Platfusul sau piciorul plat

Diagnosticul si consultatia medicala In primele 30 de zile dupa nastere, diagnosticul piciorului plat este dificil. Platfusul incepe sa fie sesizat de catre parinti abia in jurul varstei de un an, cand copilul incepe sa mearga. Cei mai multi copii sunt adusi la consultatie intre 1 si 3 ani. Potrivit specialistului, "parintii sunt de obicei contrariati de aspectul inestetic, de deformarea asimetrica a incaltamintei, de asocierea cu genu-valgum si, foarte rar, de o jena functionala (durere, jena la portul incaltamintei etc.)".

Dr.
Uscatu precizeaza ca parintii transmit starea lor de anxietate copiilor, transformand o afectiune benigna, aproape de neglijat, intr-o diformitate ce necesita incaltaminte speciala, schimbarea ei la fiecare 6 luni si facand din copil un proscris social. Toate studiile serioase efectuate pe loturi de copii tratati prin diverse modalitati nu au demonstrat pana acum vreo influenta benefica a incaltamintei rigide sau chiar a diferitelor sustinatoare plantare.
 
Totusi, trebuie precizata importanta prezentei parintilor in momentul consultatiei, ca si examinarea incaltamintei.
Piciorul parintilor, indolenta sau benignitatea afectiunii ii vor convinge definitiv de masurile ce trebuie luate.

Un medic ortoped cu experienta in domeniul piciorului nu va neglija anumite afectiuni concomitente, determinante sau nu pentru piciorul plat. Cu aceasta ocazie se va efectua un examen clinic complet al aparatului locomotor, impunandu-se si tratamentul adecvat.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • goron cristian marcel pe 5 Oct 2012, 16:07
    platfus

    fratele meu are 17 ani,sufera de platfus--la oricare din medici am fost,m-au lasat in ceata-nu se mai poate face nimic?

    0
    0

  • Ana B pe 17 Mai 2012, 17:43
    Platfus parerea mea

    Buna, Platfusul nu este o boala de speriat dar nu este si boala de neglijat. De ce, daca astazi exista centre de kinetoterapie specializate unde putem sa facem gimnastica si masaj pentru copilasul nostru SA NU FACEM? Eu, am avut problema cu fetita mea Daria care avea platfus. M-am dus la 2 medici (cu 2 pareri). Unul m-a trimis la kineto si celelalt mi-a zis sa nu fac (sa cumpar niste ghetute specializate) . La inceput (vreo 4 luni) Daria porta numai ghete si nu disparea platfusul. Am inceput sa fac kinetoterapie la mine la cartier in Dr. Taberei la un cabinet Kinetomedica (bineinteles particular) gimnastica si masaj la picioruse. Acum dupa vreo 3 luni deja aproape a disparut problema dar vreau sa continuam cu sedintele. Mai fac masaj si acasa dar vreau s-o aduc acum la mare si sa stam mai mult. Am inteles ca nisipul face bine la piciore. Salutari

    0
    0

  • gheorghe pe 18 Oct 2009, 18:43
    secrieru

    este o informaţie bună pentru fiecare om cu piciorul platfus

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod