Doar 5% dintre romancele bolnave de cancer mamar sunt diagnosticate in timp util

Studiile arata ca in Romania, doar 5% dintre femeile bolnave de cancer mamar afla acest lucru in timp util, pentru ca mai putin de 20% dintre femei apeleaza la investigatii periodice.
Principalii factori care duc la diagnosticarea cancerului la san in stare avansata sunt ignoranta, spaima de diagnostic, dar mai ales lipsa educatiei pentru sanatate. Atunci cand cancerul la san este descoperit timpuriu, rata de supravietuire pe 5 ani este de 96%. Sfatul medicilor este de a apela la mamografia de screening, intrucat poate reduce mortalitatea cu 30% la femeile de 50 de ani si cu 18% la femeile de peste 40 de ani, iar mai nou, la sonoelastografie, o metoda care nu iradiaza sanul, putand fi repetata de cate ori este nevoie.

In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de femei cu aceasta maladie.
Incidenta cancerului la san creste cu 10% anual, una din zece femei dezvoltand pe parcursul vietii o tumora mamara maligna. Cancerul este a treia cauza de mortalitate dupa accidentele de circulatie si bolile cardiovasculare.

"La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticata de cancer la san. Aproximativ 70% dintre aceste cazuri sunt descoperite prin auto-examinare. Nu toti nodulii sunt detectabili la palpare, de aceea recomandam consultul senologic anual, insotit de sonoelastografie, iar la femeile de peste 40 de ani consultul de mamografie.
Daca descoperiti un nodul, nu intrati in panica, intrucat 8 din 10 noduli la san nu sunt cancerosi
", precizeaza dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie.


S-a inaugurat primul centru de senologie din Romania

Astazi s-a inaugurat primul Centru Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului din Romania in cadrul clinicii Gynecoland care este specializata in chirurgia ginecologica si chirurgia sanului. Noul centru dispune de: cabinete de consultatii pentru senologie, ginecologie, endocrinologie, oncologie; un cabinet de imagistica medicala care include mamografia digitala (investigatie radiologica care ofera o imagine computerizata a sânului), ecografia mamara si sonoelastografia (cea mai noua metoda de investigatie a sânului prin care se masoara calitativ si cantitativ elasticitatea tumorilor mamare); un laborator performant de analize medicale; un bloc operator modern care permite efectuarea oricarui tip de operatie; compartiment de oncologie si chimioterapie si servicii de citologie si anatomie patologica (biopsii mamare).
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mariana pe 15 Iul 2009, 10:43
    MULTUMIM

    Informatiile sunt extrem de utile.Important este sa le si valorificam.Multumim.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod