat-o “sa stea la cratita”.
Lavinia Raducanu se pregatise pentru scena lirica si toate semnele aratau o cariera de succes in acest sens.

I se incredintasera rolurile principale din AIDA, TRAVIATA, ORFEU IN INFERN…

Facuse déjà spectacolul SATRA impreuna cu Beatrice Rancea   (jucat “cu casa inchisa”  5 ani  la Teatrul Muzical din Constanta si apoi la Teatrul Maghiar din Timisoara)  cand…

I s-au descoperit o serie de noduli (chisturi) maligne pe aparatul ORL.

Au urmat 9 (!) operatii din zona nasului pana  pe laringe.

Ultima (efectuata in Italia)  i-a afectat corzile vocale si a obligat-o la 6 luni in care nu trebuia nici sa citeasca sau gandeaca, necum sa vorbeasca.

Asa A AMUTIT.

Dupa un an a reinceput sa invete sa vorbeasca si primul cuvant rostit a fost (pe silabe) numele sotului ei : Gabi.Gabi Muzicas ( nume predestinat in general si in special in etnia lor pentru activitatea muzicala).

Acesta, sesizand ca exista riscul unei grave depresii la sotia sa (care se pregatise ca un sportiv de performanta pentru scena  operei) , i-a alcatuit Taraful Rromak si a convins-o ca –si poate  folosi energia si  cunostintele  culturale in (re)aducerea in atentia si interesul publicului a unei culturi cvasinecunoscuta sau suprapusa din cauza confuziilor create peste alte curente: cultura authentic tiganeasca.

Asa au inceput sa culeaga folclor tiganesc din Rusia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Macedonia ,sa il orchestreze pentru formula de taraf preponderent din corzi (pe care Lavinia  il dirijeaza cu spatele!)…sa exerseze zilnic impreuna cu taraful dar si copiii din comunitate (cu care face cursuri de pian, canto si balet)…sa isi confectioneze costumele  (pentru care fiecare dimensiune sau culoare a  volanelor  se inscrie  intr-un cod al cutumelor ancestrale, avand o semnificatie definita)…si in final sa abordeaze libertatea swing manouche-ului initiat de Django Reinhardt.

Era firesc deci ca materialul discografic pe care l-au  lansat de curand sa poarte acest nume:DA LJUBA ( DIN DRAGOSTE).
Asa cum s-a ajuns de la momentul de  depresie al protagonistei povestii noastre  la contaminarea cu energie pozitiva a oricarui public.

Dar nu s-au oprit aici si se pare ca mai inca multe de aratat pentru ca deja au pregatit, prezentat in spectacole si predat casei discografice alte 2 proiecte: SWING ME, BABY! si BOSSA

Iar de la inceputul acestui an s-a infiintat special pentru ea o catedra de  etno - jazz –musical la Conservatorul din Timisoara.

 

 

 

 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod