Tipul de alimentatie si influenta asupra sanatatii

Multi adopta o dieta vegetarina din considerente spirituale, sau pentru simplu fapt ca o considera mai sanatoasa. Este insa intotdeauna cea mai sanatoasa optiune? Stii cum influenteaza tipul de alimentatie starea ta de sanatate?

Artrita
Risc crescut: consumatorii de carne

Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna care duce la aparitia inflamatiilor cronice in randul articulatiilor, tesuturilor din jurul articulatiilor si in cazul unor organe interne. Afectiunile autoimune apar cand tesuturile organismului sunt atacate din greseala de catre propriul sistem imunitar.

Consumul mare de carne rosie (mai mult de 5 portii pe saptamana) este unul dintre factorii de risc. Un studiu efectuat de Campania de Cercetari asupra Artritei a descoperit ca persoanele care consuma carne zilnic prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi de aceasta afectiune fata de cei care consuma carne mai putina. Cercetatorii, care au studiat obiceiurile alimentare a 25.000 de persoane, sunt de parere ca prezenta colagenului in carne provoaca raspunsul sistemului imunitar.
Un alt vinovat se banuie a fi continutul ridicat de fier. Fierul se acumuleaza in articulatii si afecteaza tesuturile.

Infertilitate
Risc crescut: vegetarienii

Unul din sase cupluri intampina probleme in incercarea de a avea un copil si, conform cercetarilor, de multe ori, dieta vegetariana are partea ei de vina.

Studiile efectuate pana in prezent au aratat ca un consum ridicat de soia (frecvent intalnit in alimentatia vegetarianilor datorita continutului bogat in proteine) poate afecta fertilitatea femeilor. Unul dintre aceste studii, condus de Colegiul King din Londra, a descoperit ca o substanta continuta de soia, numita genistein, ataca spermatozoizii.

Aceasta substanta este continuta de toate produsele de soia si, din acest motiv, specialistii le recomanda femeilor sa le evite in perioadele fertile, cand incearca sa ramana insarcinate.

Pietre la vezica biliara
Risc crescut: consumatorii de carne

Formarea pietrelor la vezica biliara este o afectiune dureroasa care, netratata, poate necesita indepartarea vezicii.
Una dintre posibilele cauze este cantitatea mare de grasime saturata din carne. Un studiu efectuat pe un grup de 45.000 de barbati a descoperit ca persoanele care consuma in mod frecvent carne prezinta un risc cu 18% mai mare sa sufere de aceasta afectiune, fata de cei care consuma mai multe legume si grasimi nesaturate.

Eroziune dentara
Risc crescut: vegetarienii

Eroziunea dentara apare in urma contactului dintilor cu acizii. Legumele si fructele sunt majoritatea acide, iar studiile efectuate au aratat ca vegetarienii sunt mai predispusi la astfel de probleme.

Specialistii de la Universitatea Dundee, Scotia, au descoperit ca diferitele metode de gatit pot creste aciditatea legumelor. Expunerea la temperaturi ridicate fac legumele mai acide, afectand mai mult dintii.

Alzheimer
Risc crescut: consumatorii de carne

Un studiu condus de universitatea din Columbia a descoperit ca persoanele cu probleme usoare de memorie prezinta un risc cu 48% mai mic de a suferi de dementa daca urmeaza o dieta saraca in carne.

Osteoporoza
Risc crescut: consumatorii de carne

In momentul de fata osteoporoza afecteaza aproximativ 50 de milioane de femei in lume.
La fiecare 30 de secunde, o persoana de pe teritoriul UE, sufera de o fractura osteoporotica iar incidenta acestei boli tinde sa se dubleze in urmatorii 25 de ani. Statisticile arata de asemenea ca in jur de 40% dintre femei si 15% dintre barbatii de varsta medie vor suferi o fractura osteoporotica in cursul vietii lor.

Conform Societatii Nationale de Osteoporoza, un consum ridicat de proteine animale provenit din carnea rosie afecteaza sanatatea oaselor.

Depresie
Risc crescut: vegetarienii

Deficienta de vitamina B12 (intalnita la vegetarieni) poate provoca probleme neurologice usoare, precum schimbari de dispozitie si depresie. Gasita in carne si produse lactate, aceasta vitamina este vitala pentru dezvoltarea celulara si functionarea sistemului nervos.


Sursa: DailyMail
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod