Tedi, fiul lui Serban Copot, a fost numit Ambasadorul puilor de urs orfani din Romania

Tedi, fiul lui Serban Copot, a implinit ieri 5 ani, ocazie cu care a primit unul din cele mai impresionante cadouri. Micutul a fost numit de WWF Romania “Ambasadorul puilor de urs orfani” aflati in Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani din Muntii Hasmas.
Tedi devine astfel cel mai tanar ambasador al unei cauze umanitare din Romania, contribuind, alaturi de tatal sau, la mediatizarea centrului care are grija de cei 10 pui de urs orfani.

Mai mult decat atat, drept recunostinta a WWF pentru implicarea in sustinerea acestei cauze, unul din puii de urs poarta de acum inainte numele Tedi.

Astazi este ziua baiatului meu cel mare. La ora 11:20 a implinit 5 ani! Iubitul lu' tata e baiat mare. Pe langa cadourile aferente, astazi a primit de la WWF-Romania propunerea de a deveni D-l Ambasador al ursuletilor orfani! Este foarte mandru de acest lucru la fel ca si noi. O sa filmeze un spot pentru aceasta campanie si un ursulet de la orfelinat va fi botezat Tedi :) El iubeste toate animalele si a fost foarte induiosat de povestea ursuletilor de la Orfelinatul de Ursi”, a scris Serban Copot pe pagina sa oficiala de Facebook.

Fiul lui, Tedi, este renumit pentru implicarea sa in actiuni umanitare de protejare a naturii si a animalelor.

Serban Copot si fiul lui, Tedi, sunt ambasadori WWF (World Wide Fund), asociatia internationala ce lupta pentru stoparea degradarii mediului inconjurator.
Artistul s-a implicat in ultimii ani in mai multe proiecte ce au avut ca scop protejarea padurilor si a faunei din Romania, iar, fiul sau, Tedi, in varsta de patru ani si jumatate, a fost educat in a respecta mediul inconjurator si a-i invata pe cei mici din jurul lui sa procedeze la fel.

Recent, Serban si Tedi au fost pezenti la evenimentul de inaugurare a dioDramei din cadrul Muzeului Antipa din Bucuresti. Baiatul artistului a fost intervievat de jurnalistul Mircea Toma si a emotionat audienta oferind cateva raspunsuri pe cat de simple si de sincere pe atat de motivationale spre protejarea padurilor din Romania.

Astfel, Mircea Toma il intreaba daca este bine sa taiem padurile, micutul raspunzand ca ‘Nu este bine’, iar, intrebat apoi de ce crede acest lucru, Tedi a spus: “Pentru ca nu mai au casa animalele!”, raspuns care i-a emotionat pe cei prezenti la eveniment.

A fost un moment emotionant care a stors si cateva lacrimi marturisite de fetele prezente la eveniment. Campania impotriva defrisarilor este in sine de o gravitate coplesitoare si raspunsul sincer primit de la un copil a dat dimensiunea ignorantei celor mari.
Nu ai cum sa spui ca iti iubesti copiii si sa nu iti pese de viitorul lor! Natura inseamna viitor!
”, a declarat atunci Serban Copot.

Anual, zeci de pui de urs raman orfani in padurile din Romania, in conditiile in care numarul oficial de ursi bruni este dictat de interesele de vanatoare, iar braconajul ramane nepedepsit. Asta desi ursul este protejat prin lege, la nivel european, nu doar national. Singura sansa a puilor de urs este Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani, ramas acum fara finantare.

WWF Romania a lansat campania de crowdfunding „Fii eroul puilor de urs!” prin care fiecare persoana poate salva ursii bruni, in cateva click-uri, pe wwf.ro/orfelinat.

Centrul are acum 20 hectare si gazduieste 10 pui de urs orfani. „Preconizam ca acest numar de pui orfani se va dubla in urmatorii 10 ani”, spune Leo Bereczky, fondatorul Centrului pentru Reabilitarea Ursilor Orfani. Costurile totale pentru un pui de urs se ridica la 6000 $ anual, din care aproape 4000 $ reprezinta doar hrana. Desi pare o suma mare, oricine poate fi eroul ursilor orfani cu doar 5 $ pe luna, ce vor asigura hrana unui pui, pe o zi.

Campania isi propune sa salveze cei 10 pui de urs care se afla in prezent la Centru, strangand o suma de  10 000 $, din donatii lunare.
Suma va sigura atat hrana, adapostul, siguranta, ingrijirile veterinare, cat si echipa de trei specialisti care are grija de ursi. In plus, va permite dezvoltarea Centrului incat mai multi ursi orfani sa poata gasi drumul spre orfelinat, iar apoi sa fie reintegrati in salbaticie.

De mai bine de 10 ani, in judetul Harghita, in Muntii Hasmas, functioneaza Centrul pentru Reabilitarea Ursilor Orfani sau, pe scurt, orfelinatul pentru ursi. Fondat de Leo Bereczky din pasiune pentru specia emblematica a tarii noastre, Centrul a reusit sa readuca in salbaticie mai mult de 100 de ursi altfel pierduti intr-un destin batjocuritor.

Este singurul orfelinat de acest gen din Europa, unde puii de urs sunt ingrijiti, hraniti si monitorizati. Principiul de baza al orfelinatului este interactiunea minima cu omul, dar monitorizarea este realizata continuu de catre un expert.

Romania este tara in care traieste aproape 40% din intreaga populatie de urs de pe tot continentul, in conditiile in care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc ursi in salbaticie.
Ursul este o specie strict protejata la nivel national si european prin Directiva Habitate (Natura 2000), dar valoarea ridicata a trofeelor de urs, intre 4.000-15.000 Euro/exemplar, mentine populatia de urs brun din recensamintele nationale oficiale nerealist de mare.

Serban Copot, solistul trupei Animal X si prezentator al emisiunii iUmor de la Antena 1, este tatal a doi copii, un baiat de patru ani si jumatate si un al doilea baietel, de sase luni.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod