Ziua Mondiala a Rinichiului

Pe 12 martie 2009 Societatea Romana de Nefrologie sarbatoreste Ziua Mondiala a Rinchiului alaturi de alte 100 de tari de pe cuprinsul a 6 continente. Acest eveniment, lansat in 2006, este rezultatul unei initiative comune a Societatii Internationale de Nefrologie si a Federatiei Internationale a Fundatiilor Rinichiului.
Aceasta zi are o semnificatie deosebita pentru pacientii cu boli de rinichi din intreaga lume si isi propune sa aduca in atentia publicului larg, a medicilor si autoritatilor, bolile rinichiului, care, desi frecvente si periculoase, pot fi eficient tratate daca sunt descoperite din timp.

Reducerea progresiva a functiilor rinchiului - cunoscuta ca boala cronica de rinichi - este putin evidenta la inceput, dar poate necesita, in stadii avansate, dializa sau transplant renal. Datele obtinute la nivel mondial, inclusiv in Romania, arata ca 1 persoana adulta din 10 are boala cronica de rinichi.
Bolile de rinichi apar ca efect secundar sau complicatii ale bolilor cardiovasculare, ale diabetului etc.

In acest an, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca obiect sublinierea legaturilor dintre hipertensiunea arteriala si boala cronica de rinichi. In fiecare an milioane de oameni mor prematur din cauza blocajelor de rinichi sau de infarct miocardic asociat cu boli cronice ale rinichiului.

In tara noastra, la propunerea Societatii Romane de Nefrologie, Ministerului Sanatatii sustine un progam integrat dedicat bolii cronice de rinichi, finalizat chiar in ajunul Zilei Mondiale a Rinichiului.
Acest program acopera atat stadiile initiale prin masuri de preventie, cat si zona de dializa si de transplant. Programul este parte a unei strategii pe termen lung si va fi adresat in anul 2009 unui numar de aproape 1.000.000 de beneficiari, dintre care mai mult de 8.000 sunt tratati prin dializa sau transplant renal.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod