Servicii pentru persoanele cu autism

Consilieri și părinți ai copiilor cu autism din București și din țară s-au întâlnit pentru a discuta despre serviciile oferite prin cele 40 de centre de consiliere și asistență pentru persoanele cu autism, deschise prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă!”.

Printre participanți s-au numărat Adelaide Tarpan, managerul proiectului, Mioara Chirică și Georgiana Iurașcu, psihologi în cadrul centrului din Galați împreună cu Nicoleta Lupoae, mama unui băiețel asistat prin acest centru, Martha Mihaela Szolga, psiholog în cadrul centrului din sectorul 6 – București, Petre Bădoiu, șeful centrului de consiliere pentru tineri și adulți cu tulburări de spectru autist din sectorul 1 – București.

În țară funcționează, în acest moment, 40 de centre de consiliere şi asistenţă pentru persoanele cu autism și familiile lor.

Înființate în 35 dintre județele țării și în București, centrele constituie prima rețea națională de asistență pentru persoanele cu autism și sunt rodul unui parteneriat public-privat între Fundația Romanian Angel Appeal, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din 35 de judeţe ale ţării şi din sectoarele 1, 4, 5 şi 6 ale capitalei, precum şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.
Adresele tuturo centrelor sunt disponibile pe site-ul www.autism.raa.ro, în secțiunea Servicii.

Centrele sunt deservite de personal specializat psihologi şi psihopedagogi, iar serviciile oferite sunt gratuite. Ele funcționează din martie 2012 și, la aproape 1 an de la înființare, în programele de intervenţie terapeutică oferite au intrat 568 de beneficiari, persoane cu vârste cuprinse între 2 şi 50 de ani.

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare de natură neurobiologică ce se traduce în deficiențe severe de comunicare și interacțiune, relaționare și integrare socială.

Deși persoanele cu aceste tulburări sunt afectate în moduri diferite, elementele comune acestora sunt perceperea „altfel” a mediului înconjurător, comportamentele repetitive și dificultăţile de comunicare şi socializare.

Adeseori, tulburările de spectru autist apar în asociere cu alte probleme, precum retard mintal, epilepsie, tulburări de somn ori percepție senzorială distorsionată, toate acestea fiind aspecte ce pot îngreuna diagnosticarea corectă a afecțiunii. Totuși, dacă autismul este depistat în primii ani de viață, intervenţia terapeutică este o șansă reală pentru dezvoltarea abilităţilor de relaţionare ale copiilor cu TSA și integrarea lor în comunitate.

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod