Covid-19

De ce imunitatea de turmă contra COVID-19 e o iluzie: Durează mult și nu ne salvează pe toți

Termenul a devenit foarte vehiculat în urmă cu câteva săptămâni, după ce mai multe țări au optat pentru această variantă în lupta cu noul coronavirus. Dar ce este imunitatea de turmă și ce neajunsuri are?
Mai multe state, precum Suedia, Olanda, Belgia si Germania, si pana la un moment dat si Marea Britanie, au evitat masurile restrictive pentru prevenirea raspandirii COVID-19, optand pentru imunizarea de la sine a populatiei. Dar aceasta solutie necesita timp, arata specialistii.

Brian Labus, specialist epidemiolog in boli infectioase si profesor de sanatate publica la Universitatea din Nevada, Las Vegas, sustine ca intr-o tara precum Statele Unite este greu de realizat imunizarea de la sine a populatiei.
„Imunitatea de turma merge pe ideea ca exista un nivel suficient de mare de imunitate a populatiei pe care transmiterea bolii nu se mai poate dezvolta, iar o epidemie se stinge de la sine. Daca populatia atinge acest nivel, ar insemna ca am avea sub control epidemia de coronavirus”, spune expertul.

Avem doar doua optiuni


Exista doua modalitati de a atinge imunitatea de turma: infectia naturala in masa si vaccinarea, explica Dr. Labus. „Nivelul necesar de imunitate al populatiei depinde de cat de usor se raspandeste boala”, spune el.

De exemplu, populatia Statelor Unite are imunitate de turma la pojar, in mare masura gratie vaccinarii.
Intrucat pojarul este foarte contagios, cel putin 93% din populatie este imuna la aceasta boala, scrie Well+Good.

Pentru COVID-19, intre 60 si 65% din populatie va trebuie sa dobandeasca imunitate pentru ca epidemia sa nu se mai raspandeasca accelerat, arata Dr. Labus.

Insa medicul Gregory Poland, care studiaza la clinica Mayo raspunsul imunogenetic al organismului la vaccin, avertizeaza ca este prea devreme pentru ca imunitatea de turma sa aiba impact asupra raspandirii COVID-19. „Nu exista nicio sansa ca imunitatea sa fie suficient de mare pentru a atinge imunitatea de turma”, a declarat el pentru MarketWatch, adaugand ca nu crede ca un vaccin va fi disponibil mai devreme de urmatoarea iarna.
De ce nu putem conta pe imunitatea de turma

Intr-un interviu pentru Time, Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergii si Boli Infectioase din SUA, a explicat ca Statele Unite nu se afla aproape de punctul imunizarii in masa: „Nu putem sa contam pe imunitatea de turma pana cand nu avem suficient de multi oameni infectati sau destui oameni vaccinati.” Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod