95 de copii ar putea fi salvaţi în fiecare oră dacă ar fi alăptaţi imediat după naştere

95 de nou-născuţi ar putea fi salvaţi în fiecare oră în întreaga lume – 830.000 de bebeluşi pe an – dacă proaspetele mămici ar alăpta imediat după naştere, arată un studiu efectuat de Salvaţi Copiii International.
Raportul “Supermâncare pentru bebeluşi” (“Superfood for babies”) arată că, dacă bebeluşii ar primi colostru – primul lapte matern, în prima oră de viaţă, sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu, iar şansele de supravieţuire s-ar tripla. Mai mult, dacă mamele  ar continua alăptarea în următoarele 6 luni, ar fi cu până la 15 ori mai puţin probabil ca un copil dintr-o ţară în curs de dezvoltare să moară  din cauza unei boli precum pneumonia sau diareea.
Salvaţi Copiii consideră că progresul enorm făcut deja în reducerea mortalităţii infantile ar putea fi accelerat dacă mai multe mame ar fi încurajate să alăpteze.

Din păcate, există piedici majore în promovarea acestor beneficii:  lipsa educaţiei şi a unor demersuri permanente de informare în privinţa alăptării.
În unele locuri din lume, in loc de salvatorul colostru, copiii sunt hrăniţi cu unt de shea, cafea sau cenuşă în prima oră de viaţă; lipsa asistenţilor sociali şi a moaşelor în ţările în curs de dezvoltare; lipsa unei legislaţii care să protejeze mama. Pentru femei devine astfel o adevărată provocare să alăpteze şi să se întoarcă la muncă; practicile de marketing ale unor companii care produc substituenţi de lapte matern, ce pot avea ca efect impresia greşită că laptele praf este cea mai bună alimentaţie pentru copii.

Studiul “Supermâncare pentru bebeluşi” subliniază practicile de marketing chestionabile ale unor companii producătoare de subtituenţi ai laptelui matern.
Deşi există din 1981 un Cod internaţional adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru practicile de marketing aplicate în cazul substituenţilor laptelui matern, acest cod este încălcat adesea.
În estul Asiei şi Pacific, numărul mamelor care alăptează a scăzut de la 45% în 2006 la 29% în 2012.
În Pakistan, 20% din asistenţii sociali au primit materiale promoţionale de la reprezentanţii companiilor producătoare de substituenţi de lapte matern. În China, 40% din mame au primit mostre de lapte praf de la asistenţii sociali sau au fost contactate direct de producători.

În 2010, în România a fost propus proiectul de lege privind reglementarea marketingului substituenţilor de lapte matern (PL-x nr.
734/2011). Proiectul de lege este înregistrat la Camera Deputaților (cameră decizională) încă din 5 decembrie 2011, fiind trimis pentru raport Comisiei pentru sănătate și familie şi Comisiei pentru industrii și servicii.
Salvaţi Copiii România a solicitat acestor comisii sprijinul pentru urgentarea adoptării  proiectului de lege.

În România, conform ultimului studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, în 2011, 15% din copiii născuţi în Spitale Prietene ale Copiilor, au fost alăptaţi în prima jumătate de oră de viaţă, de 3 ori mai mulţi comparativ cu nou-născuţii din alte maternităţi. Rata copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă a fost de 20,4%.
Alăptarea predominantă este cea mai frecventă formă de hrănire a copiilor cu vârsta până la 6 luni.
Cu o instruire adecvată, această practică s-ar putea “transforma” în alăptare exclusivă. Un copil este considerat ca fiind alăptat exclusiv la sân dacă, în afară de sân, nu mai primeşte alimente lichide sau solide cu excepţia unor vitamine, suplimente minerale sau medicamente.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod