Craciunul, terapia ce uneste familia

SANATATEA FAMILIEI Craciunul este sarbatoarea familiei de pretutindeni, avand ca model Familia Sfanta de la Nazaret cu pruncul Iisus, Maria si Iosif in prim-plan. Dintre toate sarbatorile, Craciunul este sarbatoarea lui "a fi impreuna". In jurul pomului se aduna toata familia de la strabunici pana la stranepoti, de la verisori pana la unchi si matusi. Spiritul Craciunului ii reuneste pe toti, fiindca, in mod firesc, de Sarbatori ne simtim mai aproape unii de ceilalti. A fi impreuna "A fi impreuna de Craciun presupune a simti ceea ce inseamna cu adevarat sa iubesti. Atunci cand simti nevoia de a fi alaturi de celalalt, de a te bucura impreuna, de a darui si de a primi, de a sta la masa impreuna, de a retrai acele momente de magie cand dimineata gasesti sub pom cadourile de la Mos Craciun", explica psihologul Stefania D. Nita de la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie. Magia consta in faptul ca, desi ca adulti stim foarte bine cine este Mosul si de unde vine, continuam sa ne bucuram ca si cum ar exista cu adevarat.
La fel cum faceam in copilarie. De fapt, imaginea lui Mos Craciun a aparut din imaginatia noastra, din nevoia oamenilor de a crede si de a trai un miracol. Perioada Sarbatorilor Craciunului reactualizeaza momente ale copilariei noastre. Cand mama si bunica pregateau tot felul de bunatati. Cand in casa se impleteau miresme de scortisoara, vanilie, brad, portocale. Cand tata avea 2-3 zile libere si era acasa. Nostalgia si dorul de casa copilariei noastre ne trimit automat in mijlocul familiei. De aceea simtim nevoia de a fi alaturi de cei dragi. La parinti, la socri, la prieteni In aceasta perioada apare si fenomenul de posesiune: in familiile traditionale, parintii le pretind copiilor sa petreaca Sarbatorile numai impreuna. Ceea ce nu este tocmai bine. Ne putem bucura si alaturi de alte persoane dragi noua. Sarbatoarea dureaza 2-3 zile si putem impaca pe toata lumea: o zi la parinti, o zi la socri, alta zi acasa cu prietenii. Nu este imposibil in masura in care reusim sa intelegem ca Sarbatoarea Craciunului inseamna, dincolo de cadouri, nevoia de a fi impreuna.
Sa stai la masa cu cei dragi, sa povestesti ce s-a mai intamplat in ultimul timp, sa ai rabdare sa-i asculti, fara sa te enervezi cand, spre exemplu, mama iti spune "N-ai mai trecut pe aici decat de Pasti si de Craciun!". O astfel de replica poate fi inteleasa drept nevoia parintelui de a-si vedea copilul mai des si nicidecum ca pe un repros. Iar raspunsul trebuie sa fie ceva de genul "Si eu as vrea sa vin mai des, dar din pacate nu am timp". Echilibrul se realizeaza cand putem sa ascultam si sa vorbim fara sa cream un conflict acolo unde nu exista. Reactia "Tu niciodata nu intelegi ca nu am timp" nu face decat sa tensioneze atmosfera. "Este bine sa mergem si la parinti, si la prieteni. Dar la fel de bine este sa gasim si o jumatate de zi pentru noi insine, sa stam pur si simplu sa ne odihnim, sa facem ce ne place", ne recomanda psihologul Stefania D. Nita. Ea ne asigura ca nu e greu, in masura in care dorim sa ne aplecam asupra a ceea ce simtim noi. In preajma Sarbatorilor apare fenomenul de a ne neglija pe noi insine, de a ne pune in plan secund si de a uita sa ne intrebam: "Eu ce simt nevoia sa fac?".
Ei bine, aceasta intrebare nu trebuie ocolita, si mai mult decat atat este bine sa tinem cont de propriul nostru raspuns. Craciunul poate deveni si un prilej de "achitare a obligatiilor" sau de a ne crea noi relatii. "Am obligatia de a merge la petrecerea data de sef." "Am obligatia de a merge la cineva care m-a ajutat intr-un anumit moment." Si tot asa ne pierdem in obligatii, prin urmare vom sta o ora cu familia ca pe ace, gandul nostru fiind ca trebuie sa ajungem in alta parte. Astfel, nimic nu va mai avea gust, ba, mai mult, le stricam buna dispozitie si celor din jur. A doua zi o luam de la capat cu vizitele si constatam ca luni trebuie sa mergem la serviciu, iar noi nu am avut timp nici macar sa vedem cat de frumos este bradul. Nu stati singuri Pentru unele persoane singure, necasatorite, persoane care nu au copii, persoane ai caror parinti au decedat, persoane care au trecut in toamna printr-o perioada de separare, Sarbatorile nu reprezinta un motiv de bucurie.
Psihologul Stefania D. Nita spune ca "aceia care resimt foarte puternic nevoia de a fi impreuna, iar contextul realitatii nu le ofera aceasta posibilitate sunt predispuse spre stari depresive in aceasta perioada. Statisticile arata ca tentativele suicidare sunt in crestere in Ajunul Craciunului. Singuratatea devine insuportabila si scapa de sub orice control. O persoana care se regaseste singura cand in mod firesc altii se reunesc la masa de Craciun traieste foarte greu acest moment". Sunt cazuri cand un astfel de om spune "Am rude, am nepoti, am verisori, care imi spun sa vin la ei, dar nu vreau sa-i aud. Eu as fi vrut sa fiu impreuna cu sotia
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod