Invata sa respiri corect pentru a-ti mentine sanatatea si energia

Auzim din tot mai multe surse despre importanta unei respiratii corecte, adica ampla si regulata, pentru functionarea optima a organismului, echilibru, combaterea stresului si a anxietatii. Poate ca acest aspect iti pare minor, insa ar trebui sa stii ca, daca nu respiri corect, circulatia sangelui este mai lenta, ceea ce duce la o mai slaba oxigenare a organelor si a tesuturilor. Da, acesta ar fi un posibil raspuns la intrebarea "De ce ma simt atat de obosita, din moment ce ma odihnesc suficient si ma alimentez corect?".

Chiar daca iti vine greu sa crezi, respiratia corecta, controlata si profunda constituie o veritabila arma de lupta impotriva stresului cotidian, de care nu este nimeni scutit: te eliberezi de tensiunile acumulate, iti gestionezi mai eficient emotiile si acumulezi energie. Iar asta nu este totul.
Respiratia corecta actioneaza ca un adevarat medicament: remediaza durerile de spate si pozitiile vicioase ale coloanei, combate constipatia, oxigeneaza creierul, te ajuta sa iti redobandesti frumusetea si prospetimea tenului si favorizeaza secretia endorfinelor (produse la nivel cerebral si mai cunoscute sub denumirea de "hormonul fericirii"). Dupa cum vezi, numai avantaje... si nici o contraindicatie!

Cu toate acestea, a respira corect nu reprezinta un gest natural si reflex cum ar putea parea. Acest lucru se invata: inspiratia trebuie sa "plece" din stomac, urca spre piept si se ridica apoi intreaga diafragma. Pentru a te initia in tainele unele respiratii corecte, ar trebui sa incepi cu o serie de exercitii simple, inspirate din yoga. Pana atunci, iata doua exercitii pentru respiratie, care te vor ajuta sa castigi lupta cu stresul si emotiile negative.


Respiratie alternativa

Acest exercitiu poate fi efectuat indiferent unde te-ai afla, de fiecare data cand simti ca stresul si problemele care s-au acumulat sunt pe punctul de a te coplesi. Te vei linisti, iti vei regasi sangele rece si, pe langa aceasta, exercitiul mai are si alte avantaje: favorizeaza eliminarea toxinelor din organism si reechilibreaza fluxul energetic, printr-o mai buna oxigenare a creierului.

Cum sa procedezi

Apasa cu degetul nara dreapta si inspira lent numai prin nara stanga. Dupa aceea, compreseaza in acelasi mod nara stanga si expira numai prin nara dreapta. Alterneaza si respira astfel de zece ori pentru fiecare nara.

"Respiratia albinei

Exercitiul acesta este ideal pentru a-ti recapata fortele, a alunga emotiile negative si gandurile negre si, nu in ultimul rand, pentru reglarea tensiunii arteriale.


Cum sa procedezi

Incruciseaza picioarele si astupa-ti urechile, apoi inspira lent si profund. Expirand, intredeschide gura si incearca sa scoti un sunet asemanator bazaitului unei albine. Prelungeste expiratia cat mai mult timp posibil si repeta exercitiul de cinci ori, neuitand sa tii urechile astupate.

Patru miscari simple pentru combaterea stresului

Din pacate, ni se intampla din ce in ce mai des: ne enervam (de obicei, din lucruri marunte, care se aduna insa, "constiincios", zi de zi...), nu ne putem exterioriza, tensiunea se acumuleaza azi putin, maine mai mult... si, inevitabil, vine si momentul cand avem sentimentul ca explodam.

Cand ti se intampla acest lucru, incearca sa nu faci unul din cele doua gesturi mai mult sau mai putin reflexe: trantesti ceva sau, daca esti fumatoare, iti aprinzi o tigara. Iata cateva trucuri pe care le poti aplica oriunde si care te vor ajuta sa depasesti momentul fara a mai "bifa" inca o tigara pe ordinea de zi.


Strange buzele, inclesteaza dintii si incordeaza maxilarele timp de cateva secunde, apoi deschide gura larg si spune "aaaaa!".
Ridica umerii cat de mult poti, tinand bratele pe langa corp si apoi lasa-i cat mai jos, cu miscari lente. Repeta miscarea de cinci-sase ori.
Inspira adanc strangand pumnii si relaxeaza-te brusc, expirand. Repeta exercitiul incordand picioarele, apoi cu pumnii stransi si picioarele incordate simultan.
Cu miscari lente, indreapta coloana vertebrala. Inspira pe nas, umfland cat mai mult cutia toracica si expira lent pe gura, relaxandu-ti intregul corp. Repeta exercitiul de trei-patru ori.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ortansa martinovici pe 19 Ian 2013, 13:39
    respiratie corecta

    nu vreau si nu pot sa fac dizertatie pe aceasta tema,pot spune insa ca am gasit interesant acest articol,acum este bine ????

    0
    1

  • ortansa pe 6 Iul 2012, 20:31
    invata sa respiri corect pt a-ti mentine sanatatea

    un articol cu sfaturi bune de pus in practica

    4
    0

  • martinovici ortansa pe 18 Apr 2012, 16:35
    invata sa respiri corect

    cred ca este instructiv

    3
    0

  • Elena pe 4 Ian 2011, 14:32
    respiratie corecta

    Va multumesc la toty pentru tot dar vreau sa va spun ca ma simt mai bine orcum dar sunt zile care o iau de la capat:))dar

    4
    1

  • MixY pe 23 Nov 2010, 02:21
    respiratia corecta

    Totul e pe baza matii tele nu comanzi stay linistyta nu ai nimik Elena si plus dasta nu esty singuta fiecare avem momente grele trebuie doar sa vrei tu esty persoana care te poate ajuta esty cea mai importanta intradevar iti trebuie un psihoterapeut si vei invinge totul iti sp eu totul vine de la sine si faza cu bayatul ala uita sau intamplat cazuri si mai grave si cu prietenul tau rezolvati problema adik actualul pune cartyle pe fata ok ai grija de tine tine mine un lucru Iubestete:8

    5
    2

  • Elena pe 22 Nov 2010, 01:02
    respiratia corecta

    Buna la toata lumea Angelina ms mult pt sfaturi dar am uitat sa mentionez ca am avut o amintire neplacuta cu un baiat care ma facut de ras peste tot sti tu chestii de fete si ma afectat foarte rau a fost primul baiat sa intamplat de mult nu mai tin la el dar de faptul ca si-a batut joc ed mine nu pot uita si anumite persoane ma privesc si acum altfel cred ca deasta am eu si acum atacuri ed panica acum sunt cu un baiat care il iubesc ma iubeste dar are si el uneori crize de nervi dc nu stiu si imi vb urat dar mai am o problema cu acest baiat, varul lui ma batut ca eu las fi inselat pe varul lui si de la vb iesite de primul bayat si in acest moment el tot ma uraste si vrea sa ma bata nu vrea sa mai am tb cu prietenul meu dar eu tot am ramas cu el si nici familia lui nu ma place : cu familia nu nu prae sunt comunicativa nui iam sp de cand eram mika ce-am patit ed rusine si ca sunt si ei cn sunt nu am vrut so supar si poate ma dadea afar din casa. cred ca daia am am fost si amenintata de unchiul lui ca ma taie dar tot am stat cu el sti vb aia lumea e rea daca lam iubyt am stat cu el .Credeti ca de aceeia am aceste simptome: valuri de caltura, ameteli,sufocare,nervozitate,numi pot controla respiratia respir ap numai pe gura mult si prostca si cum as ofta daca este aglomerat mi se face rau simt ca numai am aer, si ametesc simt ca ma sufoc ce sda mai si tb sa cobor daca sunt singura si linistita numai am aceste simptome< parca nu ma mai regasesc eram o persoana vesela activa aveam toata energia din lume acum si pana la piata numai pot vb vine DAtimi un sfat complet si bun Multumesc:*

    4
    2

  • ela pe 24 Iul 2010, 13:51
    acupunctura ma ajuta

    pentru Elena si Raluca, va spun ca nu sunteti singure cu aceasta problema- respiratia dereglata. Eu am fost la toti medicii, credeam k am ceva bolnav, dar tot era pe fond nervos. cu toate acestea, nu am gasita jutor in pastilele de linistire date de neurolog. Raspunsul a fost acupunctura si exercitiile de respiratie. pentru mai multe detalii angelinna_elena (yahoo id).

    4
    3

  • Elena pe 27 Iun 2010, 02:22
    nu respir cum trebuie

    in prymul rand as putea spune ca e un tic si chiar nu respir cum trebuie ce ar trebui sa fac?si nu am nimik din punct de evdre medical mi sa spus sa ca sunt ipohondra sa ma dul la psihoterapie relaxara masaje si multe altele dar eu ma sperii din orce nu stiu de ce ca nu am avut un eneniment nefericit din fericirepwp:*

    5
    1

  • maria pe 24 Iun 2010, 10:22
    ...

    foarte interesant...

    2
    2

  • madalina faur pe 18 Mar 2010, 12:52
    raspuns pentru atacurile de panica

    sunt cam 2 milioane deromani care sufera de anxietate si atacuri de panica. nu dispera, exista remediu. si eu am suferit de asa ceva 8 ani de zile. trebuie sa gasesti sursa acestor atacuri si sa iti creezi uj ritual zilnic de relaxare care dureaza 10 min, care consta in relaxarea corpului din talpi pana in crestetul capului. zi cu voce tare dar calma: degetele de la picioare se destind,...,muschii fetei se destind). apoi zi de 10 ori: sunt calma si linistita, sunt din ce in ce mai calma si linistita. si citeste carte :Puterea gandirii pozitive, de V. N. Peale( o gasesti pe net), o sa te invete o multime de chestii pe care sa le faci ca sa nu mai apara anxietatea. Atentie: trebuie sa perseverezi cu exercitiile o perioada indelungata!

    4
    1

  • grindeanu raluca pe 5 Dec 2008, 20:12
    respiratia corecta

    de un an de zile trag aeru in plamani cand nu pot ceea ce este normal fac atac de panica...respiratia trebuie controlata ? merg la pshiholog fac exercitii de respiratie in unele zile ma simt bine in altele nu...ce sa fac ? sunt disperata..din punct de vedere organic nu mai am nimic ce sa fac ?

    8
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod