Fumatul dubleaza riscul de aparitie a cancerului cervical

Cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer ca frecventa in lume la femeile pana in 45 de ani. Si n-ar trebui sa fie, apare specificat intr-un pliant oferit la conferinta de presa cu ocazia Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (18 - 24 ianuarie).
Din mai 2008 cand in urma unui studiu realizat de compania GlaxoSmithKline s-a constatat ca 65% dintre romance nu cunosc cauzele cancerului de col uterin, specialistii sunt optimisti si sustin ca in prezent cu siguranta numarul femeilor informate despre virusul papiloma uman si riscul de cancer cervical a crescut. Astfel, este din ce in ce mai cunoscut faptul ca virusul papiloma uman este cauza necesara pentru aparitia cancerului de col uterin. Insa, "pe langa HPV se mai adauga si alti factori de risc, cum ar fi anticonceptionalele orale care fac bine la ovare, dar foarte mult rau pentru colul uterin in combinatie cu existenta virusului papiloma uman", a explicat prof.
dr. Adrian Streinu - Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti care atrage atentia si asupra fumatului care favorizeaza dezvoltarea celulelor cervicale anormale.

"La contactul sexual sexual apar micro-leziuni unde se instaleaza virusul. O persoana care fumeaza dupa contactul sexual aduce monoxid de carbon in momentul in care mucoasa are cea mai mare nevoie de oxigen", mai adauga prof. dr. Streinu-Cercel.

Numeroase studii efectuate pana in prezent si specificate pe site-ul Asociatiei Europene pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin (ECCA) ofera dovezi clare ca fumatul dubleaza riscul de aparitie a cancerului de col uterin, dar ca, din fericire, acest risc este diminuat daca se renunta la fumat.


Pana in 2050 se estimeaza ca 1 milion de femei din intreaga lume vor dezvolta cancer de col uterin. "Datele din 2004 arata ca Romania se afla pe primul loc in Europa in ce priveste incidenta si mortalitatea cauzate de cancerul de col uterin. Categoriile de varsta se situeaza la 40-45 de ani in Europa, iar in Romania la 50 de ani, multe dintre cazurile aparute la noi fiind depistate in stadiul avansat", precizeaza prof. dr. Radu Vladareanu, seful clinicii de obstetrica-ginecologie de la Spitalul Elias din Bucuresti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod