Coronavirusul afectează mai puțin copiii, iar specialiștii nu știu exact de ce

Coronavirusul afectează mai puțin copiii, iar specialiștii nu știu exact de ce

Epidemia de coronavirus a ucis deja peste 2700 de persoane din întreaga lume și alte 80.000 sunt bolnave. Dar există un grup al populației care a scăpat mai ușor de această infecție: copiii.
Și copiii pot lua coronavirus. Printre cei infectați se numără cel puțin doi nou-născuți, potrivit oficialilor din China. Însă, din fericire, sunt foarte puțini copii printre persoanele infectate și suficient de bolnave încât să fie diagnosticate cu coronavirus, potrivit unui articol publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, citat de livescience.com. Potrivit datelor analizate de specialiști, media de vârstă a persoanelor predispuse la îmbolnăvire se situează între 49 și 56 de ani.

Nu se știe cu exactitate de ce copiii par să scape de cele mai rele efecte ale virusului, numit oficial 2019-nCoV. Dar un tipar similar este valabil și pentru alte infecții virale, de la cele familiare precum varicelă (vărsat de vânt) și rujeolă (pojar), până la cele nou apărute așa cum sunt SARS sau MERS.

Nu înțelegem pe deplin acest fenomen - ar putea fi cauzat de diferența dată de răspunsul imunitar în cazul copiilor comparativ cu cel al adulților”, a declarat pentru Live Science medicul pediatru Andrew Pavia, șeful Departamentului Pedriatic de Boli Infecțioase din cadrul Universității Utah din Statele Unite.

O explicație ar putea fi faptul că răspunsul imunitar nativ, ce reacționează în cazul unui grup larg de patogeni, este mai activ în cazul copiilor”, spune specialistul.

Sistemul imunitar înnăscut este prima linie de apărare împotriva agenților patogeni.
Este sistemul de apărare prezent la majoritatea organismelor vii, încă de la începutul existenței organismului și nu se modifică în decursul vieții. Acționează prin mecanisme care apără gazda de infecția cu alte organisme, în mod nespecific. Aceasta înseamnă că celulele sistemului imunitar înnăscut sunt capabile să recunoască și să reacționeze la agenții patogeni în mod general. În schimb, sistemul imunitar dobândit învață să recunoască agenții patogeni și încearcă să-i combată, dar acest proces durează mai mult.

Dacă răspunsul imunitar primar este mai puternic în cazul copiilor, aceștia pot combate infecția cu coronavirus mult mai rapid decât adulții, având simptome ușoare. 

Același lucru s-a observat și în cazul epidemiei SARS și MERS, când foarte puțini copii au fost afectați de aceste tipuri de coronavirusuri.

Nu este valabil faptul că în cazul copiilor nu apar deloc simptome pentru că și ei fac de obicei pneumonie virală”, spune Dr.
Johnson, referindu-se la prezența lichidului infectat în plămâni. „Dar pentru că sistemul lor imunitar este puternic, nu îi afectează la fel de mult precum îi afectează pe adulți”, mai spune medicul.

În mod similar, spune specialistul, adulții sunt de 25 de ori mai predispuși decât copiii să moară din cauza varicelei. Deși gripa poate fi devastatoare pentru bebeluși, copiii mai mari îi fac față mult mai ușor decât adulții. Decesele cauzate de gripă au o rată de 10 ori mai mare în cazul adulților.

Persoanele în vârstă și cele care se confruntă cu boli cronice sunt cel mai puternic afectate de infecția cu coronavirus. Datele adunate de Centrul chinez pentru Controlul Bolilor (CCDC) și analizate în cadrul unui studiu arată că peste 80% din cazurile de până acum au fost ușoare, cei mai expuși fiind bătrânii.
Studiul a mai aflat ce condiții preexistente pun pacienții în pericol. Bolile cardiovasculare sunt cele mai periculoase, urmate de diabet, hipertensiune și probleme respiratorii cronice.
 

Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă
25 Februarie 2020
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod