Care este secretul Tinereţii fără bătrâneţe?

Interviu cu Izabela Pănescu, realizatoarea emisiunii Tinerete fara batranete de la Digi24 HD.

Este adepta unui stil de viaţă sănătos, a trecut, de doi ani, la dieta raw vegană, zîmbeşte mult şi vrea sa schimbe modalitatea in care românii privesc alimentaţia. Izabela Pănescu, realizatoarea emisiunii Tinerete fara batranete de la Digi24 HD, post Tv ce implineste, pe 1 martie, primii 2 ani de emisie, si care si-a propus ca in 2014 sa aduca informatia la putere,  ne-a vorbit despre cum sa traiesti sanatos in fiecare zi.

- După 2 ani de emisiune ai descoperit secretul „Tinereţii fără bătrâneţe”?

- Da, chiar pot spune că l-am descoperit! De fapt, l-am conştientizat, pentru că nu e deloc un secret. Să vă explic: în primul rând ştiţi foarte bine că atunci când spunem "tinereţe fără bătrâneţe" nu ne referim la a fi nemuritor, ci la a îmbătrâni frumos. Foarte mulţi prieteni îmi spun: "la ce stil de viaţă ai, o să trăieşti 200 de ani". Nu acesta este scopul meu, nu vreau neapărat să trăiesc mai mult, ci vreau ca atât cât trăiesc să fiu sănătoasa, să merg la medic doar pentru a-mi face analizele anuale, nu pentru probleme de sănătate. Şi mai vreau ca atunci când o să am copii să fiu un exemplu pentru ei şi implicit să aiba şi ei o viaţă frumoasă şi sănătoasă. Revenind la "secretul" tinereţii fără bătrâneţe, îmi aduc acum aminte de vorbele profesorului Constantin Ionescu Târgovişte: "mişcarea este aurul, alimentaţia argintul, iar medicamentele bronzul. Alegeţi voi ce medalie vreţi să câştigaţi!". Eu începusem să am un stil de viaţă sănătos dinainte de a realiza emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe", însă doar la capitolul alimentaţie. Renunţasem la absolut toate sucurile din comerţ, la carnea din supermarketuri sau restaurante, la zahăr, făinoase albe, fast food, semipreparate. Practic alimentaţia mea arată complet diferit faţă de cea din copilărie şi adolescenţă. În aceşti doi ani însă, am început să gătesc şi am "lucrat" mult la capitolul sport.

Eu nu am fost niciodată o fire sportivă, aşa că nu a fost uşor, dar am reuşit să mă educ şi acum fac mişcare aproape în fiecare zi. Şi mai importante decât alimentaţia şi mişcarea sunt, din punctul meu de vedere, gândirea, emoţiile, sentimentele noastre. Dacă mâncăm sănătos şi facem mişcare zilnic, dar suntem pesimişti, invidioşi, nemulţumiţi, nervoşi, nu înseamnă că avem un stil de viaţă sănătos. Foarte multe boli se declanşează tocmai pentru că avem conflicte nerezolvate fie cu persoane din jur, fie cu noi înşine ori pentru că de multe ori simţim emoţii negative în loc să facem loc celor pozitive. Datorită oamenilor pe care i-am întâlnit în aceşti doi ani şi pe care i-am prezentat şi în emisiune, am învăţat să fiu în fiecare zi recunoscătoare pentru ce am, am învăţat să apreciez oamenii aşa cum sunt, să nu îmi doresc să îi schimb, am învăţat să simt mai des emoţii pozitive: bucurie, răbdare, generozitate, recunostinţă, dragoste, speranţă, optimism, încredere. Am învăţat să vad un aspect pozitiv în orice situaţie, oricât de neplăcută ar părea. Cred că aceste trei aspecte, alimentaţia sănătoasă, mişcarea şi gândirea pozitivă, alături de analizele făcute anual, ne pot asigura o viaţă liniştită şi sănătoasă, o tinereţe fără bătrâneţe:)



- Ştiu că mănânci foarte sănătos, în ce constă meniul tău zilnic?
- Meniul meu zilnic cuprinde foarte multe legume şi fructe, atât gătite, cât şi crude, însă încerc ca în fiecare zi cel puţin jumătate din alimentaţia mea să cuprindă vegetale nepreparate termic. Şi să nu credeţi că asta înseamnă doar salate.Se pot face o mulţime de preparate fără foc. De exemplu weekendul trecut am făcut o pastă de morcovi extraordinară. Mie îmi plac morcovii, dar n-aş fi crezut niciodată că dacă ii dau pe răzătoare şi îi amestec cu usturoi, ulei de măsline şi sare va ieşi un preparat atât de gustos.

Chiar vă recomand să încercaţi. Întinsă pe pâine crocantă, această pastă de morcovi are un gust fenomenal. Tot la capitolul preparate fără foc mai fac budinci din seminţe de chia sau din tărâţe de psyllium, supe, pateuri, chifteluţe, lapte de migdale sau de cocos, sărmăluţe, roşii, ardei şi ciuperci umplute şi nu mai zic de dulciuri. Deserturile fără foc sunt delicioase şi se pregătesc foarte repede. Pe lângă preparatele fără foc mai gătesc tot felul de preparate cu mei, quinoa, orez integral, paste integrale cu legume, am făcut zilele trecute un drob vegetarian delicios, iar de două-trei ori pe săptămână mănânc şi carne sau ouă, dar numai de la părinţii mei, care locuiesc la ţară. Am mare noroc cu ei.

- Dacă ar fi să pledezi pentru un corp sănătos ce ai interzice din alimentaţie?
- Nu aş spune că aş interzice, pentru că nu cred într-o dietă strictă. Şi eu mai gust din preparate nesănătoase, dar gust, nu mănânc porţii întregi. Dacă mi se face poftă de cartofi prăjiţi mănânc unul şi gata. Dacă sunt la un grătar cu prietenii şi mi se face poftă de cârnaţi, gust dintr-un cârnat, chiar dacă este din comerţ. Pot spune însă că la început mi se făcea poftă destul de des de alimente nesănătoase, dar acum se întâmplă din ce în ce mai rar. Important este să gustăm sau dacă avem de ales din mai multe preparate să alegem răul cel mai mic. De exemplu vrei să mănânci o pizza, alege una cu legume. Dacă există şi opţiunea de blat din făină integrala e perfect. Aşadar, pentru a fi sănătoşi ar trebui să evităm zahărul alb (atenţie, se găseşte în foarte multe preparate, nu doar în cele dulci), făina albă şi toate preparatele din făină albă, sucurile carbogazoase şi aşa-zis naturale, produsele tip fast food, semipreparatele şi în general produsele care au o listă lungă de ingrediente.



- De ce raw vegan? Care este plusul acestei diete?

- Câştigi enzime, deci câştigi viaţă.

Enzimele sunt niste substanţe responsabile pentru toate funcţiile corpului, de la digestie până la producerea de energie sau eliminarea toxinelor. Odată cu trecerea anilor avem din ce în ce mai puţine în corp, dar putem suplimenta dacă mâncăm alimente nepreparate termic. La temperaturi de peste 40 de grade enzimele dispar complet din vegetale şi carne, iar o cantitate insuficientă de enzime duce la apariţia bolilor. Iată de ce e extrem de important să consumăm cât mai multe mâncăruri nepreparate termic.

- Care a fost cel mai interesant material pe care l-ai filmat pentru emisiune?
- În toamna anului trecut am fost în judeţul Cluj, la casa maestrului Dorel Vişan. Am făcut un material despre stilul său de viaţă, pentru că maestrul s-a vindecat de hepatita C şi de un chist la genunchi apărut în urma tratamentului cu interferon. De atunci şi-a schimbat stilul de viaţă, s-a mutat la ţară, are stupi, are grădină, are vie, în fiecare zi face exerciţii preluate din terapii orientale, face presopunctură, merge la pescuit. Pe scurt, trăieşte în armonie cu natura, ceea ce foarte mulţi dintre noi am uitat. Pe mine m-a impresionat şi m-a schimbat, pentru că mi-am dat seama cat suntem de superficiali. Trecem prin această viaţă fără să ne cunoaştem pe noi înşine. Iată un paragraf din interviu, care mie mi-a plăcut foarte mult: "Trebuie să spun unde este greşeala fundamentală a noastră şi de unde ne vin toate necazurile: nu intelegem ordinea lumii, ordinea Universului. Noi vedem numai la suprafaţă, vedem numai materia, dar în spatele materiei este energie şi în spatele energiei este conştiinţa, concept, sunt gândurile. Energia asta care se împrăştie în corpurile noastre îşi are rădăcina în gândurile noastre, în subconştientul nostru, nu în conştient."



- Ce vor vedea telespectatorii pe 2 martie, la "Tinereţe fără bătrâneţe"?
- Pentru că pe 1 martie Digi24 HD împlineşte primii 2 ani  am pregătit o ediţie specială, care va fi difuzată ca de obicei, duminica de la ora 13.30, deci pe 2 martie 1 martie este insa o zi speciala, ziua in care Digi24 da startul a patru campanii de anvergura - "Raport de tara", o dezbatere in mediul universitar; "Oameni", o campanie despre oamenii obisnuiti care, in situatii exceptionale, devin eroi; "1989:anul care a schimbat lumea" si "Romania furata", o ancheta jurnalistica al carei scop este sa raspunda la intrebarea "Cat s-a furat un Romania in ultimii 25 de ani?".  La “Tinerete fara batranete”, veţi vedea un reportaj despre serviciile medicale de urgenţă din Franţa şi din România.

Generalul Laurent Domanski, şeful Brigăzii de Pompieri din Paris, ne-a acordat un interviu în exclusivitate despre sistemul lor de urgenţă, dar şi despre schimbul de experienţă franco-român. O să îi cunoaşteţi şi pe cei doi medici români care în acest moment sunt la Paris şi participă la cursuri de instruire, dar şi la intervenţii. De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat, fondatorul SMURD, ne-a acordat un interviu din care aflăm cât de mult se aseamănă sistemul de urgenţă din România şi cel din Franţa, la ce capitole îl depăşeşte şi la ce capitole mai avem de învăţat. Invitatul în cadrul rubricii "Medicul de gardă" este dr. Mihaela Bilic, care ne va povesti ce a învăţat în ultimele luni la Paris, unde şi-a susţinut doctoratul. Practic vom vorbi despre cât de important este psihicul atunci când ţinem o cură de slăbire. Şi pentru că i-am obişnuit pe telespectatori cu materiale utile care conţin informaţii uşor de pus în practică, tot pe 2 martie veţi afla de ce sunt nesănătoase chipsurile şi cât de uşor puteţi face singuri chipsuri, nu doar din cartofi, ci şi din morcovi, sfeclă roşie sau mere.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod