Cum ingrijesti un perus?

Este dragalas, iti face ziua mai frumoasa ori de cate ori te uiti la el, penajul multicolor este o incantare pentru ochii tai, toata ziua ai sta in preajma lui, dar trebuie sa te gandesti ca micutul perus din colivie nu este un simplu obiect de decor, ci este o fiinta care are nevoie de multa atentie.

Este dragalas, iti face ziua mai frumoasa ori de cate ori te uiti la el, penajul multicolor este o incantare pentru ochii tai, toata ziua ai sta in preajma lui, dar trebuie sa te gandesti ca micutul perus din colivie nu este un simplu obiect de decor, ci este o fiinta care are nevoie de multa atentie.

Cu siguranta, iti va fi mult mai usor sa te descurci cu micuta pasare, daca ai experienta ingrijirii unui copilas. Asa cum se intampla si cu puiul de om, si perusul trebuie sa-ti castige increderea, are nevoie de siguranta si confort. Cu cat este mai mic, cu atat veti relationa mai usor.

Timpul 

Asa cum aminteam mai sus, noul membru al familiei tale simte nevoia sa petreci cat mai mult timp cu el. Nu este suficient sa aiba o colivie spatioasa si cea mai buna mancare din cate exista pe piata, atentia ta este esentiala.



Intr-o viata agitata ca cea pe care o traim acum, in care job-ul si treburile de zi cu zi iti ocupa foarte mult timp, micul perus trebuie sa-si castige un loc de cinste, fiind obligatoriu sa-ti gasesti cateva minute pe zi pe care sa i le dedici. Daca nu reusesti, atunci acesta nu este animalul de companie potrivit pentru tine.

Respectul

Ca in orice relatie, respectul este esential. Ca sa ajungi la performanta de a fi respectata de micutul perus, trebuie sa-i dai suficienta atentie si libertate. Primul pas din acest drum lung este acela de a vorbi in permanenta cu el.

El trebuie sa se obisnuiasca cu tine, cu mana ta, pentru ca spre finalul acestui drum de cunoastere sa fie suficient de increzator in tine incat sa ti se aseze pe mana.

Increderea

Fie ca-ti doresti sa-l inveti sa vorbeasca sau numai sa ti-l apropii, asa cum mentionam mai sus, important este sa-i vorbesti foarte mult.

Asemenea unui copilas, perusul trebuie sa-ti cunoasca vocea, chiar daca, de cele mai multe ori, nu intelege ce-i spui sau chiar nu-l intereseaza ce fel de mancare ai preparat sau ce bluza ti-ai mai cumparat...

Daca ai parcurs toti acesti pasi si micul companion nu pare sa-ti raspunda, trebuie sa iei in considerare personalitatea lui.

De foarte multe ori, se intampla ca micuta pasare sa se fi nascut cu o predispozitie spre tipat, muscat si sa nu fie capabila sa socializeze.

In acest caz, trebuie sa iei in calcul faptul ca, in ciuda tuturor straduintelor tale, s-ar putea ca el sa nu poate fi strunit. Ca sa te asiguri ca lucrurile sunt in ordine, poti face si o vizita la medicul veterinar. El este singurul care-ti poate spune cu certitudine daca perusul este bolnav sau daca nu este capabil sa relationeze cu oamenii.

Ca un sfat, inainte de a-ti achizitiona un astfel de animal de companie, este bine sa ceri informatii despre el persoanei de la care urmeaza sa-l iei. Astfel iti va fi mai usor sa descoperi daca este potrivit pentru tine sa ai o pasare in casa.

Poti sa-l intrebi diverse lucruri, de la ce mananca, unde ii place sa stea, pana la modul in care se poarta cu cei din jur: daca perusul este agresiv sau, din contra, daca este calm si prietenos.

Ideal pentru psihicul micii vietuitoare este sa nu se simta singura. Daca te limitezi la un singur perus, atunci cand esti plecata de acasa, tine cont de urmatoarele lucruri:

  • Plaseaza-i colivia intr-o camera in care sunt multe persoane, pentru a auzi intotdeauna zgomot in jurul lui;
  • Daca stai singura, iar in lipsa ta nu trece nimeni pe la tine pe acasa, pune-l langa televizor si lasa aparatul sa mearga.

Pentru mai multe informatii despre modul de viata al perusului si atentiile de care are nevoie poti accesa site-ul Pinkcanary.com.
 

Comentariile 1-50 din 94

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Adina pe 9 Mar 2015, 13:56
    Kiki

    Heii! Am primit un perus de vreo 2 zile si nu se atinge de mancare si apa !! Ce sa fac in cazul acesta ??

    4
    0

  • casiana pe 10 Feb 2015, 19:15
    perusii mei

    Bauna!!amsi eu o pereche de perusi de vrio luna,iar baiatul a chelit deasupra nasului de trebuie sa ii fac??si la amandoi le car multe pene sa fie vrio problema????

    1
    0

  • vlasie george bogdan pe 21 Nov 2014, 10:28
    papagal companie

    am pus mana pe coada si are o mica rana s a smucit are ceva si e mereu cu penele umflate cand doarme doarme cu ciocul bagat in pene

    0
    2

  • Luiza pe 7 Iun 2014, 09:17
    Coco este bolnavior

    Perusul meu Coco este bolnavior.Doarme jos pe tava coliviei,e trist si nu mai canta,dar sta si cu penajul mereu umflat.Daca stiti un remediu facut acasa,m-as bucura foarte tare,pt ca nu am gasit nici un vet. pe unde stau eu. Va multumesc!

    8
    1

  • gheorghe pe 19 Aug 2013, 11:12
    nu pot dresa papagalul

    va rog frumos sa imi spuneti cum sa dresez un papagal perus dacA doriti sa ma ajutati sunati la numarul de casa 023764574

    7
    0

  • ilie pe 28 Iul 2013, 15:22
    papagalu

    eu am o pereche de perus,de vro 4 ani.mia facut odata pui,dar dupa aceia,face oua dar pui un mai face.nustu de ce.Cine poate sami dea si mie niste relatii.Astept si va multumesc

    0
    0

  • andrei pe 23 Iul 2013, 12:50
    perusul

    am un perus pe nume paco care cand ma duc spre el se sperie l-am cumparat akum doua saptamani cu fac sa se obisnuiasca cu mine

    0
    0

  • diana pe 13 Apr 2013, 15:11
    mesaj pentru malina

    draga malina esti sigura ca papagali tai sunt de aceiasi varsta? daca cumva fetita este mai mare este logic ca il bate pa baiat si nu o sa il accepte! mai bine separai! daca o sa iei o alta pereche fetei asigurate ca este de aceiasi varsta ca daca iei un baiat mai mare este posibil ca baiatul sa iti omoare fata! perechile de perusi trebuie obligatoriu sa aiva aceiasi varsta daca vrei sa se inteleaga sau chiar mai mult sa se imperecheze!

    5
    3

  • Marius pe 30 Oct 2012, 20:07
    dc isi tine ochii inchisi si stranuta???va rog ajutatima cat mai rpd

    Salz am 2 perusi fata si baiat...dar baiatul isi tot inchide ochii si ma ingrijoreaza mai si tuseste si femele tuseste...va rog spunetimi e ceva grav?

    5
    1

  • mihai pe 27 Sep 2012, 10:22
    Cad penele la perusi

    Am si eu o intrebare?Ce sa le dau la perusi mei sa nu le mai cada penele ,le cad foarte multe pene.

    10
    6

  • malina pe 27 Iun 2012, 14:20
    perusii mei

    Buna! As dori sa ma ajutati cu ceva daca se poate : si eu am doi perusi ,un baiat si o fata,dar femela,tot il bate pe mascul si nu stiu de ce.Chiar daca fetita il tot bate pe baiat el nu o bate nici odata. Daca stiti de ce tot fetita il bate pe mascul , va rog ,raspundeti mi si ajutati-ma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!V-as multumi din tot sufletul daca mi-ati raspunde !

    16
    1

  • renata pe 29 Mai 2012, 22:41
    papagalul meu are ciocul deformat

    salut papagalul meu are ciocul deformat si nu stiu ce sa fac? este ceva grav? va muri ? mie mi l-a cadonat un prieten care i-a taiat ciocul , cred ca nu l-a taiat corect si acum el are ciocul deformat , ( lung ca la ratusca) este ceva ce se poate trata? merci anticipat

    10
    1

  • iuly pe 13 Mai 2012, 15:47
    cum sa ii obisnuiesc cu mine?

    AM si eu doi perusi (fifi si zeus)dar se sperie intodeauna de mine! cum sa fac sa ii invat sa vorbeasca sau sa-mi stea pe mana?

    10
    1

  • dani pe 28 Apr 2012, 14:31
    perusii

    am o pereche de perusi si de vreo 2 zile femela mananca mult os de sepie oare dc?

    7
    4

  • vlad pe 17 Apr 2012, 20:28
    raspuns pt cristy

    rasp pt cristy: papagali imperechiati pentru a face oua le trebuie un cuib care poate fi cumparat de la magazin

    3
    2

  • vlad pe 17 Apr 2012, 20:27
    raspuns pt cristy

    rasp pt cristy: papagali imperechiati pentru a face oua le trebuie un cuib care poate fi cumparat de la magazin

    5
    1

  • cristy pe 13 Apr 2012, 18:11
    femela mea perus

    am o pereche de perus care sau imperecheat pentru prima data acum trei saptamani sh yo am citit pe net ca in 14 zile de la prima imperechere imi fac oua.de ce nu mi sau ouat?masculul are circa trei ani iar femela cam doi ani.e posibil ca femela sa fie la prima pereche de oua.se imperecheaza in fiecare zi.de ce nu imi fac oua?ast rasp urgent.ms

    5
    1

  • Roxie pe 11 Mar 2012, 12:42
    am o mare problema va rog raspundetimi astazi!

    Mi.am gasit astazi papagalul in colivie stand pe jos cu ciocul in pene cu ichii inchisi si respirand foarte greu . L.am luat in brate i am observat ca nu poate merge...Ce are?

    12
    1

  • biencutza pe 22 Feb 2012, 14:43
    papagalul meu sta in trun colt si nu face nimic

    ieri mi am luat un perus si statea in trun colt mama mia zis ca e seara si ca nu are chef acum sa faca nik . azi sta in trun colt tot asa si nu ciripeste nu bea apa si nu mananca nu se joaca . ajutatima !!!!!!!!!! Va implor din tot sufletul meu sa ma ajutatzi !! Multumesc!Astept raspunsurile dv .

    20
    2

  • GirlovanuGabriela pe 17 Feb 2012, 16:25
    nu pot sa o prind

    Am un papagal (Liza) vreau sa o ating dar nu pot.De fiecare data ma musca si striga.ce trebuie sa fac?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    7
    1

  • andrei pe 6 Feb 2012, 10:49
    Papagali

    De la cumparare,cate zile nu pot sa le dau drumul? ce pot sa le dau in afara de vitamine?

    8
    1

  • Anonim pe 15 Ian 2012, 11:23
    sisi si Jaco

    am si eu o intrebare...la cate zile se da drumul la perusi??

    9
    4

  • moroianu alex pe 18 Dec 2011, 22:08
    despre perusi

    azi miam cumpart un perus din carrefour dar sa stiti ca nu am dat o nimica toata am dat 70 de lei pe unu fara cusca iam luat mancare si multe jucari al andragesc foarte mult care vrea sa vorbim sa ma caute pe id meu dinamoalex41 la revedre si salutari la toti iubitori de animale

    7
    3

  • andreeabrindea pe 20 Nov 2011, 14:54
    raspuns pentru stefanicaa

    asa face ori ce papagal la inceput si gasuna mea pamela (pamelua sau pame ) e o printesa de papagal si cat e ziua de mare sta pe mana mea asa o iubesc ca daca as putea mas casatori cu el dar sa nu uit de pacolica din cer cel care a murit care lam iubit ca si pe ea si de paco 2 iubitul ei care il iubesc la fel ca pe pame

    3
    3

  • Coco pe 7 Nov 2011, 18:22
    Daca perusu nu bea apa

    Daca perusu nu bea apa, testul de aparare al lui se poate destrama! Daca se va intimpla, o singura atincere ii va sparge ciocu! Trebuie sa bea apa! Cumparatii o pipa de apa! De la magazinul de unde l-ati luat sau de la.......Cora! Asa va bea apa! Contact: abdo_jet@ymail.com Sa il stapaniti sanatos pe perusul dv.

    4
    5

  • Coco pe 7 Nov 2011, 18:16
    Coco & Cusca

    Am un papagal pe nume Coco, e turcoaz pe burta si are culori de albastru-cerneala pe fatza! ma lasa sa il mangai, progresez in fiecare zi dar nu ma lasa sa il iau, cand il iau in mana, ma ciuguleste de curge sange! ma musca odata, curge o saptamana! Cum fac sa fie mai prietenos? Multumesc mult! -Coco

    6
    3

  • daniel pe 26 Oct 2011, 19:47
    perus

    am 2 papagali de 5 zile a facut 3 oua as vrea sa stiu ce temperatura suporta trebuiesc tinuti in casa sau afara

    6
    1

  • abrudan lois pe 15 Oct 2011, 19:25
    perus

    Am un peruș galben,dragut si il rasfat cat e ziua de lunga.Este cea mai mare bucurie a mea.L-am primit de ziua mea

    6
    1

  • abrudan lois pe 15 Oct 2011, 19:21
    perus

    Am un peruș galben,dragut si il rasfat cat e ziua de lunga.Este cea mai mare bucurie a mea.L-am primit de ziua mea

    4
    2

  • Gabriel pe 20 Aug 2011, 22:36
    Pene

    Am un perusi pui de vreo 2 -3 saptaani il am, ma inteleg bine cu el cu toate ca nu prea vrea sa zboare desi stie . Cu cateva zile in urma ia cazut o pana si nu mai poate zbura :D...sper sasi revina..daca nu cv sfaturi?

    7
    2

  • ********** pe 4 Iun 2011, 14:23
    perusii mei

    eu am doua perechi de papagali. Ei sunt foarte jucausi. Cand vorbesc cu ei se uita la mine si ma asculta. Au multe jucarii si se joaca cu fiecare dintre ele. Ei mananca si vitamine.

    10
    1

  • Angie pe 22 Mai 2011, 22:07
    pentru decojirea picioarelor , gherutze si alte sfaturi utile

    in primul rand daca i se decojeste ceva la piciorush si ti se pare ceva suspect automat primul instinc ar fi sa`l duci la veterinar si nu sa asculti alte sfaturi , dar ce am facut eu cand am observat asa ceva la papagalul meu, m`am dus la veterinar si mi`a recomandat o crema care se numeste " ASOCILIN" de la farmacia veterinara. E f ieftina crema , isi face efectul . Boala asta de decojire este un fel de raie, si se mai observa si la cioc prin exfolierea lui. Cosmetizarea papagalului meu , adik taiatul unghiilor si ciocului o fac la veterinar , costa pana in 10 lei toata tarashenia asta , stiu ca ei o fac binesi cu grija iar eu nu`mi torturez pasarea. O seara buna tuturor.

    11
    3

  • oana pe 19 Mar 2011, 19:07
    ajutor

    am o papagalitza si ma lasa sa pun mana pe ea este fantastic....dar nu asta este problema .problema mea este ca a i se decojeste ceva de la picior si nu stiu c sai fac si iau cam cresut ghearele si nu stiu dak sa ile tai sau sa i le las asa.ea se simte f bine adik zboara mananca doar cu picioarele este problema .pls autati-ma!!

    11
    6

  • elena pe 14 Mar 2011, 20:13
    miki

    buna.am cumparat un perus de 1 an de zile fiind pui(varsta-cam o luna) si nici pana acum nu stiu cum sa-l fac sa zboare.....am incercat sa il fac sa zboare dar fara rezultat.....va rog spuneti-mi ce ar trebui sa mai fac!!!!! o zi buna tuturor

    8
    2

  • Andreeeeeea pe 8 Feb 2011, 19:49
    Raspuns pentru andreea pe 8 Feb 2011, 18:46

    Draga andreea, depinde ce cat timp ai papagalii..trebuie sa ai multa rabdare cu ei, nu se vor aseza pe mana ta cu una cu doua.. nu le trebuie nici un culcus , ei dor pe acel bat sau pe inel sau pe leagan depinde de ce ai. In privinta coliviei, ar trebui sa fie destul de spatioasa pentru 2 papagali. Vorbeste cu ei mereu si se vor atasa de tine fara sa iti dai seama.. poti sa le dai drumu si prin camera se se acomodeze cu locul desi ai grija sa nu se afle obiecte unde se pot accidenta in camera. Daca ai papagalii de curand trebuie sa treaca macar o saptamana pana se le dai drumu. Ar fi bine sa le iei jucarii sunt foarte simpatici cand se joaca si ar fi bine daca ar avea o oglinda in colivie. Daca tu crezi ca te-am ajutata cat de cat si mai ai nevoie de ceva contacteaza-ma pe adresa de mail andreeaxo@yahoo.com!

    5
    4

  • andreea pe 8 Feb 2011, 18:46
    perusi

    Am doi papagali o fetita si un baiat Fata il cam bate pe baiat,nu stiu de ce pentru ca inainte nu il batea ba din contra se pupaceau acolo ..si acum se pupicesc dar...nu inteleg de ce il bate.Eu nu am o colivie foarte spatioasa,e micuta dar au un leganus si o bara ,si locurile unde pun mancarea.Ei dorm pe leagan sau pe bara e normal?sau trebuie sa le pun eu ceva jos pe gratiile alea ca sa doarma.Le dau albus pisat si mananca!Sa le iau jucarii?..va rog!

    4
    9

  • andreea pe 8 Feb 2011, 18:41
    Perusi`

    am doi perusi de cam 1 luna si putin,se intelegeau bine nu se bateau,dar fetita il cam bate pe baieteel...nu stiu de ce se comporta asa... ce as putea face? Si nu am o colivie foooarte spatioasa : dar le dau sa manance vorbesc cu ei dar ei nu se urca pe deget ambii ciupesc daca ii prinzi si daca te apropii de ei fug Vroiam sa mentionez ca jos au gratii acolo unde mai merg ei pe jos ce as putyea sa le pun mie teama ca nu le e bine... si ceva unde sa doarma...ei dorm pe leagan sau pe bat...e bn sau trebuie sa le pun acolo un fel de culcus?

    5
    5

  • Andreeeeeea pe 6 Feb 2011, 14:42
    Ma puteti ajuta va rog;;)

    Am un perus de aproape o luna. Acum cateva zile am observat ca respira greu adica se aude ca si cand s-ar chinui sa respire si am citi undeva ca poate sa aiba o boala respiratorie..e de ingrijorat sau e ceva banal? Vreau sa stiu ce as putea sa ii fac sa respire normal, exista vrun produs in PetShop pe care il pot folosi? Puteti sa ma ajutati? daca doriti contactati-ma la adresa de mail andreeaxo@yahoo.com! Va multumesc!

    9
    4

  • Bya pe 5 Feb 2011, 09:49
    Vreau sa-i ating

    Am doi papagali (Kiki si Coco) amandoi au un an si nu pot sa-i ating...Kiki este orgolioasa si ma musca si cand pun mancare iar Coco fuge zici ca-s speriati de bombe...Galagie fac toata ziua si sunt vioi chiar ieri le-am luat o cusca in care au loc sa zboare...Ei se inteleg intre ei dar cu mine nu...si vorbesc cu ei mereu...Am mai avut o pereche Coco si Kiki, dar Coco a murit si a ramas doar Kiki si ma lasa sa o pup si sa o mangai,iar o prietena de-a mea a vazut ca sunt posomorata din cauza decesului lu' Coco mi l-a daruit pe Coco2 ca sa zic asa...si de atunci nu o mai pot atinge...:( si nici pe Coco nu-l pot atinge:(desi sunt f. fericiti...Si vreau sa mi mentionez ca Kiki este invatata cu o manusa roz...cand am manusa aceea vine mereu pe mana mea...bine musca si din ea...

    9
    3

  • demidov oana pe 22 Ian 2011, 17:17
    papagalul meu nu mai poate sa zboare

    papagalul meu,coco nu mai poate sa zboare fiindca acum vreo 2 luni i-am taiat aripile,dar nu foarte mult si acum nu-i mai cresc. O prietena de a mea mi-a zis sa ii smulg aripile taiat dar nu pot. Ce sa faccc?

    10
    13

  • adelina pe 17 Ian 2011, 19:52
    cum inveti in perus sa vorbeasca?

    si eu am doi perusi de culoare verde si nu stiu cum sa ii fac sa vorbeasca unii oameni spun sa spun cuvinte mici cum ar fii rac acdar sper ca o sa ii pot dresa daca.stie cineva alte sugestii prin care poti dresa un papagal sa vorbeasca?multumesc

    5
    8

  • robert pe 8 Ian 2011, 14:03
    perusi mei

    am si eu 2 perusi unu fata iar unul baiat vreau sa il invat pe baiat sa vorbeasca dar nu stiu cum are 8 luni plz raspundeti ma contactati la robyy_2000

    4
    5

  • seby pe 11 Dec 2010, 09:06
    am si eu doi perusi fata si baiat dar tot timpul se bst ce sa fac pls

    va rog fumos imi spunet

    7
    5

  • ana pe 25 Sep 2010, 19:46
    perusul meu

    Perusul meu era bine si in ziua urmatoare nu mai ciripea deloc musca pe toata lumea numai misca doarmea toata ziua statea in loc si eu nu stiu ce sa fac si a mancat doar 5 sau 6 graunte ce sa fac??

    5
    7

  • ella pe 19 Sep 2010, 11:16
    mi-e frica sa nu moara

    ieri can eram prin curte am vazut un perus in iarba foarte dragalas era mare nu stiu cat tim pare sau ce este femela sau baiat insa cred ca e dresat pt ca a venit la mine fara sa ma cunoasca si sa asezat pe mana si mai apoi pe umar e foarte simpatic si am stat mai toata ziua cu el dar azinoapte l-am pus in colivie si nu i-a prea placut a mancat putin mar si morcov ras dar cand am stins lumina a inceput sa faca multa galagie dimimeata nu mai zbura si era foarte deprimat de ceva vreme l-am invelit intr-un material mi-a fost frica sa nu ii fie frig si de at sta nemiscat nus ce e cu el ma poate ajuta cineva va rog multumesc anticipat

    6
    3

  • ella pe 19 Sep 2010, 11:07
    mi-e frica sa nu moara

    ieri can eram prin curte am vazut un perus in iarba foarte dragalas era mare nu stiu cat tim pare sau ce este femela sau baiat insa cred ca e dresat pt ca a venit la mine fara sa ma cunoasca si sa asezat pe mana si mai apoi pe umar e foarte simpatic si am stat mai toata ziua cu el dar azinoapte l-am pus in colivie si nu i-a prea placut a mancat putin mar si morcov ras dar cand am stins lumina a inceput sa faca multa galagie dimimeata nu mai zbura si era foarte deprimat de ceva vreme l-am invelit intr-un material mi-a fost frica sa nu ii fie frig si de at sta nemiscat nus ce e cu el ma poate ajuta cineva va rog multumesc anticipat

    6
    9

  • eduard pe 30 Aug 2010, 16:49
    cum ma imprietenesc cu perusul meu ?????

    hey eo am 1 perus azi cumparat si e foarte timid sata in colivie ca o statuie........HELP PLZZZ

    8
    5

  • radu pe 26 Aug 2010, 15:13
    ce pun pe fundul ciubarului

    Buna am si eu 2 perusi si nu stiu ce sa le pun pe fundul cuibarului sa faca oua .........femela nu mai are pene deloc pe piept si se scarpina iar mascului se scarpina da arte penele intregi doar pe sub ari ia cam cazut Help pls pls

    7
    3

  • adryana pe 16 Aug 2010, 18:31
    help

    hei! am si eu un perus si de un timp sta retras si abatut...mentionez ca el era foarte vesel ciripea se juca...insa acum nimic:(

    4
    9

  • mirela pe 13 Iul 2010, 00:17
    perusul meu

    imi este putin teama.....am auzit k sunt foarte sensibili...si dk racesc...e cam grav....am femela...si cam stranuta.veterinar?si plus de asta am luat o zilele trecute de la cineva...deci as vrea si eu sa stiu mai multe ponturi sa ma apropii de ea...vorbesc destul de mult cu ea.(si apropo...) femelele chiar nu vb?

    8
    3
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod