Electrostimularea creierului inhiba simptomele afectiunii Parkinson

Electrostimularea in profunzime a creierului este o metoda de tratament indicat persoanelor cu Parkinson, cand tratamentul clasic medicamentos nu mai este eficient. Cu toate ca in urma procedurii persoanele bolnave prezinta ameliorari substantiale ale simptomelor de tremur, apar o serie de efecte adverse printre care se numara: infectiile, tulburari ale sistemului nervos, afectiuni cardiace sau psihiatrice.
Electrostimularea in profunzime a creierului este folosita de mai bine de un deceniu in tratarea simptomelor pacientilor cu Parkinson, in cazul carora tratamentele medicamentoase nu mai aveau efecte pozitive. Oamenii de stiinta sustin ca metoda de tratament imbunatateste calitatea vietii si le acorda pacientilor mai multe ore pe zi fara sa prezinte simptomele de tremur al membrelor, care necesita ingrijiri medicale speciale.

Procedura presupune implantarea chirurgicala a unor mici electrozi in regiunea creierului, care controleaza miscarile.
Cand electrozii sunt stimulati, acestia inhiba semnalele eronate ale creierului care cauzeaza tremurul.

In ciuda utilizarii pe termen lung, mai sunt cateva intrebari cu privire la beneficiile si riscurile procedurii dar si intrebari legate de modul de utilizare. De asemenea, au fost realizate cateva studii clinice pentru a compara eficienta acestei proceduri cu alte tratamente, mai putin agresive.

La ultimul studiu, dar si cel mai complex, au participat 255 pacienti care sufereau de o forma avansata de Parkinson si care urmau sa faca tratamanet prin electrostimularea creierului.
Aproximativ 25% dintre pacientii aveau peste 70 de ani.  

Dupa 6 luni de la interventia chirurgicala, pacientii au facut electrostimulari iar perioada in care tremurul membrelor nu se manifesta era de 4-5 ore pe zi. In schimb, pacientii care au primit tratamentul standard nu au prezentat nicio ameliorare a simptomelor. In randul persoanelor cu varsta peste 70 ani, si care au facut tratament cu electrostimulari prezentau o ameliorare a simptomelor timp de 3 ore pe zi.

Astfel, dupa cele 6 luni de terapie, 71% dintre pacienti au remarcat ameliorari ale functiilor motrice, avand mai putine miscari necontrolate.
Totusi, informatiile recente arata ca implantarea de electrozi in creier poate avea si consecinte neplacute. Printre acestea se numara infectiile, tulburarile sistemului nervos, afectiuni cardiace sau psihiatrice.

Acest studiu va mai avea o parte, unde cercetatorii si-au propus sa analizeze efectele pe termin lung ale electrostimularii creierului.

Sursa: National Institutes of Health
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod