Echitatie sau sport la trap

Pentru copiii indragostiti de natura si animale
Este un sport nobil pe care copilul tau nu il poate practica in oras. Insa, putin aer curat, o plimbare in natura pe spatele unui animal atat de frumos il va face pe micutul tau sa se simta extraordinar.

De ce iubesc copiii caii? De unde provine aceasta atractie? Datorita puterii si libertatii acestui animal? Este posibil. Sau poate fi pura distractie de a avea un prieten mai inalt cu un metru... Sunt o multitudine de motive pentru care copiii sunt atrasi de cai si exista destul de multe atuuri pentru care ar trebui sa il introduci pe micutul tau in lumea fantastica a acestor animale desprinse din basme.

Copiii pot merge la trap usor la varste mai mici de sapte ani, dar incepand cu opt ani, acestia pot incerca mai multe (trap rapid, galop etc.). Pentru inceput, doua-trei sedinte pe saptamana, a cate 30 de minute fiecare, sunt mai mult decat suficiente.
In cluburile profesioniste exista si ponei, iar prichindeii de patru-cinci anisori se pot imprieteni rapid cu acestia si ii pot calari fara teama.  
 

Beneficii


Stiai ca acest sport este potrivit si pentru copiii care au mici probleme de echilibru si coordonare? Echitatia ii face pe copii mai activi si ii ajuta sa dezvolte increderea si simtul libertatii.  

Caii sunt animale incredibile pentru ca au puterea de a simti cand copiii au nevoi speciale, incearca sa se adapteze si sa le vina in ajutor. Acesti giganti gentili pot fi considerati terapeuti excelenti, avand abilitatea de a-i ajuta pe copiii cu dizabilitati, retard mintal sau probleme de invatare. Ii ajuta pe acestia sa dezvolte iscusinta de a asculta, de a avea o atentie distributiva si de a comunica: caii sunt animale care pot vindeca atat emotional, cat si fizic. Stiai ca daca micutului calaret ii este teama, calul simte acest lucru? Interesant este si faptul ca acest animal grandios isi intelege partenerul si stie foarte bine cand acesta il lauda...

Constantin Chesculescu de la Riding Adventures Transylvania, care a infiintat "Scoala englezeasca de calarie", ne spune ca "alegerea calului nu se face la intamplare.

Potrivirea dintre cal si viitorul calaret trebuie asistata de catre instructor, fiind primordiala siguranta 'ucenicului'. Urmeaza 'imprietenirea', care este esentiala. Primul contact trebuie intermediat de instructor, care cunoaste obiceiurile calului, sensibilitatile lui si stie cum poate fi atras de partea viitorului calaret".

A calari un cal se poate aseamana cu inotul alaturi de delfini. "Zona creierului uman responsabila cu emotiile, senzatiile, simturile, asa-numitul creier limbic, intra in comunicare directa cu calul, cei doi se afla pe aceeasi frecventa si gandesc la fel. Asta inseamna ca daca petreci mai mult timp alaturi de cal, te redresezi emotional, te echilibrezi, te calmezi", ne mai spune instructorul Chesculescu. Este importanta interactiunea cu mintea lui, nu doar cu corpul.

Din pacate, micutii cu afectiuni ale coloanei nu se pot sui pe cal, in rest, toti ceilalti au liber sa vada lumea de pe gigantul patruped.


Echipament


Pentru inceput, copilul tau nu are nevoie de un anumit echipament: pantaloni comozi, o pereche de cizme lungi si o cascheta sunt de ajuns.

In timp insa, daca va dori sa performeze, va avea nevoie de pantaloni speciali (50 ron), cizme de calarie (100 ron), cascheta, care este obligatorie (200 ron), manusi (50 ron), cravasa (10-50 ron).

Este un sport costisitor, dar merita.

Iata cateva cluburi unde copiii pot practica echitatia:


Riding Adventures Transylvania
Country Club "La Mesteceni"
Str. Principala nr. 1, Rahau - Sebes, jud. Alba
Telefon: +40 258 732.788, +40 258 735.776, +40 744 783.150
E-mail: sales@rapel.biz

Hipocan Corbeanca
DJ 101, nr.68, Comuna Corbeanca, jud. Ilfov
Persoane de contact: Constantin Pasarin (telefon: 0741.100.214), Francisc Petrovici (telefon: 0742.150.419)
E-mail:contact@hipocan.ro

Arkadia Horse
Str.Al.Ioan Cuza, Sat.Ciofliceni, Com.Snagov-Ilfov
Telefon: 0722 243 227

Ecvestra Mogosoaia

Comuna Mogosoaia, Jud. Ilfov
Telefon: 0723.571.522, 211.52.74


Parcul Vacaresti - Bucuresti

Palatul Copiilor


Tracus Transilvania

Sos. Bucuresti-Ploiesti, la Otopeni intre Metro si Prisma
Telefon: 0724 695 012

Pentru mai multe informatii, poti accesa Fedaratia Ecvestra Romana.

 

Un articol de Nicoleta Tarantus

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Miruna pe 28 Iul 2010, 12:59
    Interesant...

    Buna ziua!Ma numesc Miruna si am 10 ani este extrem de interesant acest articol...Acest sport nobil care este destul de costistor si te gandesti uneori ca arunci banii degeaba si uneori chiar nu-ti vine sa-i cheltui...eu am niste parinti intelegatori si din aceste circumstante eu ma duc in fiecare zi la calarie la Hipic Club-Tulcea-langa liceul agricol...Caii sunt niste animale minunate si intelegatoare...momentan eu sar obstacole mici si galopez la coarda...inca nu sunt experta dar vises asta. Uneori ma gandesc ca as dorii sa am un cal propriu dar parintii mei nu prea mai isi permit asta...mai ales ca este timp de criza.Si asa au cheltuit destui bani pentru mine.Asa...Apreciez acesti oameni care adora animalele acestea.Mereu am impresia ca sunt tristi...dar asa arata ochii lui mereu chiar daca sut fericiti ori nu.Dupa cum ai scris in acest topic..chiar te ajuta sa-ti mentii echilibrul pantru ca in galop trebuie sa stai in pozitia de echilibru,te ajuta sa comunici si sa iubesti,sa ai curaj si ambitie,iubire si relaxare!Prima data cand am fost ziceam "Mama!! sunt asa de mari caii acestia!"Pentru ca la mine in oras vedeam cai pitici si de caruta...pentru ca clubul este pe la marginea orasului.Iubesc aceste animale nobile si incerc sa la inteleg dupa sentimente...sunt niste animale superbe si inteligente...si le admir extrem de mult.Tot ceea ce ai spus este foarte adevarat!Bravo!

    1
    0

  • mona pe 28 Apr 2010, 09:34
    felicitari pentru articol

    Buna ziua, ma bucur tare mult sa citesc despre asaceva.La noi in tara daca nu faci fotbal nu faci sport.Am un pusti care practica acest sport si aveti mare dreptate, bineinteles a avut parte si de un antrenor pentru care cel mai important lucru a fost sa-l invete sa-si iubeasca partenerul.Si acum il mai aud strigand din cand in cand "Mangaie calul,... ca-i pe gratis". Ii salut din Timisoara pe toti iubitorii acestor nobile animale.

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod