Albastra de Rusia - "printesa" felina

Una dintre vechile legende rusesti povesteste ca, la nasterea unei printese, au venit 7 ursitoare: prima i-a daruit micii printese un spirit neinfricat, a doua i-a dat o inima loiala, a treia ursitoare...

Una dintre vechile legende rusesti povesteste ca, la nasterea unei printese, au venit 7 ursitoare: prima i-a daruit micii printese un spirit neinfricat, a doua i-a dat o inima loiala, a treia ursitoare i-a predestinat ca va fi toata viata supla si frumoasa, a patra i-a ursit gratie si vraja in miscari, a cincea i-a prezis ca va purta numai argint, matase si catifea, a sasea ursitoare i-a dat in dar doua smaralde mari, stralucitoare, iar a saptea i-a ursit printesei ca va gasi prieteni peste tot in lumea larga.

S-a intamplat insa ca, fara sa-si dea seama, ursitoarele sa lase toate darurile nu in patul micutei printese, ci in cosuletul de alaturi, unde dormea o pisicuta - ea fiind, in final, beneficiarul acestora.

Admiratia iubitorilor de pisici din lumea intreaga pentru aceasta rasa deosebita a condus astfel la crearea unor legende care sa explice, utilizand un limbaj plastic, cum toate calitatile de care se poate bucura o felina se regasesc in Albastra de Rusia. Intr-adevar, exceland prin frumusete, gratie si inteligenta, aceste pisici sunt apreciate atat de catre crescatori, cat si de oamenii obisnuiti.

Sa facem cunostinta cu Albastra de Rusia...

Spre deosebire de alte rase, rezultate prin incrucisari selective, Albastra de Rusia este o rasa felina naturala, rezultata in mod spontan. Originea ei este invaluita in controverse, mituri si superstitii, insa, se crede ca ar proveni din zona portului Arkhangelsk, din Rusia, de aici si denumirea de "arhanghelii albastri", data acestor feline.

Albastra de Rusia are o infatisare eleganta, avand corpul alungit si blana scurta, groasa, deosebit de placuta la atingere,  de culoare albastru-gri.  La maturitate, culoarea blanii contrasteaza cu verdele intens al ochilor.

Ce o diferentiaza...

Daca esti in cautarea unui prieten necuvantator deosebit de loial, tandru, afectuos, dar si activ, o pisica din aceasta rasa ar putea fi cea mai buna alegere pe care o poti face. Foarte inteligenta si activa, iti va oferi fara rezerve compania sa.

Este foarte jucausa, "indragostindu-se" de diverse jucarii de plus, si fiind un partener ideal de joaca, in cazul in care ai copii. De asemenea, sunt pisici discrete, curate, uneori timide, care te cuceresc prin farmecul lor.

Pregateste-te, totodata, si pentru o serie de "nazdravanii": invata foarte repede sa deschida usi, sa se catere pana la cele mai putin accesibile colturi ale locuintei tale, molipsindu-te cu energia si curiozitatea ei. La polul opus, te poate uimi cu sensibilitatea ei, cu atentia pe care o acorda nevoilor tale, ceea ce o transforma intr-un partener de nadejde pentru orice stapan.

Din perspectiva Aidei Preda, crescator, Cendre de Roses Cattery, Albastrele de Rusia au o personalitate "activa, dar nu obositoare, impaciuitoare cu alte animale de aceeasi specie sau de specii diferite". De asemenea, se remarca "disponibilitatea unei relatii deosebite cu stapanul".

Ca element caracteristic, crescatorul mentioneaza fascinatia pe care aceste pisici o creeaza prin "zambetul" specific rasei.

"Precizez ca este vorba despre trasaturile unei Albastre de Rusia autentice, nu a oricarei pisici gri, care, in mod eronat, trece in ochii novicilor ca facand parte din rasa mentionata". Foarte adesea, din pacate, pisicile din rasa Albastra de Rusia sunt confundate cu albastrele britanice, care nu reprezinta o rasa distincta, ci o varietate "gri-albastra" a rasei British Shorthair.

Cum o ingrijim...

Atat timp cat nevoile specifice pisicilor dintr-o rasa nobila nu reprezinta un mister total, cresterea unei Albastre de Rusia nu ar trebui sa puna probleme sau sa ingrijoreze pe nimeni. "Eu am certitudinea ca, atat timp cat fiecare achizitioneaza pisica de rasa care i se potriveste (din afinitate deci, nu din snobism sau la "indicatia" prietenilor), totul decurge cel putin in linie dreapta", ne-a spus Aida Preda.

O atentie deosebita, in cadrul Albastrei de Rusia, se impune, totusi, in ceea ce priveste alimentatia. "Mentionez ca nevoi speciale atentie la tendinta de ingrasare a unor exemplare (Albastra de Rusia hranita corect are o pofta buna de mancare, dar si consuma energie, fiind deosebit de acrobata); grija consta in a-i da mancare de tip light, in aceste cazuri.

De asemenea, in caz de necesitate, se suplimenteaza hrana cu vitamine. Laptele si pestele nu se numara printre preferintele majoritatii Albastrelor de Rusia", ne-a spus crescatorul.

Aida Preda, intemeietoarea felisei Cendre de Roses, a obtinut numeroase incurajari in initiativa sa din partea iubitorilor Albastrelor de Rusia de la noi din tara. "Dragostea deosebita pentru aceasta rasa m-a determinat sa imi doresc sa fiu inconjurata de astfel de frumuseti, sa merg cu ele la expozitii, sa am pisici din ce in ce mai frumoase, apartinand acestei rase", ne-a explicat aceasta, increzatoare.

A avut primul cuib de Albastre de Rusia pe 8 decembrie 2002 si, doar un an mai tarziu, inregistra felisa in Federatia Felina Internationala( FIFe). De atunci, Cendre de Roses Cattery a "produs" in jur de 100 de pisici, din care cel putin jumatate competitive la expozitii feline. "Scopul meu este sa obtin, prin selectie, exemplare din ce in ce mai aprope de standardul rasei(idealul oricarui crescator pasionat); atunci cand voi obtine un exemplar asa cum vad eu perfectiunea, cu ochii mintii mele, ma voi considera un crescator fericit", ne-a impartasit ea, cu entuziasm.

Motorul care anima toate aceste planuri este dragostea pentru frumusetea si caracterul acestei rase, dragoste pe care Aida Preda o imparte cu sute de alti iubitori ai Albastrelor de Rusia din intreaga tara: "Eu ceea ce fac, fac din pasiune; deci, pisicile mele, pentru mine, sunt cele mai nobile si adorabile fapturi".

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 17 Iul 2012, 10:29
    pisicuta mea

    eu am un motanel albastra de rusia si o iubesc foarte mult...stau la tara si pisicul meu mai merge pe afara singur...intr_o zi nu sa mai intors acasa si am plans dupa el in fiecare seara...dupa 2 saptamani a ajuns in sfarsit acasa si mam bucurat foarte tare ca nu a patit nimic si era bine sanatos...motanelu meu e foarte frumoas si jucaus ma place si el foarte mult si cred ca e singurul pisic la care am tinut asa de mult:*****

    0
    0

  • bianca pe 29 Dec 2011, 16:46
    pisica mea

    am si eu o pisica albastru de rusie dar doarme foarte mult cam 16 ore pe zi eu cred ca-si face somnul de frumusete dar ea nu rupe nimic cu ghearele decat covorul este foarte cuminte si are 2 ani.Va -si fi dat pui dar am castrat -o.

    1
    1

  • dragosh pe 18 Ian 2011, 14:54
    dragele moshului

    tipa ..daca va referiti la crescatoarea de la cendre.. e "dusa" bine de tot..ori se ascunde de ceva..ori s-a molipsit de la niste pisoi turbatzi.. poate i se trage doar de la reducerea cheltuielilor bugetare..

    0
    2

  • ioana pe 4 Oct 2010, 18:43
    pisici

    de severa nu e in general,mai are iesiri,dar f rar dar legat de pisici e tare nebuna...eu am 6 maidaneze si ii povestesc de ele,ii zic ca le tin afara,iar ea de fiecare data ma cearta are o tacaneala legata de pisici poate sa calce pe vreun microb pe strada si se imbolnavesc matzekeice ca ea nu intra in casa incaltata pt ca

    0
    2

  • Monica pe 22 Mar 2010, 09:51
    E SEVERA?

    E severa cu voi>? Eu am luat o pisica de la ea si mi-a facut capul calendar...crescatoarea..Pare "usor dusa"...

    0
    2

  • ioana pe 24 Feb 2010, 20:18
    nimic

    aida preda,profesoara mea de matematica

    0
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod