Periuta de dinti electrica sau manuala

Periuţa de dinţi electrică sau manuală: care e mai bună?

Preferi periuţa de dinţi electrică sau manuală? Dacă nu ştii pe care să o alegi, un medic stomatolog îţi spune care sunt avantajele şi dezavantajele fiecăreia.
Dacă ai făcut deja trecerea la periuţa de dinţi electrică, însă te întrebi dacă o fi într-adevăr mai eficientă aşa cum se spune, află că nu e neapărat adevărat acest lucru. Există diferenţe între cele două tipuri de periuţe, însă acestea nu sunt legate de eficienţa sau ineficienţa lor.

Medicii stomatologi sunt de părere că periuțele de dinți electrice și cele clasice pot fi la fel de eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor, atâta vreme cât sunt utilizate corect.  

“În fapt, cel mai important la periajul dentar nu este tipul de periuță dentară folosit, ci regularitatea și perseverența cu care urmărim rutina zilnică de igienizare dentară: periaj de cel puțin două ori pe zi, mai ales seara, înainte de culcare și folosirea aței dentare zilnic.
Desigur că există unele diferențe între periuța de dinți electrică și cea clasică, însă acestea nu țin neapărat de eficiența lor, ci mai degrabă de gradul de comoditate în folosire pe care îl oferă”,
explică dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.


Ce avantaje are periuța de dinți electrică?


În cazul persoanelor care își periază dinții în mod regulat, folosind apă de gură și ață dentară, periuțele de dinți manuale pot fi la fel de eficiente ca și cele mecanice. “Cu siguranță că există și situații în care periuțele de dinți electrice se pot dovedi mult mai utile decât cele manuale. În cazul persoanelor cărora le este greu să execute mișcările necesare pentru a curăța toate suprafețele dinților, cum ar fi pacienții cu artrită sau cei cu dizabilități, periuța de dinți electrică poate fi foarte eficientă datorită mișcărilor automate pe care le execută”, explică specialistul ortodont.


Și în cazul copiilor periuțele de dinți electrice se pot dovedi a fi alegerea câștigătoare, ele fiind mai atrăgătoare pentru cei mici.

Un alt avantaj al periuțelor de dinți electrice este acela că pot preveni rănirea gingiei în timpul perierii datorită unui senzor de presiune, care oprește funcționarea periuței sau aprinde un led roșu de avertizare atunci când presiunea asupra dinților sau gingiilor este prea mare. “Deși la prima vedere ar părea puțin probabil, mulți pacienți care utilizează periuța manuală, în special bărbați, folosesc o tehnică agresivă de curățare a dinților, presiunea excesivă fiind dăunătoare, deoarece retrage gingia și tocește smalțul dentar”, explică medicul ortodont.  


Dezavantajele periuței electrice față de cea manuală


Primul și cel mai evident dezavantaj al periuței de dinți electrice prin comparație cu cea manuală este că cea dintâi este mai costisitoare, prețul fiind influențat de marcă și de caracteristicile tehnice. Un alt cost suplimentar va fi cel de înlocuire a capătului după uzare, care este mai scump chiar decât o periuță manuală nouă.


Folosirea periuței electrice cere și o grijă deosebită deoarece aceasta se poate deteriora mai ușor decât o periuță clasică. Din păcate, periuța de dinți electrică, mai voluminoasă decât cea manuală, se va dovedi dificil de transportat în călătorii, iar faptul că folosirea ei ne face dependenți de accesul la priză sau acumulatori poate reprezenta un dezavantaj major mai ales atunci când nu ne aflăm acasă.

Un alt dezavantaj semnalat de specialist este acela că periuţa de dinţi electrică se găseşte într-o varietate mai mică de forme sau tipuri de peri. "Prin comparație, cea manuală poate fi cu peri moi, medii, soft, cu inserții de plastic, cu înclinații diferite ale perilor, cu mâner flexibil sau rigid, scurt sau lung, cu curățător de limbă etc.”, explică dr.
Mihaela Dan.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod