OMS: virusul hepatitei B este al doilea agent cancerigen dupa tutun

Virusul hepatitei B este considerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii al doilea agent cancerigen, dupa tutun. O statistica mondiala arata ca 1 din 12 oameni este infectat cu virusul hepatitei B sau C.
Alianta Mondiala pentru Hepatita atrage atentia ca in lume, 1 persoana din 12 sufera de hepatita virala, iar multi dintre cei infectati nici macar nu stiu acest lucru, pentru ca, adesea, hepatita virala nu are simptome caracteristice. Cei infectati sunt potentiale surse de infectie pentru oamenii din jurul lor.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in jur de 2 miliarde de oameni din intreaga lume au intrat in contact cu virusul hepatitei B si aproximativ 350 de milioane de oameni sunt infectati cronic.
In Romania, aproape 1 milion de oameni (intre 2% si 7% din populatie - conform estimarilor OM5) sufera de hepatita cronica B si ca urmare sunt supusi riscului sa dezvolte complicatii.

Hepatita B este cea mai raspandita infectie hepatica severa. Virusul hepatitei B este de 50 pana la 100 de ori mai contagios decat HIV4 (virusul imunodeficientei umane), care determina maladia SIDA, si deci – poate fi transmis mult mai usor de la o persoana la alta. Netratata, aceasta forma de hepatita poate provoca ciroza sau cancer hepatic si, in final, decesul.

Anul acesta in data de 19 mai, pentru a doua oara consecutiv, Romania marcheaza Ziua Mondiala a Hepatitei, alaturi de celelalte tari ale lumii.
Se urmareste informarea populatiei despre pericolul hepatitei B, caile de transmitere a virusului (cele mai des întâlnite fiind transmiterea pe cale sexuala si cea verticala de la mama la fat), modalitatile de prevenire si necesitatea tratarii atunci cand este diagnosticata. Site-ul activ www.hepatitab.com.ro, lansat anul trecut, reprezinta in continuare o sursa importanta de informare despre hepatita B pentru publicul larg.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod