Ce provoaca deteriorarea smaltului dentar?

Smaltul este primul strat protector al dintilor si cea mai dura substanta din corpul omenesc, fiind aproape in totalitate calcifiata. Duritatea smaltului este o proprietate foarte importanta si asta pentru ca rolul lui este de a proteja dentina.
Desi are o rezistenta crescuta datorita continutului de minerale, smaltul dintilor poate fi totusi afectat. Specialistii spun ca acizii produsi de bacteriile din placa depusa pe dinti duc la scaderea pH-ului dintelui si la demineralizarea smaltului. O usoara demineralizare poate surveni de fiecare data cand mancam sau bem ceva acid. De asemenea, smaltul se poate sparge sau crapa si, spre deosebire de oase, smaltul nu se poate reface.


Carii si sensibilitate

In momentul in care smaltul este afectat, partea de sub, dentina, devine vulnerabila. Pe langa riscul mare de carii, dintele afectat devine sensibil la rece, cald sau dulce.


Cum ataca bacteriile smaltul?

Bacteriile din gura se hranesc cu zaharul din resturile alimentelor pe care le consumi. Astfel se formeaza acizi care ataca smaltul.

De asemenea, acizii din sucurile carbogazoase sau alte bauturi sunt nocivi pentru dinti.
Consumul excesiv sau pe o perioada indelungata poate provoca eroziunea dintelui.


Ce provoaca deteriorarea smaltului?

Probleme digestive. Afectiuni, precum bulimia, care provoaca voma sau refluxuri acide pot afecta si smaltul dintilor. Acidul din stomac ajuns in gura are un efect corosiv asupra smaltului dentar.  

Xerostomia. Senzatia de gura uscata, este un simptom care apare deseori in momentul in care nivelul salivei din gura scade usor sesizabil sau chiar drastic. Aceasta nu este o afectiune, dar poate fi un simptom pentru alte afectiuni. In acest caz, acizii raman la nivelul gurii pentru o perioada mai lunga de timp, afectand mai mult smaltul. In mod normal, saliva neutralizeaza acizii care provoaca eroziunea dentara.

Obiceiuri proaste. Niciodata nu iti folosi dintii pentru a deschide o sticla, pachet sau alte recipiente. Risti sa spargi sau crapi smaltul dintilor.
Obiceiuri precum roaderea unghiilor sau spargerea semintelor pot avea efecte similare asupra smaltului.

Bruxismul. Unele persoane au obiceiul de a-si lovi si freca dintii in timpul noptii. Acest obicei se numeste bruxism nocturn. Bruxismul este provocat de stres si anxietate.  Bruximul are mai multe cauze. Stresul este unul dintre cei mai importanti factori. Poate fi insa si o reactie a corpului atunci cand dintii nu se aliniaza si nu sunt pozitionati corect (tulburari de ocluzie). Bruxismul poate fi si unul dintre simptomele anumitor boli neuromusculare rare, care afecteaza fata. In rare cazuri, bruxismul poate fi o reactie adversa a unor medicamente care trateaza depresia (Prozac, Zoloft sau Paxil).

Persoanele cu bruxism isi pot avaria dintii. Frecatul dintilor poate duce la tocirea smaltului, la expunerea dentinei si astfel dintii devin sensibili.
Bruxismul sever este asociat cu unele probleme ale maxilarului, dureri ale fetei si migrene in timpul diminetii.

Copiii si eroziunea smaltului. Numarul copiilor cu probleme dentare este in crestere. De ce? Specialistii cred ca in prezent copiii consuma prea multe bauturi acidulate si dulciuri.

Alimentatia. Cele mai periculoase alimente sunt otetul si muraturile si asta din cauza ph-ului scazut. Nici gemul de fructe, mustarul, maioneza si ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sanatatea dintilor tai, deoarece au un pH situat intre 3,0 si 4,0.

Si consumul de fructe iti poate afecta smaltul. Din cauza unui pH foarte scazut, lamaile sunt considerate cele mai daunatoare fructe pentru dantura ta. Sunt urmate de mere, portocale si grepfrut.


Cum iti poti proteja dintii?

  • Incearca sa reduci consumul de bauturi acidulate si opteaza pentru produsele alcaline care neutralizeaza acizii (lapte, branza sau alte produse lactate).
    Folosirea paiului pentru a sorbi sucul poate tine acizii la distanta de dinti;
  • Mesteca guma fara zahar dupa fiecare masa. Astfel se stimuleaza producerea salivei, care neutralizeaza acidul din gura. Consumul de apa poate fi, de asemenea, de folos. Apa clateste dintii si reduce cantitatea de acid din gura;
  • Periajul dintilor dupa fiecare masa face parte din procesul de ingrijire al dintilor. Insa, pentru a-i proteja, nu trebuie sa-ti periezi dintii cel putin o ora dupa ce ai consumat alimente sau bauturi acide. Atunci smaltul este mai moale;
  • Mergi regulat la un consult stomatologic. Aici vei primi ajutor si sfaturi despre cum sa iti protejezi dantura.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrada pe 11 Iul 2012, 02:36
    despre dinti

    Buna...acum cateva zile mi-a aparut o linie galbena la jumatatea primelor 3 dinti din fata, prima data am crezut ca mi-au ramas resturi de mancare, dar la periaj nu au disparut...oare ce poate fi? au un aspect foarte neplacut, si ma deranjeaza enorm :(

    3
    2

  • Ale pe 25 Feb 2012, 12:55
    despre dinti

    Si mie mi s-a intamplat la fel, am o crapatura la 2 dinti din fata si ma doare ingrozitor, am fost la medic si mi-a spus ca nu se poate face nimic, smaltul este distrus...Si toata viata vei ramane cu aceste probleme...Fiica mea a avut aceeiasi problema si a murit dupa o consultatie stomatologica...Ai grija sa nu mananci acum de cand ai aceasta problema ceapa sau usturoi, si atentie mare la Cola-ul pe care il consumam cu totii... Numai bine!

    5
    0

  • pavel mihai pe 26 Dec 2010, 10:48
    despre dinti

    acum 2 zile am simtit o durere la un dinte din fata.m-am uitat in oglinda si am vazut ca este crapat...dar ce crapatura?...longitudinal pe toata marimea dintelui.dimineata cand strang din dinti i-l simt cum se aseaza la loc cu o usoara durere.pana acum n-0am mai abut probleme cu dintii...chiar am o dantura sanatoasa...oare?...ce-i de facut?

    3
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod