Mastino Napoletano - un sentimental incurabil

Mastino Napoletano este o rasa italiana antica, raspandita nu numai in Europa, ci si in Statele Unite, iar in ultima vreme si in Asia. Forta caracteristica a acestui caine...
Mastino Napoletano este o rasa italiana antica, raspandita nu numai in Europa, ci si in Statele Unite, iar in ultima vreme si in Asia. Forta caracteristica a acestui caine emana prin fiecare por al corpului sau puternic si robust.

Caracterul, niciodata duplicitar, imbina curajul nemasurat cu o afectiune fara egal, care face din acest molos sculptural cu inima de legionar roman un sentimental incurabil. Pe acest urias, care duce la extrem dragostea pentru stapan si familia sa, ori il indragesti enorm ori nu-ti place deloc. Nu exista cale de mijloc.

Caine selectionat initial pentru lupte, foarte apreciat pentru rolul avut in razboaiele purtate de romani, este calm, dar la nevoie intervine decis si plin de curaj in apararea stapanului si a teritoriului. Prin definitie, este capul de serie al cainilor de paza si protectie pe suprafata mica si medie.

Selectia realizata pentru atingerea unor obiective precise a dus la schimbari majore in cadrul rasei, astfel incat, in prezent, aceasta este destul de diferita de tipicul si utilizarea celei antice.


Interventiile crescatorilor au necesitat un control atent si o aprofundare continua a cunostintelor despre rasa, in scopul trecerii de la un caine care lupta in razboaie, pazea vitele sau insotea comerciantii pe drumurile periculoase, la un gigant afectuos care sa-si pastreze caracterul si sa se adapteze la schimbarea radicala a societatii civile, cu toate noutatile ei referitoare la ambient, hrana, expozitii, transport.

Scurt istoric

Istoria rasei Mastino Napoletano este strans legata de cea a molosului antic. De-a lungul timpului, oameni si caini au strabatut impreuna perioade de cucerire si dominare, splendoare si decadenta, infrangere si glorie. Impreuna la razboi si la vanatoare, in vilele patriciene, in suburbiile sau in arenele romane, fiecare experienta traita a mai adaugat parca un rid pe botul acestui caine magnific, martor fidel al istoriei umane.

Odinioara, la poalele Muntilor Himalaya traiau molosoizi de talie mare, companioni ai caravanelor si, in acelasi timp, paznici ai manastirilor budiste.
Acest tip de caine luptator, imens, fantastic, dupa cum il descriu calatorii acelor vremuri, a lasat o amprenta de netagaduit, fiind considerat stramosul tuturor cainilor mari si ascendentul direct al molosilor assiro-babilonieni reprezentati la Nabeth.

Asemanator, din punctul de vedere al osaturii, cu un leu, parintele molosilor din Epir - cei mai puternici din lume - a fost antrenat sa lupte pentru a fi folosit in razboaiele de cucerire a Macedoniei.

O data cu inceperea expansiunii Romei, uriasul impunator, transformat intre timp intr-o masina perfecta de lupta, se regaseste defiland alaturi de centurionii imperiului. Cand Cezar a intrat in Brittania (anul 55 I.C.), soldatii romani au fost intampinati de molosii celtilor. Fiind impresionat de muscatura si de caracterul combativ al acestor caini, imparatul a decis sa ia cu el la Roma cateva exemplare pentru luptele din arene.

Prin intermediul fenicienilor, popor de comercianti, molosii de Epir ajung si in bazinul Mediteranean.
Mai apoi, conchistadorii regilor Spaniei sunt insotiti, conform marturiilor scrise, de un molos compact si cu capul imens.

Probabil ca in urma unor incrucisari intre molosii descrisi a rezultat Mastino Napoletano, caine crescut initial in vilele patricienilor care locuiau de-a lungul coastei sudice ale peninsulei italice. O data cu extinderea dominarii romane, rasa patrunde si in alte regiuni din sudul Europei, iar, mai tarziu, in Franta si in Spania.

"Perro de presa", cum este denumit Mastino, apare pe un medalion de la 1625, aceasta infatisare fiind punctul de plecare in prefigurarea rasei actuale. Capul tipic, latimea craniului si a botului, forta muscaturii si utilitatea acestui caine au facut ca el sa fie adoptat de catre nobilii vremii, dovada stand numeroasele reprezentari statuare.

In timp, s-au putut constata transformarile suferite de rasa, actualmente Mastino fiind un caine care are drept caracteristici principale capul mare, osatura puternica si corpul acoperit cu piele abundenta, ce formeaza falduri mari in jurul gatului.


Din punctul de vedere al caracterului, profesorul Tecce il descrie, in anul 1897, ca pe un arsenal de forta ce poate fi utilizat la vanatoare, in lupta cu animale mari si feroce, dar si la apararea turmelor de vite. El afirma ca Mastino isi manifesta intotdeauna afectiunea fata de stapan, iar cand acesta ordona, cainele ataca si sfasie totul intr-o clipita. Astfel ca, la Napoli, acest caine era insotitorul mafiotilor care, prin antrenament, eliminau orice urma de inocenta a animalului.

Primul Razboi Mondial, precum si criza economica ce a urmat au condus la decimarea rasei, in viata ramanand foarte putine exemplare. In aceste conditii, un rol important ii revine lui Piero Scanziani, cel care, intuind potentialul si tipicitatea inconfundabila ale rasei, face primii pasi pentru oficializarea acesteia.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionut pe 25 Mai 2023, 00:38
    singurul la subiect

    Cred a e tardiv comentaril meu. am avut o pereche de mastino, acum am acanne corso. singura lor problema e ca nu duc mai mult de 10 ani, masculul a murit la 8, femela la 10. sunt superbi. dar dupa cum am vazut in arrticol daaaa.... trebuie sa socializeze cu mizeriile de caini care sar la ei. ai mei dormeau cu pisicile, si pasteau cu caprele :))). 2. cupii erau la 6 ani dar cand se jucau ii dadeau cu roatele in sus, am fost muscat, mana rupta, pentru ca am tipat la fimea si m-am dus sa o ridic din noroi. acum in belgia are urmas de la Kira, dac sunteti sensibili nu luati rasa asta doare tare despartirea. e mult prea repede. nu in romania. nu ai parte de incinerare... si eu am sapat in curte .... handicapat langa poarta. kira staga demon dreapta. superbi. Raman pe pisici. mor inaintea lor

    0
    0

  • Andra pe 17 Mai 2014, 09:43
    A

    Foarte impresionant articolul . Foarte curand doresc sa cumpar un asemenea caine. Este superb iar comportamentul lui este grozav . Multumesc pentru postare,foarte utila.

    1
    0

  • Ovidiu pe 31 Aug 2012, 01:12
    Mastino Napoletano

    Ma intereseaza sa cumpar un pui.Eu traiesc acum in Cipru si vreau sa imi cumpar, dar aici nu am gasit. Vreau sa cumpar unul, si as dori unde as gasi unul si ca ma costa cu toate taxele. Multumesc.

    0
    1

  • DANA pe 9 Feb 2010, 09:00
    MASTINO NAPOLETANO

    INTR-ADEVAR ESTE O RASA MINUNATA CARE OFERA MULTE SATISFACTII STAPANILOR NU STIU CE SA ZIC EU AM UN PIKINEZ DAR CULOAREA SI ASPECTUL RASEI MASTINO ESTE DE NEDESCRIS PACAT CA NU ESTE SI CAINE DE TALIE MICA MASTINO CRED CA ATUNCI TOTI IUBITORII RASEI SIAR ACHIZITIONA UNUL MINUNAT CE POT SA MAI ZIC O RASA DOCILA DAR IMPREVIZIBILA TARE....CU STRAINII NU MIAS DORI SA INTRU INTR-O CURTE SI SA MA TREZESC CU **URIASUL BLAND** PE LA SPATE SIGUR M-AS SPERIA

    1
    0

  • andra pe 15 Dec 2009, 01:29
    cumpar urgent pui de mastino napoletano

    Persoana serioasa cumpar urgent un pui de mastino napoletano fara urechi cupate daca se poate nu conteaza daca este femela sau mascul dar sa fie rasa pura si tin sa specific ca nu tin ca puiul sa aibe pedigree sau microcip sau alte mici detalii..astept oferte serioase pe adresa mea de mail sau yahoo messenger your_angels88@yahoo.com Ofer maxim 200euro.

    0
    0

  • Iulia pe 6 Sep 2008, 22:19
    Mastino Napoletano

    Rares,nu, aia e doar o poza modificata in fotoshop. Maxculii pot ajunge prin exceptie si suferind de obezitate la 120 kg. In medie, un mascul cantareste 60-70 kg si o femela 50 - 60. Gabriel, Alexandra depinde cat sunteti dispusi sa platiti. Daca va tine buzunarul, pentru un caine din canisa din afara, cu parinti campioni, veti plati circa 3500 euro. La noi nu stiu care sunt preturile exact. Candva singura canisa autorizata era cea a domnului Ivan din Bucuresti, dar o vreme s-a retras. Nu stiu daca mai are sau nu pui la vanzare. Asta pentru puii cu pedigree,evident. Eu am o femela de Mastino, dar din pacate stapanii mamei ei nu s-au deranjat sa faca pedigree puilor. Asa ca nici ea nu are, deocamdata. O voi duce la concursuri in urmatorii ani si va fi si ea "in rand cu lumea" :) Trebuie sa mai intelegeti ca mastino nu e o rasa "ieftina". Da, sunt absolut superbi, loiali, o inima mai mare nu am vazut la alte rase. Dar necesita hrana de calitate si f multa, lunar doar pe mancare veti chieltui 5 milioane minim, are nevoie de spatiu, nu e in nici un caz caine de apartament. Nu va sfatuiesc sa va luati pui fara pedigree, nu pentru ca e un moft, ci pentru ca poate avea de exemplu displazie de sold sau alte boli ereditare necontrolate prin inmultiri haotice. Pentru detalii legate de rase si crescatori, va recomand cu caldura forumul de pe Dac Moloss Club http://www.molossclub.com/forum/viewforum.php?f=12&sid=226580ae91c10db7a5d145db6a4efc27 Succes!

    1
    0

  • enache alexadra pe 5 Aug 2008, 13:15
    mastino napoletano

    buna ziua Va rog foarte mult sa ma indrumati undeva de unde as putea procura un pui de Mastino. Am tot cautat si intrebat impreuna cu sotul meu, dar nu am gasit decat oferte unde puiutul este adus din strainatate pe baza de comanda. Noi suntem dispusi sa ne deplasam si in afara tarii, numai sa fim noi cel care il vedem, alegem si il indragim din prima clipa, nu vrem sa ne fie livrat ca pe un ''orice'' fara importanta. Nu conteaza de unde il cumparam, poate sa fie din tara sau strainatate, important pentru noi este sa fim prezenti cand familia noastra isi va alege noul membru, pentru ca am uitat sa mentionez, suntem mandrii si fericitii parinti adoptivi ai unei superbe Cane Corso in varsta de doi ani. Va multumesc anticipat! Alexandra

    0
    0

  • Berbec Gabriel pe 18 Iun 2008, 19:18
    buna

    vreau sa im cumpar si eu un asemenea caine dar nu gasesc mai pe nici unde , daca stiti de pe unde sa imi cumpar astetpt raspuns

    0
    1

  • Rares pe 27 Apr 2008, 00:03
    Mastino Napoletano

    Este adevarat ca acest caine creste cat in cal ? aproximatix ...?astept raspuns Multumesc

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod