Un nou virus gripal e asteptat in Romania: cat de periculos este?

Potrivit virusologilor, in Romania, in perioada ianuarie-martie 2009 este "asteptat" virusul A-Brisbane10.2007 sau H3N2 despre care se stie ca a facut sute de victime in Australia. Pentru prevenirea contaminarii cu acest virus, medicii romani recomanda vaccinul antigripal si avertizeaza populatia sa nu opteze pentru antibiotice si antivirale fara avizul medicului.
Virusul H3N2 face parte din familia de virus gripal - Influenzae subtipul A si nu este un virus nou aparut. Prima sa aparitie a fost in 1968, cand a fost numit Influenzae Hong Kong tip A.


De ce virusul H3N2 este extrem de virulent?

Virusul H3N2 este considerat extrem de virulent deoarece "este capabil sa isi schimbe setul antigenic, adica proteinele de suprafata, astfel incat desi este vorba de acelasi tip de virus, apare sub numeroase forme, pentru care trebuie conceput cate un vaccin specific", a declarat dr. Andreea Tripac, medic generalist, rezident in medicina interna.  
 
Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", sustine "orice virus gripal este imprevizibil si pe masura ce trece de la o persoana la alta creste in virulenta. Din aceasta cauza un medic nu poate spune ce tulpina a virusului va fi mai virulenta, sau care va declansa o epidemie. Acelasi lucru se intampla si cu virusul gripal H3N2".

Anul trecut a fost depistata tulpina AH1N1 si virusul gripa B-Florida. Anul acesta se preconizeaza ca isi va face prezenta si H3N2 - brisbane, inclus in vaccinul antigripal din acest an. "Nu se stie cat este de virulent H3N2, deoarece este un virus nou si deocamdata nu a fost depistat niciun caz la noi in tara. Orice focar de gripa depistat va fi analizat, iar daca va fi gasit si Brisbane atunci vom putea spune cu exactitate cat de periculos este acest virus", a declarat dr.
Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa.


Un singur lucru au sustinut specialistii si anume ca virusul H3N2 este ceva mai virulent decat AH1N1.


Personele vulnerabile la acest virus


"Ca si in cazul altor virusuri, categoriile cele mai vulnerabile sunt persoanele aflate la varste extreme (copiii - mai ales cei intre 6 luni si 4 ani si batranii de peste 50 de ani), gravidele, persoanele cu imuno-deficienta primara sau secundara unor boli cronice sau consumptive, etc.", sustine dr. Andreea Tripac, medic generalist, rezident in medicina interna.


Prevenirea contaminarii cu virusul H3N2


"Persoanele nu trebuie sa intre in panica, deoarece gripa cauzata de acest virus poate fi prevenita in mod identic ca si gripa provocata de virusul B-Florida, de exemplu", sustine dr. Viorel Alexandrescu.

Un rol important in prevenirea gripei il are igiena corporala, care ajuta la formarea anticorpilor ce ne protejeaza nu numai de gripa, ci si de alte afectiuni. De asemenea, alimentatia joaca un rol important in prevenirea gripei. Astfel, trebuie sa consumam alimente bogate in vitamina C (portocale, lamai, grepfrut, varza, broccoli), alimente bogate in beta-caroten (dovleac, cartofi, broccoli, spanac), alimente bogate in acizi grasi omega-3 (peste gras oceanic),  alimente bogate in zinc (carne de porc, carne de pui, oua, branza, lapte).

"Masurile de prevenire sunt simple, ca de exemplu: spalatul pe maini si evitarea contactului apropiat cu persoane care tusesc sau stranuta.
Daca in ciuda masurilor de preventie apar semne de gripa, trebuie sa va adresati imediat medicului, deoarece prescrierea unui tratament specific gripei reduce gravitatea simptomelor, previne instalarea complicatiilor severe, scurteaza durata bolii si contagierea celor apropiati
", a declarat Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Directorul Institutului National de Boli Infectioase.

Atentie: Virusul gripal poate fi fatal persoanelor care nu urmeaza un tratament corespunzator cu antivirale, sau celor care sufera de boli cronice, HIV/SIDA, diabet.


Vaccinul antigripal si H3N2


"Vaccinul este pricipala arma impotriva gripei. Acesta este inalt eficient, pana la 85-90% in randul adultilor. In randul copiilor si persoanelor in varsta acest vaccin ofera protectie in jur de 70%, deci acestea de pot imbolnavi dar nu mai fac complicatii", sustine dr. Viorel Alexandrescu.

Potrivit, dr. Andreea Tripac, medic generalist, rezident in medicina interna "vaccinul nu ofera protectie totala impotriva virusului - are o eficienta de pana la 80% - deoarece tulpina virala sufera mutatii in timpul circuitului virusului. Tocmai acest lucru face din virusul influenzae tip A - subtipul H3N2 unul atat de virulent si greu de controlat."

De asemeni, protectia oferita de vaccin impotriva virusului depinde mult si de statusul persoanei vaccinate si de raspunsul organismului la componentele vaccinului. "De mentionat ca vaccinul indicat de a fi folosit este cel trivalent, adica protejeaza impotriva a 3 dintre tulpinile virusului influenzae - 2 subtipuri A: Brisbane (H1N1 si H3N2) si 1 sub tip B: Florida", a adaugat aceasta.



Programul de vaccinare

Programele de vaccinare se adreseaza in special oamenilor din categoriile vulnerabile (copiii si batranii), gravidele, persoanele cu imuno-deficienta (primara sau secundara unor boli cronice sau consumptive), precum si persoanelor care prin intermediul locului de munca iau contact cu un numar mare de persoane (invatatori, profesori, cadre medicale, functionari publici, etc).

Vor fi vaccinati gratuit:
  • adultii si copiii rezidenti in institutii de ocrotire sociala;
  • cei cu afectiuni medicale cronice pulmonare sau cardiovasculare, care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an datorita unor boli metabolice cronice (inclusiv diabetul zaharat) sau disfunctii renale;
  • copiii si adolescentii (6 luni-18 ani) care au fost supusi terapiei indelungate cu aspirina
  • persoanele de toate virstele cu sistem imunitar deficitar;
  • persoanele cu varsta mai mare de 65 ani.

Aceste persoane trebuie sa se prezinte la medicul de familie pentru a se program pentru vaccinare!

"Vaccinul se gaseste in seringi de unica folosinta, de 0.5ml si se administreaza subcutanat profund si intramuscular... este contraindicata administrarea intravenoasa", a conchis dr. Andreea Tripac.


Informatii generale despre virusurile gripale


Virusurile gripale sunt de 3 categorii: A, B si C.

In categoria A intra 16 subtipuri printre care: H1H1 (Brisbane59.2007), H2N2 (care nu a mai circulat de mult) si H3N2 (A-Brisbane10.2007).
"Virusurile din aceasta categorie au o extindere mai mare, se raspandesc rapid si produc imbolnaviri vesere", afirma dr. Viorel Alexandrescu, directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa.

Din categoria B face parte virusul B-Florida, care a fost intalnit si pe teritoriul Romaniei. Acesta este mai putin agresiv si se raspandeste cu o intensitate mai mica.

Virusurile din categoria C apar rar, fiind cazuri izolate.

"Virusul gripal patrunde in organism pe cale aeriana, prin mucoasele din gura, nas sau ochi. Cand o persoana cu gripa tuseste sau stranuta, virusul este transmis prin aer si poate fi inhalat de orice persoana din jur. Perioada de incubare dureaza de la 18 la 72 ore, timp in care persoana infectata poate sa transmita virusul altor oameni", a conchis Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel.

Articole utile

Vaccinul antigripal a copil si la gravida
Sa fie raceala sau gripa?
Alimente care previn gripa
Gripa si epidemia de gripa
6 intrebari despre raceala si gripa

 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Gogu pe 4 Apr 2015, 19:36
    lipseste data articolului

    Nu puteati sa puneti si voi data cand a fost scris articolul?

    0
    0

  • mitika pe 20 Oct 2011, 00:20
    v

    industria farmaceutica si micile ei actiuni si afaceri

    0
    0

  • indrutza pe 12 Sep 2011, 14:39
    gripa

    sunt numai minciuni gogonate eu sunt doctor si stiu ce gripe sunt reale si care nu este o minciuna doar ca sa isi vanda postul de televiziune sau ziarele sa nu credeti nimic din ce scrie aici

    1
    0

  • ALEX pe 11 Dec 2008, 15:37
    GRIPA

    PARCA VIRUSURILE ASTEA LE TRIMITE CINEVA INTENTIONAT. DE LA UN AN LA ALTUL SANT DIFERITE. PARCA PE VREMURI NU ERAU ATATEA.

    2
    1

  • nora pe 4 Dec 2008, 20:45
    Batrani de peste 50 de ani?????

    Penibil! Poate adult, stiu si eu? Desi unii inca nu au crescut destul pana la varsta asta.

    2
    0

  • isabela pe 4 Dec 2008, 12:18
    Vaccin

    o intrebare, persoanele care au fost operate de cancer la san se pot vaccina? c.

    1
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod