Tatuajele pot să fie extrem de periculoase dacă ai sistemul imunitar slăbit

Tatuajele sunt în mare vogă, însă nu sunt deloc recomandate în cazul în care ai un sistem imunitar slab. Care sunt riscurile și de ce sunt periculoase?
O femeie care a suferit de fibroză chistică și a făcut transplant de plămâni a avut dureri groaznice timp de 3 ani după ce și-a făcut un tatuaj pe coapsă. Specialiștii avertizează că tatuajele în cazul persoanelor cu un sistemul imunitar slab pot să fie extrem de periculoase, scrie The Guardian. Avertismentul vine în urma unui caz recent raportat în presa din afară, în care o femeie care a suferit un transplant de plămâni și avea sistemul imunitar slab, și-a făcut un tatuaj pe coapsă care a afectat-o timp de câțiva ani.
Femeia a avut dureri foarte mari la nivelul coapsei și a genunchiului timp de trei ani de zile. 

Astfel că doctorii au decis să avertizeze persoanele care iau tratament cu medicamente imunosupresoare (medicamentele utilizate pentru inhibarea activității sistemului imunitar în cazul unui transplant sau al afecțiunilor autoimune) să discute cu un medic înainte de a-și face un tatuaj. ”Riscul de infecții este foarte ridicat în aceste cazuri, fie că vorbim despre o altă operație, realizarea unui tatuaj sau un piercing, de aceea trebuie acordată multă atenție.
Cel mai bine ar fi să discute înainte cu un medic și să se asigure că locul unde se face tatuajul este unul care respectă toate regulile de igienă”,
explică dr. William Wilson de la spitalul universitar Queen Elizabeth din Glasgow. 

Medicul a povestit cum femeia de 31 de ani a venit la spital după 10 luni de la realizarea unui tatuaj de dimensiuni mari pe coapsă. Genunchiul său era foarte umflat și se confrunta cu dureri groaznice care nu o lăsau să doarmă nopțile. 

Femeia care mai făcuse un tatuaj în urmă cu câțiva ani și nu s-a confruntat cu nicio problemă, susține că de această dată durerea și-a făcut apariția după prima săptămână de la tatuare.
Ca să calmeze durerile, ea a luat mai multe analgezice. În același timp, ea se afla sub tratament cu imunosupresoare în urma unui transplant de plămâni și cu insulină. 

Testele efectuate de medici nu au scos la iveală o posibilă infecție, însă au confirmat inflamații la nivelul mușchilor. ”Nimeni nu știe cu exactitate din ce cauze apar aceste inflamații în mușchi, singurele posibilități fiind o bacterie care s-a infiltrat acolo sau o reacție la o anumită toxină, iar în acest caz ar putea fi legată de cerneala folosită pentru tatuaj”, explică medicul. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod