Greta Garbo, "divina" ecranului


Pe numele adevarat Lovisa Gustafson, Greta Garbo s-a nascut la 18septembrie 1905 in capitala Suediei (Stockholm). Cea care avea sa fiedenumita "Divina" are stramosi tarani. Tatal sau este muncitor. Incade mica, se comporta ciudat; ii place sa se retraga intr-un colt saviseze. La varsta de numai 14 ani, isi pierde tatal si este nevoita sarenunte la scoala, ca sa se angajeze ajutor de barbier.

Lucreaza apoi ca vanzatoare intr-un magazin ce o foloseste pe post demodel pentru reclamele din ziare. Tarancuta grasuta si necultivata,la acea vreme nu are aspiratii de actrita. Insa destinul face sa aparaintr-un scurt film publicitar si sa fie remarcata de regizorul decomedie Eric Petschler, care ii ofera un rolisor in "Peter vagabondul",in anul 1920. Incurajata de aceasta reusita, solicita si obtine o bursala scoala suedeza de drama. Urmeaza cursurile Conservatorului de Artadin Stockholm si mai obtine doua mici roluri in filme.

In anul 1923, la varsta de 17 ani, devenita frumoasa si fascinanta,este descoperita de regizorul suedez Mauritz Stiller. Este primul sisingurul barbat pe care il iubeste cu disperare. Din pacate, dragostearamane neimpartasita, fiindca el nu este atras de femei. Are insa odeosebita grija fata de tanara actrita, pe care o boteaza "Garbo" -cuvant care in limba suedeza inseamna "dracusor" sau "spiridus", iar inlimba spaniola "dragut", "gratios", "elegant". In anul 1923, Mauritz odistribuie in rolul principal din celebrul "Legenda lui Gosta Berling"("Gsta Berling"). Se poate spune ca Greta Garbo, supranumita "Sfinxulsuedez", este opera acestui regizor genial, a carui disparitie timpurieva nimici sufletul creatiei sale.

Pe drumul succesului
Actrita primeste, apoi, rolul principal din "Ulita durerii", film turnatde Pabst, la Berlin. In timpul turnarii, Stiller se deplaseaza in capitalaGermaniei si repeta in fiecare seara cu ea scenele pentru a doua zi. Inanul 1925, realizeaza impreuna "Die Freudlosse Gasse", film de succescare le aduce amandurora contracte de colaborare cu faimoasa companiecinematografica Metro Golwin Mayer.

Prima productie americana in care Garbo este distribuita se numeste"Torentul" ("The Torrent") - in anul 1925. In anii '30, joaca in primulfilm vorbit, "Anna Christie", care ii aduce o nominalizare la premiulOscar pentru "cea mai buna actrita". Vocea sa, cu timbru special, oajuta sa supravietuiasca sonorului, a carui descoperire naruie carieraunor staruri ale filmului mut. Obtine mari succese in filme ca: "GrandHotel", "Mata Hari" (1931), "Anna Karenina" (1935) - considerata de uniivarful carierei ei - "Ninotchka" (1931), care ii prezinta potentialulcomic. Ultimul sau film este tot o comedie, intitulata "Femeia cu douafete" ("Two - Faced Woman" - in anul 1941).

Greta a fost mereu nemultumita de rolurile care i s-au incredintatsi a tanjit dupa personaje de talia Ioanei d'Arc.
Singurul rol cares-a apropiat de dorintele ei a fost regina Cristina. Dupa cel de-aldoilea razboi mondial, simte ca lumea s-a schimbat atat de mult, incattrebuie sa se retraga pentru totdeauna din fata camerelor de luatvederi. Abandoneaza Hollywood-ul si se muta la New York. De altfel,"Divina" a trait intotdeauna retrasa. Fugea de admiratori, ura multimile,ascunsa mereu dupa ochelari grosi si negri. Izolata in spatele zidurilorinalte ale proprietatilor sale, nu dadea niciodata interviuri, nu semnaautografe si nu raspundea la scrisorile fanilor.

Retrasa, printre flori si legume
Nu asista la premierele propriilor filme, nu participa la petrecerile dela Hollywood. Nu dadea nimanui numarul de telefon si insusi directorulcompaniei Metro Goldwin Mayer trebuia sa ceara audienta secretarului eipentru a-i putea vorbi. A avut foarte putini prieteni, legaturi amoroasescurte si nu s-a maritat niciodata. A fost logodita cu actorul JohnGilbert, pe care l-a cunoscut in timp ce turnau impreuna in "Carnea sidiavolul" si pe care l-a parasit cu cateva zile inainte de nunta. Pentrua o uita, el se insoara cu actrita Ina Claire, mariaj ce naufragiaza inalcool si indiferenta. Din pacate, Gilbert mai sufera un abandon dureros:i se inchid portile Hollywood-ului o data cu descoperirea sonorului,din cauza defectelor de dictie, imposibil de retusat.
Se refugiaza inbautura si viata desfranata, vicii care il ucid la numai 38 de ani.

In dragoste, "Sfinxul suedez" a ramas intotdeauna pasiv. A iubit o singuradata si bine, pe Stiller. O data cu pierderea lui, si-a pierdut si poftade viata: "Nu-mi gasesc nici un loc unde sa traiesc. Sunt ca o corabie inderiva". Era o fiinta timida, pudica, ciudata, cand vesela si glumeata,cand melancolica si cu privirea ratacita.

La varsta de 36 de ani, in plina glorie, se retrage pentru totdeaunaintr-o lume a misterului. Respingerea publicitatii ii face o si mai marereclama. Filmele ei au un loc aparte in istoria cinematografiei si suntconsiderate comori nepretuite ale celei de-a saptea arte.

Pana la sfarsitul vietii, Greta Garbo se ocupa de gradinarit. Isi petrecetot timpul printre flori si legume. In anul 1954, i se acorda un premiuOscar special pentru intreaga cariera. Isi scrie biografia in anul 1990,an in care, la 15 aprilie, paraseste scena vietii. Se stinge discret,la New York, la varsta de 84 de ani, dar ramane o mare stea a ecranului,care nu va apune niciodata.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • Yaron pe 2 Mar 2012, 11:49
  greta garbo divina ecranului

  Modestie si Decenta - azi...calitati disparute.

  2
  0

 • eu pe 18 Mar 2011, 19:35
  greseli

  cine a scris fratilor articolul asta .....sunt multe greseli de scriere......cu tot respectul pentru Greta Garbo corectati greselile

  0
  0

 • luiza pe 30 Apr 2010, 12:11
  greta

  o adevarata actrita nu ca stifturile de astazi ,trecute prin toate paturile ,din bun simt nu le numesc se stiu.GRETA GARBO 2 nu va mai fi niciodata,pacat.

  2
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod