Cum să ai mâinile și picioarele calde când este foarte frig afară

Senzația de frig care apare în zilele geroase de iarnă este foarte neplăcută, dar dincolo de disconfortul termic, ea îți poate crea și alte probleme, așa că este bine să înveți cum să menții temperatura optimă a corpului chiar și atunci când ieși afară.
Senzația de frig care apare în zilele geroase de iarnă este foarte neplăcută, dar dincolo de disconfortul termic, ea îți poate crea și alte probleme, așa că este bine să înveți cum să menții temperatura optimă a corpului chiar și atunci când ieși afară.

Mâinile și picioare sunt primele care detectează frigul și încep să se răcească, deoarece sunt la periferia corpului. După cum știi, corpul pierde cea mai mare cantitate de căldură, până la 30%, exact prin aceste zone periferice, care de multe ori nu sunt protejate corespunzător de frigul de afară. Este vorba despre mâini, picioare, gât și cap.

Odată cu senzația acută de frig la mâini și picioare, organismul începe să consume și mai multă energie, pentru a crește temperatura corpului, de aceea riști să ajungi epuizată la serviciu sau acasă, după un drum prin zăpadă și după minute bine de așteptat în stația de autobuz.
Iată câteva trucuri care te vor ajuta să ai mainile și picioarele calde chiar și în cele mai friguroase zile de iarnă!

Poartă mănuși din polar

Mănușile din material polar sunt cele mai bune pe vreme de ger, deoarece împiedică pătrunderea aerului rece și mențin căldura la nivelul degetelor. Este bine să alegi mănuși întregi, fără degete, deoarece păstrează mai bine căldura, iar când le dai jos n-ai senzație de amorțeală. Evită, în schimb, mănușile din lână, care permit pierderea căldurii și apariția senzației de frig.

Plimbă mâinile pe lângă corp

Te-ai obișnuit să ții mâinile în buzunar atunci când este frig afară, ca să le protejezi de vânt și temperaturi scăzute? Ei bine, efectul obținut este cel opus, adică degetele îți îngheață mult mai repede, deoarece circulația sângelui este mult îngreunată.

Ideal ar fi să-ți plimbi mâinile pe lângă corp sau să le freci, pentru a stimula circulația sanguină și a menține o temperatura optimă.

Alege o încălțăminte impermeabilă și căptușită

În zilele geroase de iarnă, uită de ghetele pe care le purtai toamna sau de ghetele cu talpă foarte subțire, deoarece cu cât distanța dintre picior și sol este mai redusă, cu atât vei simți mai mult frigul.
În plus, dacă încălțămintea este prost realizată, iar materialul permite pătrunderea apei, senzația de frig se va accentua incredibil de mult.

Nu este nevoie să porți două perechi de șosete pentru a avea picioarele calde, ci este nevoie ca încălțămintea să fie impermeabilă și să aibă căptușeală din blăniță, polar sau alt material care împiedică pierderea căldurii.

Stimulează circulația sângelui cu ajutorul alimentelor

Pentru a avea mâini și picioare calde chiar și în zilele reci de iarnă este recomandat să consumi alimente care au efect termogen și stimulează circulația sângelui. Ardeiul iute, muștarul, scorțișoara, ghimbirul și alimentele bogate în proteine sunt perfecte pentru ca senzația de căldură să dureze mai mult timp.

Menține căldura corporală cu băuturi calde

Băuturile calde sunt și ele benefice iarna, deoarece îți încălzesc corpul și te ajută să elimini senzația de frig de la nivelul mâinilor și picioarelor.
Ceaiurile ar trebui consumate de două ori pe zi iarna, în special ceai de mesteacăn, ceai de ginkgo biloba sau ceai de coada-calului.

Chiar și vinul fiert este benefic pentru a menține o temperatură optimă la nivel periferic, însă ar trebui să eviți consumul de cafea, întrucât blochează contractarea vaselor de sange și favorizează pierderea căldurii corporale.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod