Un nou tratament eficient pentru cancerul de stomac

Un medicament folosit astazi cu succes in tratarea pacientelor bolnave de cancer la san HER-2 pozitiv este eficient si in tratamentul persoanelor afectate de cancer de stomac.
Rezultatele studiului clinic ToGA prezentat in cadrul celui mai important congres de oncologie, ASCO 2009, desfasurat recent la Orlando si unde au participat aproximativ 4000 de medici oncologi din intreaga lume au demonstrat ca utilizarea unui medicament folosit in prezent cu succes in tratarea cancerului de san HER-2 pozitiv, in combinatie cu chimioterapia standard creste rata de raspuns la tratament si prelungeste supravietuirea pacientilor cu cancer de stomac avansat, in medie cu aproape 3 luni, ajungandu-se astfel pana la 13,8 luni.

De asemenea, acest studiu international a aratat ca folosirea medicamentului reduce cu 26% riscul de deces la pacientii cu cancer de stomac HER-2 pozitiv in stadiu avansat si inoperabil. Aproximativ 22% din tumorile de stomac sunt HER-2 pozitive.

Tratament cancer de stomac: 10 luni de supravietuire, dupa diagnosticarea cancerului gastric

Cancerul gastric in forma avansata este greu de diagnosticat, iar durata medie de supravietuire dupa diagnosticare este de aproximativ 10 luni, folosind terapiile disponibile in prezent.

Cancerul de stomac sau gastric este a doua dintre cele mai grave forme de cancer in intreaga lume, cu peste 1.000.000 de noi cazuri diagnosticate in fiecare an.
Depistarea precoce este dificila, din cauza faptului ca majoritatea pacientilor nu acuza simptome in fazele incipiente ale bolii. Tumorile stomacale se pot raspandi in organele invecinate, ajungand la pancreas, esofag, intestin, plamani, ficat si chiar in ganglionii limfatici.

Potrivit Institutului National de Cancer, medicii nu pot explica de ce o persoana dezvolta cancer gastric, deoarece nu se cunosc cauzele cu exactitate. Dar se cunosc cativa factori de risc care favorizeaza aparitia acestei boli, iar printre acestia se numara:

  • varsta: multe dintre persoanele afectate au o varsta peste 72 de ani;
  • sexul: barbatii sunt mai predispusi la aceasta boala decat femeile;
  • regimul alimentar: cei care consuma mai multe alimente afumate, sarate si murate au un risc mai mare de a dezvolta cancer la stomac, sustin specialistii care mai adauga faptul ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete ne protejeaza stomacul de diverse boli;
  • infectiile cu Helicobacter pylori (H.pylori), o bacterie care cauzeaza gastrita, ulcerul si la un numar destul de restrans de cazuri se poate ajunge si la cancerul de stomac;
  • fumatul: fumatorii sunt mai predispusi la canceru de stomac decat persoanele care nu fumeaza;
  • unele probleme de sanatate: interventii chirurgicale la nivelul stomacului, gastrita cronica, anemie pernicioasa;
  • istoricul familial: exista doar o forma destul de rar intalnita de cancer stomacal care se transmite in familie.

Daca stii ca ai un risc ridicat de cancer la stomac este indicat sa discuti cu un medic despre posibilitatile de a reduce riscul si a preveni aparitia bolii.
In fazele incipiente ale bolii nu sunt prezente anumite simptome care sa ne alarmeze, insa pe masura ce tumora se dezvolta cele mai cunoscute manifestari sunt: disconfortul abdominal, senzatia de plin si balonare dupa o masa usoara, greata si voma, pierderea in greutate. Insa, nu trebuie sa ne panicam daca am constatat deja prezenta acestor simptome, deoarece multe pot fi cauzate de o infectie sau ulcer. Dar este indicat sa te consulti cu un medic gastroenterolog pentru a descoperi si trata din timp problemele digestive.

Broccoli ne protejeaza stomacul de cancer

Specialistii recomanda sa consumam cate 60 de grame de broccoli zilnic timp de doua luni pentru a ne proteja stomacul de cancer.

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul "Cancer Prevention Research", sulforafanul din broccoli ofera o anumita protectie impotriva cancerului gastric. "Am identificat un aliment care daca este consumat cu regularitate are un efect benefic pentru multe probleme gastrice cu care ne confruntam si nu in ultimul rand poate ajuta la prevenirea cancerului de stomac", spune Jed Fahey de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii John Hopkins.

Numeroase studii realizate in trecut au demonstrat ca sulforafanul din broccoli este un puternic antibiotic care lupta cu Helicobacter pylori (H.pylori), o bacterie care cauzeaza gastrita, ulcerul si cancerul de stomac.
Un studiu aparut in jurnalul "Antimicrobial Agents and Chemotherapy" sugereaza ca sulforafanul care se gaseste din belsug in broccoli are capacitatea de a elimina Helicobacter pylori (H.pylori) in cazul animalelor de laborator care au fost infestate cu aceasta bacteria prin implantarea celulelor gastrice de la om. Cercetarea de fata este prima care atesta rezultatele benefice si in cazul subiectilor umani, dupa ce speialistii au constatat ca participantii care au consumat o portie zilnica de broccoli prezentau un risc cu 40% mai redus de a se infecta cu bacteria H.pylori.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • VRANCEANU CARMEN-ANA pe 10 Feb 2010, 21:54
    tratamentul oncologic in cancerul de stomac

    Mama mea, in varsta de 78 de ani a stomac suferit o interventie chirurgicala de tipul gastrectomie totala cu anastomoza gastro- jejunala.Diagnosticul histopatologic este adenocarcinom moderat diferentiat care infiltreaza peretele gastric pana in subseroasa.Pro- duce metastaze in2/18 limfonoduli ai curburii mici si 1/5 nodului ai curburii mari. pT2bN1.Ce tratament poate face?Cat mai traieste

    30
    7

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod