Cancerul la copii poate fi vindecat!

Desi cazurile de cancer la copii sunt rare comparativ cu cele la adulti, in fiecare an sunt diagnosticati aproximativ 200.000 de copii cu aceasta afectiune. Depistat la timp si tratat corespunzator, cancerul la copil poate fi vindecat, sustin specialistii.
Desi cazurile de cancer la copii sunt rare comparativ cu cele la adulti, in fiecare an sunt diagnosticati aproximativ 200.000 de copii cu aceasta afectiune. Depistat la timp si tratat corespunzator, cancerul la copil poate fi vindecat, sustin specialistii.


Cancerul la copii este o boala rara


Cancerul la copii este o boala rara, reprezentand "doar" 2% din totalul cazurilor de cancer. Depistat la timp si tratat corespunzator, raspunde mult mai bine tratamentului decat la adulti. In intreaga sa activitate, un medic de familie poate sa intalneasca 1-2 cazuri de cancer la copii. Desi cazurile sunt rare, totusi "cancerul reprezinta a 2-a cauza de deces la copiii cu varste cuprinse intre 4 si 15 ani," spune Conf. Dr. Monica Dragomir, Seful Sectiei de Oncopediatrie, Institutul Oncologic "Prof. Dr.
Al. Trestioreanu".


Leucemia -  cea mai frecventa forma de cancer la copii


Leucemia, boala numita si cancerul sangelui, reprezinta cea mai frecventa forma de cancer in randul copiilor, urmata de limfoame, tumori cerebrale, tumorile specifice copilului: nefroblastom (cancer la rinichi), retinoblastom (cancer la ochi) si cancerele osoase. Sansele de vindecare depind de combinarea mai multor metode de tratament: chirurgie, radioterapie si chimioterapie.


Diagnostic precoce = succes terapeutic


Datorita tratamentelor moderne, mortalitatea in randul copiilor cu cancer este in continua scadere. Conform specialistilor, rata de supravietuire a copiilor cu cancer a crescut semnificativ in ultimii 20 de ani. Totusi, in tara noastra media de supravietuire este mai mica fata de cea din tarile dezvoltate.

In Romania, media de supravietuire a copiilor tratati este de 30-60%, fata de tarile dezvoltate unde copiii au 75% sanse de supravietuire.
Motivul? Potrivit dr. Dragomir, diagnosticarea se face in stadii avansate ale bolii, iar tratamentul nu mai poate duce la vindecare.

Cauza cea mai importanta a reducerii sanselor de supravietuire si vindecare este intarzierea in identificarea si indrumarea cazurilor suspecte spre servicii specializate, dublata nu de putine ori si de intarzierile familiilor in a urma recomandarile medicale.

Diagnosticul precoce, spune dr. Dragomir, reprezinta stabilirea diagnosticului destul de devreme pentru ca pacientul sa poata profita de toate tratamentele disponibile si astfel sa aiba mai multe sanse de supravietuire.


De ce este diagnosticat tarziu?


Potrivit specialistilor, principalele cauze care duc la diagnosticarea cancerului in stadii avansate sunt:
  • adresabilitate tardiva, copilul ajungand la un consult de specialitate la mult timp dupa instalarea simptomelor;
  • recunoasterea tarzie a simptomelor;
  • lipsa medicilor de specialitate. Cancerul la copii este foarte diferit de cel la adulti si din acest motiv este nevoie de o alta specializare, oncologie pediatrica.


Semne care reprezinta motiv de ingrijorare


Conform Ligii Romane de Cancer, dintre simptomele care trebuie sa ingrijoreze parintii si care apar la debutul afectiunii fac parte:

  • Cefaleea, de intensitate progresiva, calmata initial de varsaturi, asociata sau nu cu semne neurologice (mers nesigur, strabism, pareze) poate anunta o tumora cerebrala;
  • Adenomegalia (cresterea de volum a ganglionilor limfatici) cu localizari diferite laterocervical axilar supraclavicular) poate fi prezenta in leucemii limfoame;
  • Durerile osoase localizate pot insoti sau nu o tumora osoasa maligna. Acestea apar mai ales la adolescenti in perioada de crestere accelerata;
  • Cresterea de volum a abdomenului printr-o formatiune tumorala se intalneste in tumorile renale neuroblastoame abdominale;
  • Hepatosplenomegalia poate anunta o boala maligna (leucemie, limfom hepatoblastom etc.);
  • Asocierea de febra cu sindrom hemoragic si paloare marcata este sugestiva pentru o leucemie acuta.

In cazul in care apare o formatiune tumorala vizibila sau palpabila, trebuie consultat urgent un specialist, pentru a stabili daca este sau nu o tumoare maligna.

Consultarea unui specialist la cat mai scurt timp dupa aparitia unui simptom suspect poate ajuta la depistarea precoce a bolii, crescand astfel sansele de supravietuire.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rusu andreea pe 30 Ian 2012, 12:46
    lupta lui Iannys cu cancerul

    http://luptaluiiannyscucancerul.wordpress.com/ Nu exista nenorocire mai mare decat aceea in care copilul tau se afla la pragul dintre viata si moarte. Cand ti se spune ca copilul tau de 6 luni are cancer iti fuge pamantul de sub picioare. O nenorocire!

    0
    0

  • Costello pe 3 Ian 2012, 07:46
    Cancerul

    NU vedeti reactiile oamenilor ? Voi nu o sa va adaptati acestei boli pentru simplu fapt ca nu o intelegeti. Costello clungu@hotmail.com

    0
    0

  • Ramona pe 22 Iun 2010, 13:57
    un copil are nevoie de ajutorul nostru

    http://www.acasatv.ro/emisiuni/daniela-are-nevoie-de-ajutor-ca-sa-invinga-cancerul-la-numai-16-ani-video.html

    0
    0

  • beldescu luminita pe 3 Iun 2010, 16:55
    nedreptate

    nu prea sunteti onesti....doamne fereste sa ai copilul bolnav de cancer dar se pare ca uitati ca sunt si tineri in aceeasi situatie.de ce nu spuneti ca se poate vindeca la orice varsta,cu conditia sa fie depistat din timp?va dati seama cate persoane au nevoie de o incurajare?daca eu sunt bolnava cu ce impresie raman citind acest articol?asa cum spuneti si voi....cancerul la copii poate fi vindecat

    2
    0

  • Cristina pe 18 Feb 2010, 14:42
    Conferinta de oncologie pediatrica

    Cred ca tot la voi am citit ca pe 13 martie o sa aiba loc o conferinta care va trata cancerul la copii. Stiu ca mi-am notat atunci ca sa imi amintesc sa merg si eu. Din cate am inteles, este in cadrul unui eveniment mai mare, numit Conferinta Nationala a Pacientilor. Ma gandeam ca poate mai este cineva interesat sa mearga si nu a vazut articolul de mai demult.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod