Tir cu arcul - pentru copiii inteligenti

Un sport perfect pentru micul Robin Hood
Exista vreun copil care nu s-a jucat vreodata de-a indienii, haiducii sau Robin Hood? Imi este greu sa cred asta. Trasul cu arcul reprezinta o atractie naturala pentru orice prichindel, fiind un joc al rabdarii si al fortei.

Trasul cu sageata este preferat atat de fetite cat si de baieti, pentru ca este ca o aventura care merge drept la "tinta", in inima micului arcas.

Constantin Caliman 5 dan de la Chelsea Club Bucuresti spune ca "tirul cu arcul este practicat ca o metoda de dezvoltare psihica, morala si spirituala. Nu exista o varsta limita, dar multi antrenori au constatat ca varsta sensibila este sub 10 ani. Copiii mai mici de 10 ani se lupta uneori fizic sa cotroleze arcul, iar cei sub sapte ani nu inteleg adesea instructiunile de siguranta".

"Prichindeii care continua sa practice acest sport isi dezvolta, de-a lungul timpului, o buna auto-disciplina, capacitatea de concentrare, mobilizarea atentiei pe problemele importante etc.
Competitia exista atat cu sine insusi cat si cu cei de pe aceeasi linie de tragere, care tintesc in aceeasi directie cu el si nu impotriva lui"
, declara Dan Teodorov de la CS Aikido Eforie, Sectia de Tir cu Arcul.

Interesant este faptul ca si tu poti participa, alaturi de micutul tau, la aceasta activitate, pentru ca unele cluburi chiar incurajeaza acest gen de activitate. "In felul acesta, parintii inteleg mai bine ce presupune acest sport, atat din punct de vedere al desfasurarii lui, cat si al pregatirii, intretinerii si utilizarii arcului si accesoriilor acestuia", adauga Dan Teodorov.

Echipament


In general, arcurile, sagetile, tintele, protectiile si tolbele sunt asigurate de catre club, iar obligatia copiilor este de a se prezenta intr-o tinuta sportiva adecvata, pantofi sport si manusi de protectie. In cazul in care micutul isi doreste un arc personal, achizitionarea lui este posibila si poate fi ajutat in acest sens chiar de instructorii clubului la care activeaza.
 
"Tirul cu arcul este un sport tehnic, iar intr-un concurs calitatea echipamentului conteaza foarte mult si face de cele mai multe ori diferenta intre arcasi cu nivel de experienta similar.
Daca pentru un arc de club (cu accesorii, protectii si sageti) sunt suficienti cam 100 euro, pentru un arc de competitie complet, costul mediu al echipamentului este de 500 euro, putand ajunge usor si la 3000 de euro in cazul echipamentului performant"
, spune Dan Teodorov de la CS Aikido Eforie.

In Romania (alaturi doar de Serbia, din toata Europa) arcul este considerat o arma neletala si trebuie intregistrat la Politie. De aceea tirul cu arcul, conform reglementarilor in vigoare, poate fi practicat doar in locuri special amenajate si sub supravegherea unor antrenori si instructori ai Federatiei Romane de Tir cu Arcul (FRTA).

"Acest fapt are si o parte pozitiva, pentru ca micutii sunt continuu sub supraveghere, invata sa se supuna unor reguli stricte de desfasurare a activitatii, asumate constient. Nimeni nu poate participa la sedintele de tragere daca nu si-a insusit temeinic Regulile de Siguranta ale clubului.
Este bine de stiut ca Tirul cu Arcul este unul dintre cele mai sigure sporturi actuale si de departe cu cele mai putine accidente decat fotbalul sau baschetul"
, concluzioneaza Dan Teodorov.

Tirul cu arcul este unul din putinele sporturi care poate fi practicat la nivel de performanta de copii cu handicap locomotor. Din carucior se poate trage la fel de bine si cu tot atat succes ca si din picioare. Si exista studii care scot in evidenta faptul ca sub supraveghere medicala, acest sport poate fi benefic pentru cei cu afectiuni ale inimii.

Iata cateva cluburi unde copiii pot practica tir cu arcul:


CS Aikido Eforie, Sectia de Tir cu Arcul, Constanta
www.tircuarcul.eu,
Telefon: 0721 062 545

CS Besta, Sectia de Tir cu Arcul, Bucuresti
www.besta.ro
Telefon: 0722 473 051

CS Kinetik (se adreseaza exclusiv copiilor si juniorilor)
www.kinetikclub.ro
Telefon: 0744 651 213

CSS Radauti
www.css-radauti.ro
Telefon: 0722 655 938


CSM Iasi
Telefon: 0745 366 448

CS Cetatea Risnov
www.tircuarculrasnov.ro
Telefon: 0728 583 106    

CS Redpoint, Oradea  
www.tircuarculoradea.ro

Credit foto: In plin concurs, Mircea Teodorescu, 12 ani, de la CS Aikido Eforie, care detine cel mai bun record national la compound, copii.

Un articol de Nicoleta Tarantus

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • elenush05 pe 11 Mai 2010, 09:09
    Echipament...

    Probabil,daca ar fi mai ieftin,si-ar permite un parinte sa isi inscrie copilul intr-un asemenea club.sau trebuie sa ai salariu de parlamentar...

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod